Curs valutar
 • EUR
  21.4725
  0.367%
 • USD
  17.7262
  0.0051%
 • RUB
  0.2394
  0.5013%
 • RON
  4.3594
  0.4037%
 • UAH
  0.6420
  0.0623%

De Paștele Blajinilor, accesul în cimitirele din Edineț, permis! Decizia autorităților locale

04 Mai 2021, 17:38
 // Categoria: Actualitate // Autor:  Tatiana Rusnac
04 Mai 2021, 17:38 // Actualitate //  Tatiana Rusnac

Locuitorii raionului Edineț au primit undă verde pentru a merge în cimitire de Paștele Blajinilor. Decizia a fost luată astăzi de membrii Comisiei teritoariale Extraordinare de Sănătate Publică. În decizia comisiei se menționează că se recomandă desfăşurarea activităţilor cu caracter religios, însă cu respectarea unor măsuri de prevenire şi control al infecţiei COVID-19.

„Urmare a analizei evoluţiei situaţiei epidemiologice, Comisia pentru Situații Excepționale a Primăriei Municipiului Edineț  constată, precum că procesul epidemiologic are în continuare tendinţe descrescătoare”, se precizează în hotărâre.

Prin urmare, sătenii trebuie să țină cont de următoarele reocomandări:

-admiterea în interiorul cimitirului a unui număr limitat de persoane, astfel încât să fie asigurată o suprafaţă de minimum 4 m.p. pentru fiecare persoană şi o distanţă fizică de siguranţă de minimum 2 metri între persoanele participante la activităţile religioase;

-fluxul de persoane va fi dirijat astfel încât să se evite formarea aglomeraţiilor, iar la fiecare mormînt să fie prezenți nu mai mult de opt personae rude de gradele 1 (bunici, părinți nepoți);

-efectuarea triajului observaţional şi măsurarea temperaturii corpului la intrarea în cimitire a fiecărei persoane, cu interzicerea accesului în interior a persoanelor care prezintă simptome de infecţie respiratorie (tuse, strănut, rinoree) sau stare febrilă şi informarea lor despre necesitatea consultării medicului;

-purtarea obligatorie a măştii de protecţie pe toată durata aflării în interiorul cimitirului.

De asemenea, membrii comisiei teritoriale au decis să permită administratorilor instituțiilor extrașcolare să activeze în regim special, închis cu respectarea în timpul instruirii a distanței de 4 m.p, iar administratorii centrelor sportive, în procesul de organizare a antrenamentelor individuale și colective, să asigure implementarea şi monitorizarea respectării următoarelor măsuri de prevenire şi control al infecţiei COVID-19:

-dezinfectarea vestiarelor şi a echipamentelor sportive folosite în cadrul instruirii şi antrenamentelor la finalizarea fiecărui antrenament;

-se acceptă competițiile sportive de orice gen în aer liber cu prezența a 1/3 de spectatori din capacitatea edificiilor sportive (săli, stadioane);

-efectuarea triajului observaţional şi măsurarea temperaturii corpului la intrarea în interiorul edificiulor sportive a fiecărei persoane, cu interzicerea accesului în interior a persoanelor care prezintă simptome de infecţie  şi informarea lor despre necesitatea consultării medicului.

Totodată, s-a permis organizarea târgurilor, însă doar cu participarea agenților economici locali.

De la debutul pandemiei de COVID-19, la Edineț au fost confirmate pozitiv 5 592 cazuri, în timp ce bilanțul deceselor a ajuns la 160.

Raionul Edineț se situează pe locul opt în topul teritoriilor afectate de noul coronavirus, fiind devansat de municipiul Chișinău, Tiraspol, Bălți, Slobozia, Ialoveni, Bender și Anenii Noi.

Realitatea Live

Ședința Consiliului de Integritate, din 17 mai 2021
Conferință de presă organizată de Alianța pentru Unirea Românilor (AUR)
Dezbateri IPN „Atitudinea societății față de UE: motive obiective și manipulări politice și geopolitice”
Evenimentul de donare a echipamentelor personale de protecție pentru personalul medical, din partea UE și a Germaniei
Eveniment Public Online: Politica externă a Republicii Moldova: o diplomație inteligentă pentru o țară mai puternică
Conferință de presă cu genericul “ODIMM – 14 ani în susținerea sectorului IMM”
Ședința operativă a serviciilor Primăriei Chișinău, din 17 mai 2021
Jazz’n Chișinău International Festival, ediția lX (Ziua III)
Jazz’n Chișinău International Festival, ediția lX (Ziua II)
17 Mai 2021, 18:17
 // Categoria: Societate // Autor:  Tatiana Rusnac
17 Mai 2021, 18:17 // Societate //  Tatiana Rusnac

Peste 110 mii de persoane din sectorul Întreprinderilor Mici și Mijlocii au primit consultanță în afaceri, circa 38 000 de companii au fost instruite, iar alte 4 500 de companii au primit finanțare în sumă totală de peste 665 milioane lei.

