Curs valutar
 • EUR
  20.6391
  -0.0528%
 • USD
  18.0200
  0.0261%
 • RUB
  0.2347
  -2.2156%
 • RON
  4.1752
  -0.0431%
 • UAH
  0.6443
  -0.7605%

De laudă! Fără încălcări și raportat la timp. CEC a luat act de situația financiară a concurenților electorali turul II

30 Nov. 2021, 17:21
 // Categoria: Politica // Autor:  Petru Beregoi
30 Nov. 2021, 17:21 // Politica //  Petru Beregoi

Partidele politice care au fost antrenate în cursa electorală a alegerilor locale turul doi de scrutin au prezentat în termen și cu respectarea regulilor rapoartele financiare pentru perioada 23 – 26  noiembrie curent. Comisia Electorală Centrală (CEC) a luat act, în ședința de astăzi, de informația cuprinsă în rapoartele privind finanțarea campaniei electorale.

Este vorba de concurenții electorali: Partidul Șor, Blocul electoral al Comuniștilor și Socialiștilor și Partidul Acțiune și Solidaritate.

Conform informațiilor oficiale deținute de CEC, pentru campania electorală aferentă turului doi, concurenții electorali pot utiliza până la atingerea plafonului maxim stabilit următoarele sume:

 • Partidul Șor pentru circumscripția electorală municipală Bălți nr. 2 – 55 224,70 lei;
 • Partidul Acțiune și Solidaritate pentru circumscripția electorală comunală Hârtop nr.11/10, raionul Cimișlia – 7 385,72 lei; pentru circumscripția electorală comunală Cneazevca nr.22/8, raionul Leova – 3 408,24 lei; pentru circumscripția electorală sătească Bălceana nr. 20/2, raionul Hâncești – 6 228,00 lei; pentru circumscripția electorală sătească Opaci nr. 10/16, raionul Căușeni – 15 390,80 lei;.
 • Blocul electoral al Comuniștilor și Socialiștilor: pentru circumscripția electorală orășenească Cupcini nr.6/2, raionul Edineț – 49 757,34 lei; pentru circumscripția electorală comunală Cneazevca nr. 22/8, raionul Leova – 7 038,24 lei;
 • Platforma Demnitate și Adevăr pentru circumscripția electorală sătească Bălceana nr. 20/2, raionul Hâncești – 8 018,00 lei.

„Din perspectiva atribuțiilor Comisiei de supraveghere a respectării prevederilor legale privind finanțarea campaniilor electorale, rapoartele prezentate de acești concurenți electorali au fost verificate în prealabil sub aspectul plenitudinii informației și corespunderii cu cerințele de întocmire a acestora, constatându-se respectarea prevederilor legislației electorale cu privire la condițiile și modul de susținere financiară a campaniilor electorale. În același context, Comisia a luat act de informația cu privire la nedeschiderea contului bancar cu mențiunea „Fond electoral” și desfășurarea activităților de campanie sau promovare electorală ce nu implică cheltuieli financiare prezentată de Platforma Demnitate și Adevăr”, se arată într-un comunicat de presă al CEC.

Amintim că, în turul doi al scrutinului electoral din cadrul alegerilor locale noi urmează să fie aleși primari în 6 localități, inclusiv municipiul Bălți.

Realitatea Live

16 Ian. 2022, 19:18
 // Categoria: Life // Autor:  Petru Beregoi
16 Ian. 2022, 19:18 // Life //  Petru Beregoi

Maestrul Emerit al Artei, pictorul și artistul plastic Andrei Mudrea, născut pe 29 aprilie 1954, în satul Mitocul Vechi, raionul Orhei, a decedat. Anunțul a fost făcut astăzi, 16 ianuarie de către Ministerul Culturii.

„E prematur să vorbim despre Andrei Mudrea la timpul trecut, de aceea o să menționăm aici că opera acestui discipol al lui Mihai Grecu, îi poartă amprenta, este și va rămâne pentru veșnicie una de referință sau chiar de avangardă artistică românească. Autor al mai multor lucrări de pictură, grafică, sculptură și artă-obiect, fondator și membru al „Grupului Zece”, creația plasticianului Andrei Mudrea consemnează o evoluție ce marchează mai multe etape de ascensiune. Ea poarta un mesaj individual, cu caracter profund filosofic, corespunzătot aspirațiilor artistice,  raportate la schimbările ce intervin în ambianța culturală națională. Andrei Mudrea va rămâne în amintirile noastre  ca fiind unul dintre cei mai talentați pictori basarabeni. Lucrările sale, de la prima expoziție personală din 1983 la Chișinău, au fost expuse apoi la Moscova, Paris, Saint-Malo, Strasbourg. În expoziții comune, lucrările lui Andrei Mudrea au ajuns a bucura inimile prețuitorilor de artă din Varșovia, Lisabona, precum și în mai multe saloane expoziționale din Italia, Franța, Rusia și România”, se arată în comunicatul Ministerului Culturii.

Tablourile și obiectele de artă semnate de artistul Andrei Mudrea se află în numeroase colecții publice, cum ar fi cele ale Ministerului Culturii, Chișinău (R. Moldova); precum și la Ministerul Culturii, Moscova (Rusia); Fondul Uniunii Artiștilor Plastici, Chișinău (R. Moldova); Fondul Artiștilor Plastici, Moscova (Rusia); Muzeul Național de Artă, Chișinău (R. Moldova); Muzeul Literaturii Române „Mihail Cogălniceanu”, Chișinău (R. Moldova); Muzeul „Alexei Mateevici”, Chișinău (R. Moldova), dar și în colecții particulare în  Austria, Canada, Franța, Germania, Italia, Marea Britanie, Olanda, Polonia, Portugalia, Republica Moldova, România, Rusia, SUA și Ucraina.

Artistul s-a bucurat, în cei 67 de ani hărăziți pe pământ, de mai multe premii și distincții, iar publicul îl va putea revedea pe marele artist în fiecare din picturile sale, dar și în filmele documentare despre viața și creația sa, ori în cele artistice, cu participare în roluri episodice.

 
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală