Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale anunță despre inițierea unui proiect pentru Republica Moldova care prevede aplicarea asistenței integrate centrate pe persoană. Proiectul elaborat cu suportul Elveției presupune implementarea asistenței integrate a omului și a familiei, în special, a celor care suferă de boli cronice și alte vulnerabilități în centrul rețelei de servicii. Printre beneficiari se regăsesc 14 comune din șapte raioane-pilot (Edineț, Briceni, Criuleni, Ștefan-Vodă, Cahul, Taraclia, Vulcănești).
„Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale susține echipele celor șapte raioane în dezvoltarea asistenței integrate în comunele-pilot, împreună cu echipa proiectului „Viață Sănătoasă”. Experiența colegilor din primele trei raioane care au creat câte două Centre Comunitare Integrate va fi deosebit de utilă, deoarece colaborarea și comunicarea eficientă, dă rezultate”, a declarat Tatiana Zatîc, secretara de stat a MSMPS.
Vorbind despre rolul organizațiilor și al serviciilor publice pentru starea de sănătate și de bine a oamenilor, Dr. Viktoria Stein, experta internațională a proiectului a explicat că organizațiile și sistemele sunt constituite din oameni și nu din procese.
„Pacienții nu se definesc pe sine prin boala pe care o au, dar prin rolul social pe care îl au în cadrul familiei și comunității”.
În cadrul conferinței au fost prezentate experiențele și studiile de caz din primele trei raioane-pilot ale proiectului (Fălești, Ungheni, Orhei) care au implementat asistența integrată. Acestea au fost apreciate de toți participanții care au subliniat eforturile de colaborare depuse de fiecare membru al echipelor comunitare pentru gestionarea cazurilor.