Finanțările ODIMM, la rândul lor, au generat investiții în economia națională de circa două miliarde lei și au creat aproximativ 11 000 de locuri de muncă.

Acestea sunt rezultatele Organizației pentru Dezvoltarea Sectorului Întreprinderilor Mici și Mijlocii, un ambasador al mediului de afaceri, în cei 14 ani de activitate.

Instituția a fost creată pe 17 mai 2007 la inițiativa Ministerului Economiei și Infrastructuri. Reușitele ODIMM au fost prezentate astăzi în cadrul unei conferințe de presă.

„De-a lungul activității, ODIMM a evoluat constat completându-și portofoliul cu noi produse și servicii pentru sectorul ÎMM  din R.Moldova. Cu ajutorul nostru companiile reușesc să micșoreze costurile operaționale, să reducă riscurile de business, să aducă valoare adăugată brandului, să genereze noi surse de venit și să devină competitive pe piața locală și pe diverse piețe externe. ODIMM este prezentă în toate regiunile Moldovei, de la Nord la Sud, punând la dispoziția ÎMM-urilor 11 Incubatoare de Afaceri pentru fortificarea start-up-urilor, 3 clustere pentru consolidarea relațiilor dintre actorii regionali; o rețea de centre de consultanță, pe lângă consiliile raionale, sunt în proces de constituire Platformele Industriale Multifuncționale pentru susținerea producătorilor locali”, a declarat Iulia Costin, directorul general al ODIMM.

Iar lucrurile bune nu se opresc aici. Potrivit directorului general, Iulia Costin, pe parcursul anului 2021, cu suportul Guvernului și a partenerilor de dezvoltare externi, ODIMM va lansa șapte noi programe de suport în afaceri care vor spori competitivitatea ÎMM-urilor.

De asemenea, aceste programe vor oferi antreprenorilor, aflați în dificultate, oportunități de relansare a afacerilor, vor fortifica turismul rural, vor impulsiona transferul de tehnologie dintre universități și sectorul privat, și, nu în ultimul rând, vor stimula constituirea întreprinderilor sociale, etc.

„În 14 ani de activitate ODIMM și-a consolidat rolul de cea mai importantă instituție de suport pentru întreprinderile mici și mijlocii, acordând servicii de consultanță, suport și instruire tinerilor și femeilor cu idei de afaceri, migranților reveniți acasă, companiilor cu potențial de creștere și export, tuturor persoanelor interesate de domeniul businessului. MEI și ODIMM vor fi în continuare alături de antreprenori cu instrumentele existente, vor lansa noi inițiative de suport și vor continua să inoveze în tot ceea ce fac, pentru a răspunde necesităților la zi a antreprenorilor”, a declarat ministrul Economiei și Infrastructurii, Mihail Lupașcu.

În cei 14 ani, Uniunea Europeană a fost un partener de încredere al ODIMM, care a contribuit atât prin expertiză și asistență tehnică, cât și prin susținerea  financiară a antreprenorilor  din regiuni, dezvoltarea infrastructurii de suport în afaceri și transformarea digitală a companiilor.

Suportul integrat al Uniunii Europene pentru dezvoltarea sectorului IMM și consolidarea capacităților ODIMM însumează, de-a lungul anilor peste 17 milioane de Euro.

 
Gărzile de coastă italiene au salvat peste 70 de migranţi
Gărzile de coastă italiene au salvat peste 70 de migranţi
Scuarul „Guguță” din sectorul Rîșcani a prins viață
Scuarul „Guguță” din sectorul Rîșcani a prins viață
Israelul, atacat cu rachete lansate din Fâşia Gaza
Israelul, atacat cu rachete lansate din Fâşia Gaza
Locuitorii Capitalei se vaccinează împotriva COVID-19
Locuitorii Capitalei se vaccinează împotriva COVID-19
Nordul statului american Texas, lovit de tornade
Nordul statului american Texas, lovit de tornade
Sărbătoare la Milano! Fanii lui Inter nu au mai ţinut cont de pandemie
Sărbătoare la Milano! Fanii lui Inter nu au mai ţinut cont de pandemie
Forfotă la Piața Centrală, în ajunul sărbătorilor pascale
Forfotă la Piața Centrală, în ajunul sărbătorilor pascale
Decorațiunile de Paște au ajuns în Scuarul Catedralei
Decorațiunile de Paște au ajuns în Scuarul Catedralei
SUA au lansat cu succes un nou satelit spion – NROL-82
SUA au lansat cu succes un nou satelit spion – NROL-82