Curs valutar
 • EUR
  20.7452
  -0.121%
 • USD
  17.7044
  0.0153%
 • RUB
  0.2434
  0.0411%
 • RON
  4.1909
  -0.1193%
 • UAH
  0.6661
  0.1952%

De Paștele Blajinilor, accesul în cimitirele din Edineț, permis! Decizia autorităților locale

04 Mai 2021, 17:38
 // Categoria: Actualitate // Autor:  Tatiana Rusnac
04 Mai 2021, 17:38 // Actualitate //  Tatiana Rusnac

Locuitorii raionului Edineț au primit undă verde pentru a merge în cimitire de Paștele Blajinilor. Decizia a fost luată astăzi de membrii Comisiei teritoariale Extraordinare de Sănătate Publică. În decizia comisiei se menționează că se recomandă desfăşurarea activităţilor cu caracter religios, însă cu respectarea unor măsuri de prevenire şi control al infecţiei COVID-19.

„Urmare a analizei evoluţiei situaţiei epidemiologice, Comisia pentru Situații Excepționale a Primăriei Municipiului Edineț  constată, precum că procesul epidemiologic are în continuare tendinţe descrescătoare”, se precizează în hotărâre.

Prin urmare, sătenii trebuie să țină cont de următoarele reocomandări:

-admiterea în interiorul cimitirului a unui număr limitat de persoane, astfel încât să fie asigurată o suprafaţă de minimum 4 m.p. pentru fiecare persoană şi o distanţă fizică de siguranţă de minimum 2 metri între persoanele participante la activităţile religioase;

-fluxul de persoane va fi dirijat astfel încât să se evite formarea aglomeraţiilor, iar la fiecare mormînt să fie prezenți nu mai mult de opt personae rude de gradele 1 (bunici, părinți nepoți);

-efectuarea triajului observaţional şi măsurarea temperaturii corpului la intrarea în cimitire a fiecărei persoane, cu interzicerea accesului în interior a persoanelor care prezintă simptome de infecţie respiratorie (tuse, strănut, rinoree) sau stare febrilă şi informarea lor despre necesitatea consultării medicului;

-purtarea obligatorie a măştii de protecţie pe toată durata aflării în interiorul cimitirului.

De asemenea, membrii comisiei teritoriale au decis să permită administratorilor instituțiilor extrașcolare să activeze în regim special, închis cu respectarea în timpul instruirii a distanței de 4 m.p, iar administratorii centrelor sportive, în procesul de organizare a antrenamentelor individuale și colective, să asigure implementarea şi monitorizarea respectării următoarelor măsuri de prevenire şi control al infecţiei COVID-19:

-dezinfectarea vestiarelor şi a echipamentelor sportive folosite în cadrul instruirii şi antrenamentelor la finalizarea fiecărui antrenament;

-se acceptă competițiile sportive de orice gen în aer liber cu prezența a 1/3 de spectatori din capacitatea edificiilor sportive (săli, stadioane);

-efectuarea triajului observaţional şi măsurarea temperaturii corpului la intrarea în interiorul edificiulor sportive a fiecărei persoane, cu interzicerea accesului în interior a persoanelor care prezintă simptome de infecţie  şi informarea lor despre necesitatea consultării medicului.

Totodată, s-a permis organizarea târgurilor, însă doar cu participarea agenților economici locali.

De la debutul pandemiei de COVID-19, la Edineț au fost confirmate pozitiv 5 592 cazuri, în timp ce bilanțul deceselor a ajuns la 160.

Raionul Edineț se situează pe locul opt în topul teritoriilor afectate de noul coronavirus, fiind devansat de municipiul Chișinău, Tiraspol, Bălți, Slobozia, Ialoveni, Bender și Anenii Noi.

Realitatea Live

24 Sept. 2021, 09:20
 // Categoria: Societate // Autor:  Tatiana Rusnac
24 Sept. 2021, 09:20 // Societate //  Tatiana Rusnac

Campania de vaccinare este în toi în Moldova. Specialiștii din sănătate recomandă oamenilor să meargă cu încredere și să beneficieze de serul salvator, întrucât astfel putem scăpa mai rapid de pandemie și COVID-19.

Municipalitatea, la fel, continuă să vină în ajutorul oamenilor și anunță că pe parcursul zilei de astăzi, 24 septembrie, în intervalul orelor 10:00-18:00, cele 2 puncte de vaccinare mobile se vor afla în următoarele locații:

 1. troleibuzul va fi în sectorul Centru, bd. Ștefan cel Mare ș Sfânt, adiacent Centrul Comercial „UNIC”;
 2. autobuzul se va deplasa în comuna Budești, str. Chișinăului, 115, adiacent Centrul pentru Copii și Tineret.

Cetățenii au posibilitatea de a se imuniza la cele două puncte de vaccinare mobile până la sfârșitul lunii septembrie. Pentru a te imuniza e nevoie doar de buletinul de identitate.

Oamenii pot identifica ușor unitățile, după inscripțiile pe partea exterioară a acestora, în susţinerea Campaniei de vaccinare antiCOVID-19.

 
1 septembrie, o nouă provocare: Elevii au revenit la școală
1 septembrie, o nouă provocare: Elevii au revenit la școală
Expoziție în aer liber „Comorile Cracoviei” la Muzeul de Istorie
Expoziție în aer liber „Comorile Cracoviei” la Muzeul de Istorie
Muzeul militar din Chișinău, cunoscut ca și Muzeul Armatei
Muzeul militar din Chișinău, cunoscut ca și Muzeul Armatei
Peronul Gării Feroviare din Chișinău, pustiu
Peronul Gării Feroviare din Chișinău, pustiu
Forfotă mare la târgurile şcolare din sectoarele Capitalei
Forfotă mare la târgurile şcolare din sectoarele Capitalei
Dictare pentru fiecare, în preajma sărbătorii Limbii Române
Dictare pentru fiecare, în preajma sărbătorii Limbii Române