Curs valutar
 • EUR
  20.6391
  -0.0528%
 • USD
  18.0200
  0.0261%
 • RUB
  0.2347
  -2.2156%
 • RON
  4.1752
  -0.0431%
 • UAH
  0.6443
  -0.7605%

Milioanele de lei „extrase de sub pământ” și daunele aduse mediului. Noi detalii despre carierele buclucașe

30 Nov. 2021, 16:41
 // Categoria: Politica // Autor:  Petru Beregoi
30 Nov. 2021, 16:41 // Politica //  Petru Beregoi

Mai multe cariere au provocat un prejudiciu statului de 3,6 milioane de lei, prin admiterea mai multor încălcări ce țin de folosirea terenurilor contrar destinațiilor, depășirea perimetrului minier, lipsa actelor permisive, etc. Informația a fost prezentată de către mai multe autorități cu împuterniciri de verificare și sancționare a agenților economici din domeniul extragerii miniere în cadrul ședinței Comisiei speciale de anchetă privind modul de exploatare a substanțelor minerale utile și determinarea impactului asupra mediului.

Potrivit autorităților, s-a depistat lipsa tichetului de cântar, a facturii fiscale privind documentația tehnică și de extragere a materialelor subterane.

La ședință au participat reprezentanții Agenției de Mediu, Agenției pentru Supraveghere Tehnică, Inspectoratului General al Poliției și Agenției Naționale Transport Auto. De asemenea, au fost audiați reprezentanții entităților responsabile de procedura de calcul, raportare, volum de extragere, procedura de evaluare, evidență, încasare și administrare a taxelor și plăților, etc.

Cu participarea Ministerului Finanțelor, Serviciului Fiscal de Stat, Curții de Conturi, au fost discutate aspecte ce țin de monitorizarea volumelor de extrageri din sectorul minier, taxa pentru acestea. În context, s-a propus identificarea unui mecanism viabil de monitorizare a volumului, care va contribui la o evidență sigură în acest domeniu.

Președinta Comisiei de anchetă, Ina Coșeru, a relevat necesitatea unei cooperări mai strânse dintre instituțiile responsabile și îmbunătățirea eficienței acesteia.

„Colaborarea este crucială dacă se dorește stoparea ilegalităților din acest sector. Un accent deosebit trebuie pus pe combaterea și prevenirea încălcărilor, precum și formularea unui mecanism de monitorizare a volumelor extrase”, a subliniat deputata.

La final, s-a decis organizarea unor ședințe sistematice, în cadrul cărora vor fi trecute în revistă toate acțiunile întreprinse până în prezent și înaintate noi propuneri de comun acord cu entitățile responsabile.

Precizăm că, săptămâna trecută, membrii Comisiei de anchetă a mers în vizită la câteva cariere unde s-au informat la fața locului despre încălcările pe care le admit administratorii carierelor.

Realitatea Live

16 Ian. 2022, 19:18
 // Categoria: Life // Autor:  Petru Beregoi
16 Ian. 2022, 19:18 // Life //  Petru Beregoi

Maestrul Emerit al Artei, pictorul și artistul plastic Andrei Mudrea, născut pe 29 aprilie 1954, în satul Mitocul Vechi, raionul Orhei, a decedat. Anunțul a fost făcut astăzi, 16 ianuarie de către Ministerul Culturii.

„E prematur să vorbim despre Andrei Mudrea la timpul trecut, de aceea o să menționăm aici că opera acestui discipol al lui Mihai Grecu, îi poartă amprenta, este și va rămâne pentru veșnicie una de referință sau chiar de avangardă artistică românească. Autor al mai multor lucrări de pictură, grafică, sculptură și artă-obiect, fondator și membru al „Grupului Zece”, creația plasticianului Andrei Mudrea consemnează o evoluție ce marchează mai multe etape de ascensiune. Ea poarta un mesaj individual, cu caracter profund filosofic, corespunzătot aspirațiilor artistice,  raportate la schimbările ce intervin în ambianța culturală națională. Andrei Mudrea va rămâne în amintirile noastre  ca fiind unul dintre cei mai talentați pictori basarabeni. Lucrările sale, de la prima expoziție personală din 1983 la Chișinău, au fost expuse apoi la Moscova, Paris, Saint-Malo, Strasbourg. În expoziții comune, lucrările lui Andrei Mudrea au ajuns a bucura inimile prețuitorilor de artă din Varșovia, Lisabona, precum și în mai multe saloane expoziționale din Italia, Franța, Rusia și România”, se arată în comunicatul Ministerului Culturii.

Tablourile și obiectele de artă semnate de artistul Andrei Mudrea se află în numeroase colecții publice, cum ar fi cele ale Ministerului Culturii, Chișinău (R. Moldova); precum și la Ministerul Culturii, Moscova (Rusia); Fondul Uniunii Artiștilor Plastici, Chișinău (R. Moldova); Fondul Artiștilor Plastici, Moscova (Rusia); Muzeul Național de Artă, Chișinău (R. Moldova); Muzeul Literaturii Române „Mihail Cogălniceanu”, Chișinău (R. Moldova); Muzeul „Alexei Mateevici”, Chișinău (R. Moldova), dar și în colecții particulare în  Austria, Canada, Franța, Germania, Italia, Marea Britanie, Olanda, Polonia, Portugalia, Republica Moldova, România, Rusia, SUA și Ucraina.

Artistul s-a bucurat, în cei 67 de ani hărăziți pe pământ, de mai multe premii și distincții, iar publicul îl va putea revedea pe marele artist în fiecare din picturile sale, dar și în filmele documentare despre viața și creația sa, ori în cele artistice, cu participare în roluri episodice.

 
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală