Curs valutar
 • EUR
  20.0067
  0.6028%
 • USD
  17.7357
  0.0541%
 • RUB
  0.2348
  -1.1073%
 • RON
  4.0421
  0.6036%
 • UAH
  0.6543
  -0.2445%

Judecătorii vor independență și reformă, dar îi promovează în funcții tot pe cei corupți – șefa statului

04 Iun. 2021, 07:59
 // Categoria: Societate // Autor:  Cristina Vlah
04 Iun. 2021, 07:59 // Societate //  Cristina Vlah

Pe de o parte judecătorii vor independența justiției și spun că nu au suficiente instrumente ca să facă reforma justiției, dar chiar și atunci când au instrumente, ei înaintează candidați pentru funcții la CSJ, la șefia Curților de Apel – doar oameni corupți. Chiar și cei care au instrumente, ei nu le folosesc. Iată aici e dovada imposibilității sistemului să se curețe de sinestătător. Ei se acoperă unii pe alții, probabil mulți se simt cu musca pe căciulă.

Acestă declarație aparține președintei statului, Maia Sandu, și a fost expusă în cadrul emisiunii „Moldova în Direct” de la postul public de televiziune, informează Realitatea.md. Potrivit președintei, în acest sens este nevoie de ajutor din exterior, și anume: o evaluare din partea unor experți internaționali a integrității judecătorilor din țara noastră.

„Eu nu afirm că toți oamenii sunt corupți în sistemul judecătoresc, dar eu spun că oamenii onești nu sunt promovați, stau departe de funcțiile înalte din sistem. Este nevoie de o evaluare externă a sistemului judecătoresc. Cei, care sunt curați, – să rămână în sistem, dar cei cu probleme trebuie să plece și să răspundă pentru ceea ce au făcut”, a mai menționat Maia Sandu.

În context, președinta R Moldova a spus că speră ca noul Parlament să susțină proiectul Legii cu privire la curățarea sistemului judecătoresc, care va presupune o evaluare a integrității judecătorilor din țara noastră.

Realitatea Live

29 Nov. 2021, 20:55
 // Categoria: Politica // Autor:  Cristina Vlah
29 Nov. 2021, 20:55 // Politica //  Cristina Vlah

Jurnalistul Vlad Ţurcanu urmează să fie înaintat Parlamentului pentru funcţia de director general al Companiei „Teleradio-Moldova”, informează Realitatea.md cu referire la trm.md.

Pe site-ul oficial al companiei se menționează faptul că pentru candidatura lui Vlad Țurcanu au votat şase din cei şapte membri ai Consiliului de supraveghere şi dezvoltare al TRM, reuniţi astăzi în prima şedinţă. Informaţia a fost confirmată pentru TRM.MD de către Sergiu Stanciu, secretar al CSD. Potrivit lui Stanciu, candidatura lui Vlad Ţurcanu a fost propusă de către Arcadie Gherasim, preşedintele Consiliului de Supraveghere.

„Abia aştept să ajung în comisia parlamentară pentru audieri. Atunci voi spune mai multe, pentru că acum mă pregătesc pentru acest exerciţiu, dar vă pot confirma că într-adevăr aşa este. Mai departe nu mă grăbesc să îmi expun platforma de lucru, pentru că ea urmează să fie prezentată comisiei parlamentare”, a declarat pentru TRM.MD Vlad Ţurcanu, după ce a fost solicitat să comenteze propunerea candidaturii sale pentru această funcţie.

Vlad Ţurcanu este jurnalist şi specialist în comunicare, cu o experienţă de muncă în ambele domenii de peste 20 de ani. În perioada 2012-2016 a fost consilier şi purtător de cuvânt al preşedintelui Republicii Moldova, Nicolae Timofti. Anterior, a fost jurnalist la Radio Moldova, TV Moldova 1, Radio Europa Liberă, membru al Consiliului Coordonator al Audiovizualului. Vlad Ţurcanu este licenţiat în Jurnalism şi ştiinţe ale comunicării la Universitatea de Stat din Moldova.

Conform legislaţiei în vigoare, directorul general al furnizorului public naţional de servicii media este desemnat de către Parlament, la propunerea Consiliului de supraveghere şi dezvoltare. Directorul este numit în funcţie pentru un mandat de şapte ani, care nu poate fi reînnoit.

Potrivit Codului serviciilor media audiovizuale, directorul general al TRM poate fi demis din funcţie de către Parlament din proprie iniţiativă, în temeiul cererii depuse, în urma constatării executării necorespunzătoare sau a neexecutării atribuţiilor sale, precum şi în alte cazuri prevăzute de legislaţia în vigoare.

 
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală