Curs valutar
 • EUR
  21.3937
  -0.6511%
 • USD
  17.7253
  -0.1992%
 • RUB
  0.2382
  -0.4198%
 • RON
  4.3418
  -0.6794%
 • UAH
  0.6416
  -0.1091%

S-a stins din viață fostul deputat comunist, ministru al Educației și ambasador al Moldovei la Minsk, Ilie Vancea

26 Mart. 2021, 12:23
 // Categoria: Societate // Autor:  Maxim Pulber
26 Mart. 2021, 12:23 // Societate //  Maxim Pulber

Fostul deputat comunist, ministru al Educației în perioada comunistă, dar și ambasador al Republicii Moldova în Belarus s-a stins din viață la vârsta de 72 de ani. Ministrul în exercițiu al Educației, Culturii și Cercetării, Liliana Pogolșa, a semnat un necrolog în memoria predecesorului său și a transmis condoleanțe pentru cei dragi.

„A părăsit această lume un om care și-a dăruit întreaga ființă sistemului educațional din Republica Moldova. Ne exprimăm regretul profund și transmitem condoleanțe pentru cei apropiați. Lumină lină și pace veșnică, Ilie Vancea”, se arată în necrologul ministrei Liliana Pogolșa.

Ilie Vancea s-a născut pe data de 26 ianuarie 1949 în satul Câșlița-Prut, raionul Cahul și a absolvit Universitatea de Stat din Moldova în anul 1976. A activat în calitate de profesor de istorie, iar în perioada 1995-1997 a condus direcția de învățământ din Leova.

În 1998 a ajuns deputat în Parlament pe listele PCRM, fiind numit vicepreședinte al Comisiei parlamentare pentru cultură, știință, învățământ și mijloace de informare în masă.

La data de 22 noiembrie 2000 a fost numit în funcția de ministru al Educației și Științei în Guvernul Braghiș, iar în 2001 a fost ales din nou deputat, dar a refuzat la mandat în favoarea funcției de ministru al Învățământului în Guvernul Tarlev 1, funcție deținută până la 26 februarie 2002.

După plecarea din funcția de ministru a fost Ambasador al Republicii Moldova în Belarus și reprezentant permanent al RM pe lângă organizațiile statutare ale CSI.

Începând cu anul 2012 Ilie Vancea a activat în calitate de prorector al Institutului de Formare Continuă ghidând cu multă iscusință cadrele didactice din instituțiile de învățământ de toate nivelele în perfecționarea continuă a noilor metode și metodologii de cercetare și predare/învățare.

Ilie Vancea a fost participant activ la organizarea și desfășurarea cursurilor de perfecționare a cadrelor didactice și a celor de recalificare profesională.

Realitatea Live

Jazz’n Chișinău Internațional Festival, ediția lX (Ziua I)
CEC: Tragerea la sorţi pentru stabilirea ordinii de înscriere a concurenţilor electorali în buletinul de vot
Partidul Acțiune și Solidaritate depune documentele la Comisia Electorală Centrală pentru înregistrare la alegerile parlamentare
Reprezentanții partidului „ȘOR” depun documentele necesare privind înregistrarea candidaților pentru funcția de deputat în Parlament
Workshop online organizat de IPRE „Bune Practici din Învățământul Superior din UE: Oportunități pentru Tinerii din Republica Moldova”
Dialogul online “Imunizare anti-COVID-19”
Deputații Alexandru Slusari și Vasile-Andrei Năstase susţin un briefing de presă cu privire la activitatea Agenției Servicii Publice
Conferința de presă cu tema „PAS depune actele la CEC pentru a participa la alegerile parlamentare anticipate”
Conferința de presă a deputatei Stela Macari, fracțiunea parlamentară ACUM Platforma DA
14 Mai 2021, 18:13
 // Categoria: În Lume // Autor:  Mădălina Sorokovsky
14 Mai 2021, 18:13 // În Lume //  Mădălina Sorokovsky

Forțele de Apărare din Israel au efectuat cea mai mare bombardare a Fâșiei Gaza de la începutul escaladării conflictului, în noaptea din 13 spre 14 mai. 160 de avioane de război au lansat 450 de rachete pe teritoriul palestinian. Ținta atacului a fost o rețea de tuneluri folosite de militanții Hamas pentru mișcare și adăpost.

Drept urmare, după cum a declarat Ministerul Sănătății palestinian, în dimineața zilei de 14 mai, cel puțin 115 persoane au fost ucise în Fâșia Gaza și aproximativ 600 au fost rănite. 

La rândul său, autoritățile din Israel au spus că majoritatea victimelor erau fie luptători ai Hamasului și ai Jihadului Islamic, fie oameni care au murit în urma rachetelor lansate chiar de luptătorii palestinieni.

Aceștia din urmă, în aceeași noapte, au continuat atacurile cu rachete pe teritoriul israelian, lansând 220 de rachete. Cele mai multe dintre ele au fost interceptate de sistemul Iron Dome, antiracheta care apăra Israelul.

 
Scuarul „Guguță” din sectorul Rîșcani a prins viață
Scuarul „Guguță” din sectorul Rîșcani a prins viață
Israelul, atacat cu rachete lansate din Fâşia Gaza
Israelul, atacat cu rachete lansate din Fâşia Gaza
Locuitorii Capitalei se vaccinează împotriva COVID-19
Locuitorii Capitalei se vaccinează împotriva COVID-19
Nordul statului american Texas, lovit de tornade
Nordul statului american Texas, lovit de tornade
Sărbătoare la Milano! Fanii lui Inter nu au mai ţinut cont de pandemie
Sărbătoare la Milano! Fanii lui Inter nu au mai ţinut cont de pandemie
Forfotă la Piața Centrală, în ajunul sărbătorilor pascale
Forfotă la Piața Centrală, în ajunul sărbătorilor pascale
Decorațiunile de Paște au ajuns în Scuarul Catedralei
Decorațiunile de Paște au ajuns în Scuarul Catedralei
SUA au lansat cu succes un nou satelit spion – NROL-82
SUA au lansat cu succes un nou satelit spion – NROL-82
Spania: Replică din ciocolată a tabloului „Guernica”, de Pablo Picasso
Spania: Replică din ciocolată a tabloului „Guernica”, de Pablo Picasso