Curs valutar
 • EUR
  21.4896
  0.0838%
 • USD
  17.9913
  0.0756%
 • RUB
  0.2489
  0.683%
 • RON
  4.3649
  0.1466%
 • UAH
  0.6535
  -0.8569%

Demisie la SA „Barza Albă”. Președintele Administrației acuză presiuni de la PSRM

04 Iun. 2021, 08:00
 // Categoria: Economie // Autor:  Cristina Vlah
04 Iun. 2021, 08:00 // Economie //  Cristina Vlah

Președintele Consiliului de Administrație al Societății pe Acțiuni  „Barza Albă” din Bălți, Andrei Ivanicov, și-a dat demisia, informează Realitatea cu referire la Nordnews. Motivul demisiei ar fi presiunea politică din partea deputatului PSRM, Alexandr Usatîi, care pretinde la funcția de director general interimar al întreprinderii.

Deputatul socialist Alexandr Usatîi urma să fie numit în funcția de director general interimar la Societatea pe Acțiuni „Barza Albă”, unul dintre cei mai mari producători de divin din Republica Moldova. Potrivit lui Ivanicov, asupra membrilor se exercită presiuni, ca ei să voteze în favoarea lui Usatîi.  „În cererea pe care am depus-o la APP am scris că nu sunt de acord cu eliberarea directorului interimar care este acum, pe care l-am numit abia două luni în urmă. Nu sunt de acord că, în mod de urgență este numită o altă persoană la această funcție.

Dacă nu greșesc, acest Alexandr Usatîi are specialitatea de pedagog, în timp ce aici trebuie un specialist, vorbim de vinificație. Sunt de părerea că aici e nevoie de un om care să cucerească piața, să facă calitate, de un specialist într-un cuvânt. Înțeleg că se merge pe principiul de politică, dar consider că în așa funcție trebuie de numit un om din domeniu. La o astfel de întreprindere, producția căreia o scoatem peste hotare, trebuie să ne facă față”, a declarat președintele Consiliului de Administrație, Andrei Ivanicov, pentru Nordnews.

După decesul directorului general Sergiu Babii, consiliul de administrare l-a numit  în funcția de director general interimar pe Arcadii Zastavnețchi, anterior director al Departamentului de marketing și vânzări. La doar câteva săptămâni de la numirea sa în funcție, Arcadii Zastavnețchi a fost chemat „la covor” pentru a ceda fotoliul lui Alexandr Usatîi și a scrie o cerere de transfer la vechea sa funcție. Arcadii Zastavnețchi nu s-a conformat cerințelor lui Țîpordei. Pentru a nu face jocul socialiștilor, acesta a plecat în concediu medical.

Alexandr Usatîi a declarat că a depus o cere de angajare la Agenția Proprietății Publice. „Fostul director general interimar a depus cererea de demisie din această funcție. Cererea este în examinare. Această procedură de investiție în funcție (de director general interimar – notă red.) nu prevedere organizarea unui concurs. Consiliul de Administrație al companiei examinează cererile și CV-urile depuse, după care ia o decizie”, afirma socialistul.

Între timp, reprezentanții Ministerului Economiei au venit cu o reacție și confirmând că Agenţia Proprietăţii Publice are rolul de a supraveghea modul de administrare a bunurilor statului. Cu toate astea, deși statul este acționar acolo, responsabilitatea pentru situația creată a fost pasată către membrii Consiliului de Administrație a Societății pe Acțiuni.

„În conformitate cu Anexa nr.41 la Hotărârea Guvernului nr.902/2017, Agenţia Proprietăţii Publice exercită funcţia de deţinător de acţiuni a societăților pe acțiuni menționate.

Suplimentar, în conformitate cu prevederile art.48 alin.(4) lit.c) din Legea nr.1134/1997 privind societăţile pe acţiuni, Adunarea generală a acționarilor, dacă statutul nu prevede altfel, aprobă regulamentul organului executiv al societăţii şi deciziile privind alegerea organului executiv şi numirea conducătorului acestuia sau încetarea înainte de termen a împuternicirilor lui, privind stabilirea cuantumului retribuţiei muncii lui, remuneraţiei şi compensaţiilor, privind tragerea lui la răspundere sau eliberarea de răspundere.

În cazul în care statutul nu prevede altfel, organul executiv (director/administrator) al societății pe acțiuni se alege de către Consiliul societății, iar contractul de muncă cu director/administrator se semnează de către președintele Consiliului.

Prin urmare, cadrul juridic în vigoare stabilește expres că Ministerul Economiei și Infrastructurii nu este responsabil de numirea în funcție a conducătorilor societăților pe acțiuni, aceste atribuții revenind Consiliilor societăților pe acțiuni”, se menționează în comunicatul de presă al Ministerului Economiei.

Realitatea Live

24 Iun. 2021, 21:32
 // Categoria: Politica // Autor:  Cristina Vlah
24 Iun. 2021, 21:32 // Politica //  Cristina Vlah

Înaltul Reprezentant al UE pentru Afaceri Externe și Politică de Securitate/vicepreședintele Comisiei Europene, Josep Borrell, a declarat că Uniunea Europeană dorește o cooperare aprofundată în domeniul securității cu țările parteneriatului Estic, informează Realitatea.md. Declarații în acest sens au fost lansate în urma întrevederii dintre oficialul European și miniștrii de Externe din Republica Moldova, Ucraina și Georgia.

„Punerea integrală în aplicare a acestor acorduri (n.r. – Acordurile de Asociere cu UE) este esențială pentru a putea folosi toate oportunitățile pe care le oferă, de exemplu, schimburile comerciale ulterioare, o mai mare cooperare în materie de securitate – și, în prezent, în special în noile domenii de dezinformare, amenințări cibernetice și hibride – cu privire la mediu și conectivitate; așa cum am spus, acest lucru devine cuvântul zilei.

Permiteți-mi să spun, de asemenea, că apropierea de Uniunea Europeană va necesita o muncă din partea ambelor părți. În fiecare dintre țările dvs., știți că există domenii cheie de reformă care necesită îmbunătățiri rapide, aprofundate și sincere. Nu putem decât să aproximăm legislația, să aprofundăm cooperarea și să progresăm în activitatea comună dacă aceste reforme sunt pe deplin adoptate și puse în aplicare”, a declarat Josep Borrell.

De asemenea, demnitarul UE a reiterat faptul că UE va susține din punct de vedere politic și financiar țările Parteneriatului Estic, dar se așteaptă și din partea acestor țări – implementarea reformelor.

„Anul acesta este un an important pentru Parteneriatul estic. Împreună cu Comisia, suntem în curs de finalizare a agendei pentru perioada post 2020, care conține rezultate și obiective concrete.

Summitul Parteneriatului estic va avea loc în decembrie. Înțeleg că tuturor ne pare rău pentru faptul că a fost [anterior] amânat, așa cum s-a întâmplat și cu alte summituri. Dar în decembrie, când va avea loc acest summit, vom avea ocazia să punem în mișcare această nouă agendă și să convenim asupra unei viziuni comune pentru viitor”, a mai spus Borrell.

În context, înaltul reprezentant european și-a exprimat disponibilitatea de a vizita țările Parteneriatului Estic, printre care e și Republica Moldova, după ce se vor permite liberele deplasări în contextul reducerii pericolului pandemic.