Curs valutar
 • EUR
  20.7452
  0%
 • USD
  17.7044
  0%
 • RUB
  0.2434
  0%
 • RON
  4.1909
  0%
 • UAH
  0.6661
  0%

Asistența integrată centrată pe persoană, implementată în șapte raioane din țară

26 Mart. 2021, 12:22
 // Categoria: Societate // Autor:  Valentina Buză
26 Mart. 2021, 12:22 // Societate //  Valentina Buză

Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale anunță despre inițierea unui proiect pentru Republica Moldova care prevede aplicarea asistenței integrate centrate pe persoană. Proiectul elaborat cu suportul Elveției presupune implementarea asistenței integrate a omului și a familiei, în special, a celor care suferă de boli cronice și alte vulnerabilități în centrul rețelei de servicii. Printre beneficiari se regăsesc 14 comune din șapte raioane-pilot (Edineț, Briceni, Criuleni, Ștefan-Vodă, Cahul, Taraclia, Vulcănești).

„Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale susține echipele celor șapte raioane în dezvoltarea asistenței integrate în comunele-pilot, împreună cu echipa proiectului „Viață Sănătoasă”. Experiența colegilor din primele trei raioane care au creat câte două Centre Comunitare Integrate va fi deosebit de utilă, deoarece colaborarea și comunicarea eficientă, dă rezultate”, a declarat Tatiana Zatîc, secretara de stat a MSMPS.

Vorbind despre rolul organizațiilor și al serviciilor publice pentru starea de sănătate și de bine a oamenilor, Dr. Viktoria Stein, experta internațională a proiectului a explicat că organizațiile și sistemele sunt constituite din oameni și nu din procese.

„Pacienții nu se definesc pe sine prin boala pe care o au, dar prin rolul social pe care îl au în cadrul familiei și comunității”.

În cadrul conferinței au fost prezentate experiențele și studiile de caz din primele trei raioane-pilot ale proiectului (Fălești, Ungheni, Orhei) care au implementat asistența integrată. Acestea au fost apreciate de toți participanții care au subliniat eforturile de colaborare depuse de fiecare membru al echipelor comunitare pentru gestionarea cazurilor.

Realitatea Live

25 Sept. 2021, 06:30
 // Categoria: Life // Autor:  Mădălina Sorokovsky
25 Sept. 2021, 06:30 // Life //  Mădălina Sorokovsky

A sosit sezonul mustului și ar fi păcat să nu ne bucurăm de proprietățile benefice pentru sănătate ale acestuia. Începând de la scăderea colesterolului și până la întărirea sistemului imunitar, ai o mulțime de motive să consumi după masă un pahar din băutura sezonului săracă în alcool și bogată în probiotice. 

Mustul, ideal la micul dejun

Un efect benefic al mustului de struguri consumat dimineaţa este cel al diminuării durerilor de cap. Multe persoane acuză uşoare dureri de cap dimineaţa şi le elimină consumând o ceaşcă de cafea, cofeina este prezentă şi în compoziţia medicamentelor analgezice. Mustul conţine 81% apă, astfel cei care fac o cură cu must se şi hidratează, scrie csid.ro.

Mustul ajută la menţinerea nivelului bun al colesterolului

Un test de sânge care să indice nivelul colesterolului din sânge este recomandat anual pentru o bună funcţionare a inimii. Studii medicale au indicat faptul că un pahar de suc de struguri proaspăt stors ajută la scăderea nivelului de colesterol rău din sânge favorizând sănătatea arterelor şi funcţionarea sistemului circulator.

Bun pentru vasele de sânge și intestine

Sucul de struguri proaspăt favorizează producţia de oxid nitric – compus important pentru păstrarea vaselor de sânge flexibile. Astfel, tensiunea arterială se menţine la cote optime.

Adulţii şi copiii care suferă de constipaţie pot profita toamna aceasta de producţia de struguri din vii româneşti pentru favorizarea tranzitului intestinal fără medicamente sau suplimente alimentare. Mustul are proprietăţi laxative şi ajută la buna funcţionare a sistemului digestiv şi a buna funcţionare a intestinelor.

Sucul de struguri, elixirul tinereții

În multe dintre produsele cosmetice anti-aging şi pe lista ingredientelor multor suplimente alimentare care stimulează sistemul imunitar se află componenţi din struguri şi mai ales din sâmburii şi din coajă. Mustul este plin de antioxidanţi şi are proprietăţi antibacteriene şi antivirale. Poate avea efecte beneficie şi în prevenirea răcelilor, tusei şi gripei.

Scade riscul de cancer de sân

Strugurii de culoare închisă sunt asociaţi cu un efect benefic împotriva formării tumorilor în corp. O alimentaţie împotriva cancerului de sân include şi sucul de struguri de culoare închisă, aşa-numiţii struguri negri.

Mustul nu este indicat pacienţilor cu diabet şi nici celor care suferă de sindromul colonului iritabil. De asemenea, este ideal ca mustul să fie făcut din struguri spălaţi, pentru înlăturarea urmelor de praf și soluţii chimice cu care au fost stropiţi.

 
1 septembrie, o nouă provocare: Elevii au revenit la școală
1 septembrie, o nouă provocare: Elevii au revenit la școală
Expoziție în aer liber „Comorile Cracoviei” la Muzeul de Istorie
Expoziție în aer liber „Comorile Cracoviei” la Muzeul de Istorie
Muzeul militar din Chișinău, cunoscut ca și Muzeul Armatei
Muzeul militar din Chișinău, cunoscut ca și Muzeul Armatei
Peronul Gării Feroviare din Chișinău, pustiu
Peronul Gării Feroviare din Chișinău, pustiu
Forfotă mare la târgurile şcolare din sectoarele Capitalei
Forfotă mare la târgurile şcolare din sectoarele Capitalei
Dictare pentru fiecare, în preajma sărbătorii Limbii Române
Dictare pentru fiecare, în preajma sărbătorii Limbii Române