Curs valutar
 • EUR
  20.6601
  -0.529%
 • USD
  17.6371
  -0.085%
 • RUB
  0.2402
  -1.3739%
 • RON
  4.1750
  -0.5246%
 • UAH
  0.6603
  -0.1212%

S-a stins din viață fostul deputat comunist, ministru al Educației și ambasador al Moldovei la Minsk, Ilie Vancea

26 Mart. 2021, 12:23
 // Categoria: Societate // Autor:  Maxim Pulber
26 Mart. 2021, 12:23 // Societate //  Maxim Pulber

Fostul deputat comunist, ministru al Educației în perioada comunistă, dar și ambasador al Republicii Moldova în Belarus s-a stins din viață la vârsta de 72 de ani. Ministrul în exercițiu al Educației, Culturii și Cercetării, Liliana Pogolșa, a semnat un necrolog în memoria predecesorului său și a transmis condoleanțe pentru cei dragi.

„A părăsit această lume un om care și-a dăruit întreaga ființă sistemului educațional din Republica Moldova. Ne exprimăm regretul profund și transmitem condoleanțe pentru cei apropiați. Lumină lină și pace veșnică, Ilie Vancea”, se arată în necrologul ministrei Liliana Pogolșa.

Ilie Vancea s-a născut pe data de 26 ianuarie 1949 în satul Câșlița-Prut, raionul Cahul și a absolvit Universitatea de Stat din Moldova în anul 1976. A activat în calitate de profesor de istorie, iar în perioada 1995-1997 a condus direcția de învățământ din Leova.

În 1998 a ajuns deputat în Parlament pe listele PCRM, fiind numit vicepreședinte al Comisiei parlamentare pentru cultură, știință, învățământ și mijloace de informare în masă.

La data de 22 noiembrie 2000 a fost numit în funcția de ministru al Educației și Științei în Guvernul Braghiș, iar în 2001 a fost ales din nou deputat, dar a refuzat la mandat în favoarea funcției de ministru al Învățământului în Guvernul Tarlev 1, funcție deținută până la 26 februarie 2002.

După plecarea din funcția de ministru a fost Ambasador al Republicii Moldova în Belarus și reprezentant permanent al RM pe lângă organizațiile statutare ale CSI.

Începând cu anul 2012 Ilie Vancea a activat în calitate de prorector al Institutului de Formare Continuă ghidând cu multă iscusință cadrele didactice din instituțiile de învățământ de toate nivelele în perfecționarea continuă a noilor metode și metodologii de cercetare și predare/învățare.

Ilie Vancea a fost participant activ la organizarea și desfășurarea cursurilor de perfecționare a cadrelor didactice și a celor de recalificare profesională.

Realitatea Live

20 Sept. 2021, 22:56
 // Categoria: Politica // Autor:  Cristina Vlah
20 Sept. 2021, 22:56 // Politica //  Cristina Vlah

Președinta Comisiei parlamentare Juridice, Numiri și Imunități, Olesea Stamate, consideră că intenția procurorului general, Alexandr Stoianoglo, de a cere Curții Constituționale să-l lipsească de calitatea de membru al Consiliului Suprem de Securitate, nu este decât o metodă de a evita întrebările incomode parvenite din partea conducerii țării, informează Realitatea.md.

„Adresarea procurorului general la Curtea Constituțională nu este decât nedorința lui de a se prezenta la CSS și de a răspunde la întrebări incomode. Așa cum a fost și cazul ședinței din 10 august, când dlui nu a fost prezent fizic”, a declarat Olesea Stamate în cadrul emisiunii „În Profunzime” de la ProTV.

Amintim, că săptămâna trecută Alezandr Stoianoglo i-a cerut Curții Constituționale să-l lipsească de capacitatea sa de membru al Consiliului Suprem de Securitate, motivând că la ultima ședință din 10 august Procuratura ar fi fost supusă unor ingerințe din partea șefei statului în activitatea sa de anchetare penală. Însă, judecătorii de la Curtea Constituțională au respins cererea procurorului general, menționând că funcția de membru al CSS este inclusă din 2016 pentru procurorul general, iar în privința ingerinței în activitatea procurorilor, Curtea nu este competentă să ia decizii.

 
1 septembrie, o nouă provocare: Elevii au revenit la școală
1 septembrie, o nouă provocare: Elevii au revenit la școală
Expoziție în aer liber „Comorile Cracoviei” la Muzeul de Istorie
Expoziție în aer liber „Comorile Cracoviei” la Muzeul de Istorie
Muzeul militar din Chișinău, cunoscut ca și Muzeul Armatei
Muzeul militar din Chișinău, cunoscut ca și Muzeul Armatei
Peronul Gării Feroviare din Chișinău, pustiu
Peronul Gării Feroviare din Chișinău, pustiu
Forfotă mare la târgurile şcolare din sectoarele Capitalei
Forfotă mare la târgurile şcolare din sectoarele Capitalei
Dictare pentru fiecare, în preajma sărbătorii Limbii Române
Dictare pentru fiecare, în preajma sărbătorii Limbii Române