În anul în care în România se estimează o producție record de cereale, românii plătesc mai mult pentru pâine. O spun chiar și oficialii din Ministerul Agriculturii, care dau vina pentru scumpiri pe majorările de tarife de la curent și gaze. Premierul Florin Cîțu a fost întrebat marți, 10 august curent, dacă știe cât costă o franzelă sau o sticlă de ulei, în contextul în care premierul spunea că salariile în România au crescut, chiar dacă a crescut și inflația. „Nu mănânc pânie”, a declarat acesta.
„În primul rând, prețurile pe care le-a prezentat Banca Națională sunt o estimare pentru finalul anului. Vă aduc aminte că îm 2018 rata inflației era de 5,4% iar veniturile erau mult mai mici decât sunt astăzi. Veniturile au crescut și anul acesta cu 7% și ele continuă să crească”, a spus premierul, despre prognoza BNR care arată că până la finalul anului inflația va crește la 5,6%.
Întrebat dacă știe cât este prețul unei franzele, a unei sticle de ulei sau dacă a fost la piață, premierul a răspuns: „Nu mănânc pâine. Am fost în piață.”
Anterior, premierul Florin Cîțu a spus că România nu mai este o țară a celor cu salarii mici și că sunt tot mai multe venituri mari, nete, în euro. „Mai mult de 1% dintre angajați au peste 3.000 de euro net”, a declarat acesta.
Premierul a fost întrebat și ce se întâmplă cu cei peste un milion de români care câștigă salariul minim pe economie.
„Prin implementarea programului de guvernare și prin aceste investiții am creat locuri de muncă. Rata șomajului scade. Asta facem, oportunități”, a mai răspuns Cîțu.
De la 1 iulie până în prezent, România a exportat în afara Uniunii Europene aproximativ 1 milion de tone de cereale, arată datele Comisiei Europene, ceea ce înseamnă că a devenit cel mai mare exportator de cereale din UE, urmată fiind de Franța. Mai mult de jumătate din această cantitate a fost reprezentată de orz, peste 537.000 de tone. România a mai exportat 430.000 de tone de grâu și circa 41.300 de tone de porumb.