Coordonatorul de proiecte din cadrul Centrului Analitic Independent Expert Grup, Dionis Cenușă, susține că ceea ce a făcut până în prezent PAS au fost remanieri politice, și nu luptă anti-corupție, așa cum au promis ei în campania electorală, informează Realitatea.md.
Potrivit expertului, în cazul procurorului general ar fi nevoie de o comisie alcătuită din experți europeni, care să-i evalueze activitatea, pentru a permite depolitizarea subiectului.
„Este interesant că se insistă foarte mult pe evaluarea externă a judecătorilor și procurilor deci către PAS și Președintele Sandu, dar aceeași idee nu sună deloc în cazul lui Stoianoglo. El spune că a acționat în corespundere cu legea în vigoare. Deci, nu îmi este clar de ce nu este făcută o evaluare independentă, dar strict cu participarea experților europeni. Dacă tot ei sunt sugerați pentru reforma justiției, trebuie ca tot ei să fie atrași pentru a oferi o opinie informată despre activitatea lui Stoianoglo.
Este imperativ ca puterile în stat să fie separate. Acest lucru se referă și la procuratură care trebuie să fie autonomă și independentă politic față de puterea legislativă și executivă. Același lucru se referă și la judecătorii constituționali, care nu pot fi demiși din cauza ciclurilor electorale din țară.
De aceea, am condamnat deciziile socialiștilor, care au încercat să o destituie pe Domnica Manole. Este ciudat că nu văd niciun demers public împotriva acțiunilor, care subminează independența procuraturii generale. Este contrar legislației în vigoare ca actualul procuror să fie demis înainte de terminarea termenului. Dura lex, sed lex. Acest episod îmi smintește despre decizia anticonstituțională a Președintelui Sandu (despre cea de-a doua numire a Nataliei Gavriliță drept candidat pentru funcția de premier), pe care actuala componență a Curții Constituționale a anunțat-o câteva luni în urmă”, scrie Dionis Cenușă.
Expertul mai afirmă că PAS ar trebui să transmită proiectul de lege pentru modificarea legii procuraturii către Comisia de la Veneția spre consultare pentru a obține un aviz. Poate fi lansată o evaluare independentă a activității lui Stoianoglo, dar cu participarea experților europeni și prin excluderea oricărui element de apreciere politică.
„Este evident că procuratora trebuie reformată și curățită, dar trebuie să ne conducem de practicile Comisiei de la Veneția. De asemenea, PAS trebuie și poate să evite acuzații că ar crea precedente ce pot duce la politizarea puterii judecătorești.
Puterile în stat trebuie separate, statul de drept nu trebuie să fie doar declarativ”, conchide expertul.
Amintim, că disensiunile între procurori și cei de la putere s-au întețit odată cu criticile dure în spațiul public la adresa procurorilor. Cei din PAS sunt deranjați de faptul că persoane implicate în dosare de rezonanță au fost lăsate să plece peste hotarele țării, fugind de răspundere în fața legii. De cealaltă parte, procurorii invocă principiul separării puterilor în stat și cer politicului să nu se implice în treburile interne ale procurorilor. Asta după ce guvernarea a afirmat că vrea să modifice Legea Procuraturii și să-l demită pe actualul Procuror șef, Alexandr Stoianoglo.