Curs valutar
  • EUR
    19.1292
    0.1532%
  • USD
    17.7410
    0.0564%
  • RUB
    0.1940
    1.5979%
  • RON
    3.8504
    0.1117%
  • UAH
    0.4829
    -0.1035%

De ce unele femei gravide au pofte? Explicațiile unui specialist

24 Sept. 2023, 19:31
 // Categoria: Sci-tech // Autor:  Realitatea.md
24 Sept. 2023, 19:31 // Sci-tech //  Realitatea.md

Este bine cunoscut faptul că femeile gravide pot experimenta pofte inexplicabile pentru un anumit aliment. Doar o femeie care a trecut prin asta înțelege perfect această senzație. Speicaliștii însă cred că au o explicație pentru acest fenomen.

Unele femei au arătat că în timpul sarcinii au simțit nevoia de a mânca maioneză în combinație cu orice, chiar dacă înainte de sarcină, unele o urau. Altele au arătat că preferau combinații cel puțin bizare, precum înghețata cu măsline sau orez cu pui, înmuiat în unt de arahide. Alte combinații ciudate despre care au mai vorbit gravidele sunt murături cu nutella sau carne de vită uscată cu caramel.

Multe alte combinații alimentare ciudate pot pofti femeile gravide, astfel că specialiștii au început să se întrebe de unde vin aceste pofte nebunești. Ei au analizat fenomenul și au stabilit chiar și o serie de pofte care sunt cele mai frecvente.

Cele mai ciudate pofte

În general, cele mai frecvente cinci grupe de alimente căutate sunt dulciurile, carbohidrații, proteinele animale, fructele și lactatele, potrivit dr. Tiffany Pham, consilier medical la aplicația de sănătate pentru femei Flo. „Deși ar putea exista anumite pofte particulare care câștigă popularitate pe TikTok, cum ar fi murăturile confiate și banana și ketchup, aceste alimente reprezintă un anumit aspect al poftelor tipice întâlnite în timpul sarcinii”, spune ea pentru Yahoo Life.

Una dintre poftele clasice care nu este inclusă în aceste grupuri de alimente, este cea de murături. Singurul lucru de reținut în acest caz, adaugă Pham, este să fii atentă la conținutul de sare. „Prea multă sare poate agrava retenția de apă în timpul sarcinii și poate crește riscul de hipertensiune gestațională și preeclampsie, ceea ce poate avea efecte negative asupra sănătății bebelușului tău”, spune ea.

Carențele din organism, posibilă cauză

Deși anumite alimente sunt mai frecvent poftite decât altele, nu este nimic ciudat atunci când vine vorba de aceste pofte. „Pentru unele sunt grupuri de alimente precum dulciurile, carbohidrații sau carnea, iar pentru altele sunt destul de specifice, cum ar fi murăturile sau Cheetos”, spune dr. Cheruba Prabakar, ginecolog ginecolog la Sutter Health și consilier medical la Luna Daily.

Aceste pofte pot apărea în orice moment și chiar se pot schimba în fiecare trimestru, notează Prabakar. Dar începutul sarcinii este punctul fierbinte, spune Pham. „În mod obișnuit, acestea tind să înceapă la sfârșitul primului trimestru, deși pentru unele femei, ar putea începe încă de la cinci săptămâni de sarcină și se intensifică în timpul celui de-al doilea trimestru”, spune Pham.

Cercetările sugerează că acestea vor deveni „mai puțin intense în timpul celui de-al treilea trimestru și tind să dispară după nașterea copilului”, mai spune Pham.

De ce poftesc femeile însărcinate la alimente atât de specifice

Prabakar a auzit o bună parte din teoriile care iau în considerare schimbările fiziologice majore care se întâmplă în organism în timpul sarcinii. „Papilele gustative pot suferi modificări pe măsură ce nivelurile de hormoni de sarcină cresc”, spune ea. „Unele femei tânjesc după ceea ce corpul lor ar putea avea o carență nutrițională. Femeile care au un nivel scăzut de fier pot pofti la carne roșie, de exemplu”, mai arată ea.

Pham nu este convinsă, totuși, că deficiențele nutriționale sunt întotdeauna vinovate de acele pofte ale gravidelor. Ea spune că poftele sunt cele mai frecvente în primul trimestru și la începutul celui de-al doilea trimestru, dar cea mai mare parte a creșterii fetale are loc în a doua jumătate a sarcinii, ceea ce, spune ea, se corelează cu o nevoie crescută de alimente nutritive specifice.

Ea crede, de asemenea, că ar fi mai logic ca femeile însărcinate să aibă poftă de alimente bogate în vitamine, dar a constatat că dulciurile și carbohidrații sunt mai des dorite.

Motive emoționale, la baza poftelor gravidei

Alte teorii indică motive mai emoționale, un studiu realizat de Universitatea din Albany sugerând că poftele pot fi mai mult psihologice, precum și culturale. „În societățile care sunt de obicei supraalimentate, pofta de sarcină poate satisface și o nevoie emoțională”, spune Prabakar. „În general, societatea le îndeamnă pe femeile însărcinate să mănânce mai mult, ceea ce nu ajută la ideea de a avea poftă de anumite alimente – fie că este reală sau nu.”

Dar Prabakar crede că nu există un motiv singular și clar pentru aceste pofte. „Deși există povești ale soțiilor bătrâne care pot încerca să explice acest fenomen, pentru majoritatea femeilor care au pofte, pur și simplu nu știm motivul”, spune ea.

Undeva între 50 și 90 la sută dintre femeile însărcinate raportează că au pofte. Deci, oricât de mult ar părea că poftele sunt un dat în timpul sarcinii, nu este neapărat ceva ce experimentează toată lumea, spune Prabakar.

Experiența unei sarcini a fiecărei femei este unică, iar hormonii pot afecta oamenii atât de diferit încât, până când nu se fac mai multe cercetări, trebuie pur și simplu să o credem pe mama că aceste pofte sunt autentice”, mai spune ea.

Realitatea Live

VIDEO Antreprenorii sociali din nordul ţării, ajutaţi să-şi dezvolte afacerea, în cadrul HUB-ului regional NORD
VIDEO Antreprenorii sociali din nordul ţării, ajutaţi să-şi dezvolte afacerea, în cadrul HUB-ului regional NORD
Sondaj: Moldovenii preferă să cumpere produse locale pentru a susține economia națională
Sondaj: Moldovenii preferă să cumpere produse locale pentru a susține economia națională
A treia tablă interactivă dăruită de A.S.I.C.S. a ajuns la un gimnaziu din Cărpineni
A treia tablă interactivă dăruită de A.S.I.C.S. a ajuns la un gimnaziu din Cărpineni
Trăieşte magia sărbătorilor de iarnă la Castel Mimi, pe 9 decembrie! Moş Crăciun aşteaptă toţi copiii cu daruri dulci
Trăieşte magia sărbătorilor de iarnă la Castel Mimi, pe 9 decembrie! Moş Crăciun aşteaptă toţi copiii cu daruri dulci
Moldcell a obținut prestigiosul premiu World Communication, la categoria Oameni și Cultură
Moldcell a obținut prestigiosul premiu World Communication, la categoria Oameni și Cultură
Nou de la maib: creditul „energie pentru comercializare” destinat proiectelor fotovoltaice
Nou de la maib: creditul „energie pentru comercializare” destinat proiectelor fotovoltaice
Festival Medieval la Soroca: Când va avea loc
Festival Medieval la Soroca: Când va avea loc
4 Moși Crăciun au ajuns în Port Mall
4 Moși Crăciun au ajuns în Port Mall
IMM Digital, program unic în Moldova pentru digitalizarea afacerilor
IMM Digital, program unic în Moldova pentru digitalizarea afacerilor
10 Dec. 2023, 19:19
 // Categoria: Cosmos // Autor:  Elena Putregai
10 Dec. 2023, 19:19 // Cosmos //  Elena Putregai

O roșie proaspătă și coaptă are probabil cea mai mare valoare pe Stația Spațială Internațională. Mai ales dacă e prima cultivată în spațiu și a fost pierdută imediat după recoltare. Acesta este motivul pentru care astronautul Frank Rubio a devenit figura centrală a unei dileme ușor amuzante, pentru a cărei rezolvare a fost nevoie de luni întregi.

După ce a recoltat una dintre primele roșii cultivate vreodată în spațiu, la începutul acestui an, astronautul recunoaște că a pierdut-o.

„Am pus-o într-o pungă mică, iar unul dintre colegii mei de echipaj făcea un eveniment public cu niște elevi și m-am gândit că ar fi minunat să le arăt copiilor: „aceasta este prima roșie recoltată în spațiu”. Dar când am vrut să o iau, dispăruse”, a spus Rubio în timpul unui eveniment media din octombrie.

În mediul cu microgravitație al spațiului, orice lucru care nu este ancorat de perete riscă să plutească – și să rămână pentru eternitate ascuns într-un colț sau într-o crăpătură în laboratorul spațial, de mărimea unui teren de fotbal.

Rubio a spus că și-a petrecut până la 20 de ore din timpul său liber căutând acea roșie.

„Din păcate, pentru că asta este natura umană, mulți oameni spun că am mâncat roșia. Și am vrut să o găsesc tocmai pentru a dovedi că nu am mâncat-o”, a spus astronautul. „Dar nu a mai găsit-o”.

Rubio s-a întors pe Pământ pe 27 septembrie, iar prețioasa roșie a rămas la bordul stației spațiale. A rămas pierdută până săptămâna aceasta.

În timpul unei conferințe de presă, miercuri, membrii echipajului de șapte persoane de pe stația spațială au dezvăluit că au localizat în sfârșit roșia.

Rubio „a fost acuzat de ceva vreme că a mâncat roșia. Dar îl putem exonera”, a spus astronautul NASA Jasmin Moghbeli.

Astronauții nu au dezvăluit unde se afla roșia și nici nu au precizat în ce stare se afla când a fost găsită.

Întoarcerea lui Rubio pe Pământ în septembrie a fost un moment istoric. Şederea sa pe staţia spaţială – care a durat mai bine de un an – a stabilit un record pentru cea mai lungă perioadă petrecută vreodată de un astronaut american în microgravitaţie. Inițial, Rubio se aștepta să petreacă doar șase luni la bordul Stației Spațiale Internaționale.

În schimb, a rămas 371 de zile, după descoperirea unei scurgeri de lichid de răcire la nava spațială rusă Soyuz care îl adusese pe ISS. În interviul său din octombrie, Rubio a povestit cât de dificil a fost momentul în care a aflat că nu se poate întoarce acasă. „Mi-am permis o zi în care să fiu trist și să-mi plâng de milă, apoi am spus: ok, să avem o atitudine bună și să încercăm să facem lucrurile cât mai bine”, a spus Rubio.

Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!

VIDEO Antreprenorii sociali din nordul ţării, ajutaţi să-şi dezvolte afacerea, în cadrul HUB-ului regional NORD
VIDEO Antreprenorii sociali din nordul ţării, ajutaţi să-şi dezvolte afacerea, în cadrul HUB-ului regional NORD
Sondaj: Moldovenii preferă să cumpere produse locale pentru a susține economia națională
Sondaj: Moldovenii preferă să cumpere produse locale pentru a susține economia națională
A treia tablă interactivă dăruită de A.S.I.C.S. a ajuns la un gimnaziu din Cărpineni
A treia tablă interactivă dăruită de A.S.I.C.S. a ajuns la un gimnaziu din Cărpineni
Trăieşte magia sărbătorilor de iarnă la Castel Mimi, pe 9 decembrie! Moş Crăciun aşteaptă toţi copiii cu daruri dulci
Trăieşte magia sărbătorilor de iarnă la Castel Mimi, pe 9 decembrie! Moş Crăciun aşteaptă toţi copiii cu daruri dulci
Moldcell a obținut prestigiosul premiu World Communication, la categoria Oameni și Cultură
Moldcell a obținut prestigiosul premiu World Communication, la categoria Oameni și Cultură
Nou de la maib: creditul „energie pentru comercializare” destinat proiectelor fotovoltaice
Nou de la maib: creditul „energie pentru comercializare” destinat proiectelor fotovoltaice
Festival Medieval la Soroca: Când va avea loc
Festival Medieval la Soroca: Când va avea loc
4 Moși Crăciun au ajuns în Port Mall
4 Moși Crăciun au ajuns în Port Mall
IMM Digital, program unic în Moldova pentru digitalizarea afacerilor
IMM Digital, program unic în Moldova pentru digitalizarea afacerilor
 
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală