Curs valutar
  • EUR
    19.7371
    0.0745%
  • USD
    17.1270
    -0.3608%
  • RUB
    0.2187
    -0.1372%
  • RON
    3.9209
    0.0153%
  • UAH
    0.4088
    -0.7339%

De la masa noastră la masa UE! „Sardeluţa marinată”, noul produs tradițional românesc recunoscut şi protejat în UE

16 Iul. 2024, 17:41
 // Categoria: Life // Autor:  Elena Putregai
16 Iul. 2024, 17:41 // Life //  Elena Putregai

Comisia Europeană a aprobat marţi, 16 iulie curent, înscrierea produsului românesc „Sardeluţă marinată” în registrul Specialităţilor Tradiţionale Garantate (STG), informează Executivul comunitar.

„Sardeluţa marinată” este obţinută prin marinarea şprotului, putând rezulta trei varietăţi diferite în funcţie de marinada folosită. După adăugarea vinului, uleiului de floarea soarelui sau a uleiului de floarea soarelui cu ardei iute la şprotul marinat şi aromat cu diferite ingrediente, produsul capătă gusturi distincte, cu calităţi organoleptice specifice.

În mod tradiţional, următoarele ingrediente sunt folosite pentru marinarea peştelui: sare neiodată, oţet de vin, vin alb, zahăr, ulei de floarea soarelui, praf de boia dulce, ardei iute, boabe de piper negru, foi de dafin, ardei iute, ardei iute şi seminţe de coriandru.

Denumirea produsului indică specificul materiei prime – şprotul fără cap şi eviscerat – şi modul de preparare (marinare).

La nivel european, România are recunoscute şi protejate 13 produse, din care 11 cu Indicaţie Geografică Protejată (IGP): Magiun de prune de Topoloveni, Salam de Sibiu, Novac afumat din Ţara Bârsei, Scrumbie afumată de Dunăre, Telemea de Sibiu, Cârnaţi de Pleşcoi, Caşcaval de Săveni, Salata cu Icre de Ştiucă de Tulcea, Plăcintă dobrogeană, Pită de Pecica, Salinate de Turda, unul cu Denumire de Origine Protejată (DOP), respectiv Telemea de Ibăneşti şi un alt produs cu Specialitate Tradiţională Garantată (STG) – Salată tradiţională cu icre de crap.

Alte produse identificate pentru o posibilă înregistrare la nivel european sunt: respectiv Telemea de Vaideeni, Brânză de burduf de Bran, Gem de rubarbă, Brânza de Gulianca, Virşli de Hunedoara, Salam de Nădlac, Usturoi de Copălău, Ceapă de Pericei, Şuncă ardelenească, Varză de Toboliu, Bere nemţeană, Cobză cu păstrăv afumat de Valea Putnei, Covrigul muscelean, Prune afumate de Sâmbureşti, Cârnaţi olteneşti, Mere de Voineşti etc.

Dintre cele 1.760 de produse alimentare din statele-membre, înregistrate în sistemele de calitate europene, doar 13 sunt produse tradiționale româneşti.

Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!

Realitatea Live

Victoriabank lansează Google Pay pentru magazinele online
Victoriabank lansează Google Pay pentru magazinele online
De Ziua Sushi, Glovo e partenerul tău de roll
De Ziua Sushi, Glovo e partenerul tău de roll
FLYONE lansează zborul direct Chișinău – Copenhaga
FLYONE lansează zborul direct Chișinău – Copenhaga
Happy Monday: Livrare gratuită în fiecare luni, cu Mastercard
Happy Monday: Livrare gratuită în fiecare luni, cu Mastercard
Double Case – Marca Comercială a anului 2024, desemnată de către Camera de Comerț și Industrie din Republica Moldova
Double Case – Marca Comercială a anului 2024, desemnată de către Camera de Comerț și Industrie din Republica Moldova
Iute Group a emis obligațiuni în valoare de 140 milioane euro, cu o dobândă de 12% și scadență în 2030
Iute Group a emis obligațiuni în valoare de 140 milioane euro, cu o dobândă de 12% și scadență în 2030
FLYONE dă startul verii cu un nou zbor direct spre Alicante, Spania!
FLYONE dă startul verii cu un nou zbor direct spre Alicante, Spania!
23 Iun. 2025, 18:40
 // Categoria: Societate // Autor:  Realitatea.md
23 Iun. 2025, 18:40 // Societate //  Realitatea.md

Gheorghe Guja are 24 de ani, creează produse artizanale și își dorește să transforme această pasiune într-o afacere profitabilă. În prezent, câștigă între 500 și 700 de euro lunar, însă ținta lui este ambițioasă: să ajungă la venituri de 10.000 de euro pe lună în doar un an.

Ce îl împiedică să-și atingă obiectivul? Cum poate să-și crească vizibilitatea, într-o piață în care produsele artizanale sunt greu de diferențiat? Și de ce are nevoie de o echipă pentru a face pasul următor?

Răspunsurile vin în noul episod  „Afaceri la Microscop”, unde Alexandru Bordea, business trainer și mentor cu peste 15 ani de experiență, analizează situația lui Gheorghe și oferă soluții concrete pentru scalarea unei afaceri creative.

Printre temele abordate:

  • Ce lipsește afacerii ca să crească;
  • Cum se construiește vizibilitatea în jurul unui produs necunoscut;
  • De ce echipa e esențială în procesul de dezvoltare;
  • Rolul dezvoltării personale în succesul unui antreprenor la început de drum.

„Afaceri la Microscop” este difuzat joi, de la ora 20:00, pe RLIVE TV și în reluare sâmbătă, la ora 22:00.

Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!

Cum faci bani din imobiliare în Republica Moldova? Lecții din culisele succesului lui Ștefan Repesciuc

Victoriabank lansează Google Pay pentru magazinele online
Victoriabank lansează Google Pay pentru magazinele online
De Ziua Sushi, Glovo e partenerul tău de roll
De Ziua Sushi, Glovo e partenerul tău de roll
FLYONE lansează zborul direct Chișinău – Copenhaga
FLYONE lansează zborul direct Chișinău – Copenhaga
Happy Monday: Livrare gratuită în fiecare luni, cu Mastercard
Happy Monday: Livrare gratuită în fiecare luni, cu Mastercard
Double Case – Marca Comercială a anului 2024, desemnată de către Camera de Comerț și Industrie din Republica Moldova
Double Case – Marca Comercială a anului 2024, desemnată de către Camera de Comerț și Industrie din Republica Moldova
Iute Group a emis obligațiuni în valoare de 140 milioane euro, cu o dobândă de 12% și scadență în 2030
Iute Group a emis obligațiuni în valoare de 140 milioane euro, cu o dobândă de 12% și scadență în 2030
FLYONE dă startul verii cu un nou zbor direct spre Alicante, Spania!
FLYONE dă startul verii cu un nou zbor direct spre Alicante, Spania!
 
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | MĂSURI DE PREVENIRE A INCENDIILOR ÎN PERIOADA SĂRBĂTORILOR DE PAŞTE
NO COMMENT | MĂSURI DE PREVENIRE A INCENDIILOR ÎN PERIOADA SĂRBĂTORILOR DE PAŞTE