Curs valutar
 • EUR
  21.4838
  0%
 • USD
  17.8399
  0%
 • RUB
  0.2391
  0%
 • RON
  4.3609
  0%
 • UAH
  0.6431
  0%

De Paștele Blajinilor, accesul în cimitirele din Edineț, permis! Decizia autorităților locale

04 Mai 2021, 17:38
 // Categoria: Actualitate // Autor:  Tatiana Rusnac
04 Mai 2021, 17:38 // Actualitate //  Tatiana Rusnac

Locuitorii raionului Edineț au primit undă verde pentru a merge în cimitire de Paștele Blajinilor. Decizia a fost luată astăzi de membrii Comisiei teritoariale Extraordinare de Sănătate Publică. În decizia comisiei se menționează că se recomandă desfăşurarea activităţilor cu caracter religios, însă cu respectarea unor măsuri de prevenire şi control al infecţiei COVID-19.

„Urmare a analizei evoluţiei situaţiei epidemiologice, Comisia pentru Situații Excepționale a Primăriei Municipiului Edineț  constată, precum că procesul epidemiologic are în continuare tendinţe descrescătoare”, se precizează în hotărâre.

Prin urmare, sătenii trebuie să țină cont de următoarele reocomandări:

-admiterea în interiorul cimitirului a unui număr limitat de persoane, astfel încât să fie asigurată o suprafaţă de minimum 4 m.p. pentru fiecare persoană şi o distanţă fizică de siguranţă de minimum 2 metri între persoanele participante la activităţile religioase;

-fluxul de persoane va fi dirijat astfel încât să se evite formarea aglomeraţiilor, iar la fiecare mormînt să fie prezenți nu mai mult de opt personae rude de gradele 1 (bunici, părinți nepoți);

-efectuarea triajului observaţional şi măsurarea temperaturii corpului la intrarea în cimitire a fiecărei persoane, cu interzicerea accesului în interior a persoanelor care prezintă simptome de infecţie respiratorie (tuse, strănut, rinoree) sau stare febrilă şi informarea lor despre necesitatea consultării medicului;

-purtarea obligatorie a măştii de protecţie pe toată durata aflării în interiorul cimitirului.

De asemenea, membrii comisiei teritoriale au decis să permită administratorilor instituțiilor extrașcolare să activeze în regim special, închis cu respectarea în timpul instruirii a distanței de 4 m.p, iar administratorii centrelor sportive, în procesul de organizare a antrenamentelor individuale și colective, să asigure implementarea şi monitorizarea respectării următoarelor măsuri de prevenire şi control al infecţiei COVID-19:

-dezinfectarea vestiarelor şi a echipamentelor sportive folosite în cadrul instruirii şi antrenamentelor la finalizarea fiecărui antrenament;

-se acceptă competițiile sportive de orice gen în aer liber cu prezența a 1/3 de spectatori din capacitatea edificiilor sportive (săli, stadioane);

-efectuarea triajului observaţional şi măsurarea temperaturii corpului la intrarea în interiorul edificiulor sportive a fiecărei persoane, cu interzicerea accesului în interior a persoanelor care prezintă simptome de infecţie  şi informarea lor despre necesitatea consultării medicului.

Totodată, s-a permis organizarea târgurilor, însă doar cu participarea agenților economici locali.

De la debutul pandemiei de COVID-19, la Edineț au fost confirmate pozitiv 5 592 cazuri, în timp ce bilanțul deceselor a ajuns la 160.

Raionul Edineț se situează pe locul opt în topul teritoriilor afectate de noul coronavirus, fiind devansat de municipiul Chișinău, Tiraspol, Bălți, Slobozia, Ialoveni, Bender și Anenii Noi.

Realitatea Live

Ședința Comisiei Electorale Centrale, din 7 mai 2021
Declarațiile președintelui Maia Sandu, după ce a primit vaccinul anti-COVID
Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, își administrează prima doză de vaccin „AstraZeneca”, împotriva COVID-19
„Dacă rămân acasă, merg la…” Eveniment online de orientare în carieră organizat de #diez
Asociația Obștească „Garda Tânără” organizează „Valsul Victoriei”
Conferință de presă organizată de președintele Comisiei pentru construcții, arhitectură și relații funciare a CMC, Vasili Chirtoca
Masa rotundă aniversară „Academicianul, compozitorul, dirijorul Gheorghe Mustea – 70 de ani de la naștere”
Președintele Maia Sandu, în dialog cu diaspora din Spania și Portugalia
Prezentarea publică a conceptului de proiect „Green Safety Corridor in Chisinau” (bd. Dacia, tronsonul str. Hristo Botev – bd. Traian)
08 Mai 2021, 17:58
 // Categoria: În Lume // Autor:  Daniel Hacina
08 Mai 2021, 17:58 // În Lume //  Daniel Hacina

Liderii UE vor lua în considerare la summitul Consiliului din 25 mai politica față de Rusia și subiectul Brexitului. Acest lucru a fost anunțat astazi de către președintele francez Emmanuel Macron în timpul unui summit informal al UE ținut Porto (Portugalia). Discursul liderului francez a fost difuzat de către serviciul de presă al Consiliului European.

„Pe lângă agenda principală, am atins astăzi alte subiecte, la care vom reveni la summitul din 25 mai. Acestea sunt, în special, Rusia și Brexit”, a spus Macron.

Comentând întâlnirea liderilor UE de la Porto, Macron a menționat că „participanții se află în stadiul pregătirii dezvoltării unei strategii europene de combatere a pandemiei”.

„Aceasta este o mișcare comună, în ciuda faptului că este posibil să avem o viziune diferită asupra anumitor probleme”, a spus el.

Răspunzând la o întrebare despre motivele absenței cancelarului german Angela Merkel și a altor lideri europeni din Portugalia, Macron și-a exprimat opinia că „acest lucru se datorează restricțiilor cauzate de pandemie și programului politic intern”.

 
Locuitorii Capitalei se vaccinează împotriva COVID-19
Locuitorii Capitalei se vaccinează împotriva COVID-19
Nordul statului american Texas, lovit de tornade
Nordul statului american Texas, lovit de tornade
Sărbătoare la Milano! Fanii lui Inter nu au mai ţinut cont de pandemie
Sărbătoare la Milano! Fanii lui Inter nu au mai ţinut cont de pandemie
Forfotă la Piața Centrală, în ajunul sărbătorilor pascale
Forfotă la Piața Centrală, în ajunul sărbătorilor pascale
Decorațiunile de Paște au ajuns în Scuarul Catedralei
Decorațiunile de Paște au ajuns în Scuarul Catedralei
SUA au lansat cu succes un nou satelit spion – NROL-82
SUA au lansat cu succes un nou satelit spion – NROL-82
Spania: Replică din ciocolată a tabloului „Guernica”, de Pablo Picasso
Spania: Replică din ciocolată a tabloului „Guernica”, de Pablo Picasso
Havuzul din Grădina Publică „Ștefan cel Mare”, în reparație
Havuzul din Grădina Publică „Ștefan cel Mare”, în reparație
Marcajele de străzile Capitalei, invizibile
Marcajele de străzile Capitalei, invizibile