Curs valutar
 • EUR
  21.4896
  0.0838%
 • USD
  17.9913
  0.0756%
 • RUB
  0.2489
  0.683%
 • RON
  4.3649
  0.1466%
 • UAH
  0.6535
  -0.8569%

Deputații europeni cer instituțiilor UE să stopeze construcția Nord Stream 2 și să reducă dependența de energia rusă

11 Mai 2021, 15:20
 // Categoria: În Lume // Autor:  Realitatea.md
11 Mai 2021, 15:20 // În Lume //  Realitatea.md

Parlamentul European a aprobat la sfârșitul lunii aprilie rezoluția cu privire la Rusia prin solicitarea unor sancțiuni împotriva proiectului gazoductului Nord Stream 2, corporației nucleare Rosatom, „oligarhilor ruși”, dar și deconectarea de la SWIFT. 569 de membri ai Parlamentului European au votat pentru aprobarea rezoluției, iar 67 au fost împotrivă.

Parlamentul European „solicită ca UE să își reducă dependența de energia rusă și îndeamnă instituțiile UE și toate statele membre, prin urmare, să oprească finalizarea conductei Nord Stream 2 și să nu permită construcția controversatelor uzine nucleare de către Rosatom”, se spune în document.

De asemenea, se „subliniază că, dacă o astfel de concentrare de forțe militare ar fi transformată în viitor într-o invazie a Ucrainei de către Federația Rusă, UE trebuie să clarifice faptul că consecințele unei asemenea încălcări a legislației și normelor internaționale ar fi foarte severe.

În plus, se insistă ca, în circumstanțele date, importurile de petrol și gaze din Rusia în UE să fie oprite imediat și Rusia ar trebui exclusă din sistemul de plăți SWIFT, toate activele păstrate de oligarhii ruși în UE să fie înghețate și inaccesibile pentru autoritățile ruse, iar vizele pentru aceștia și familiilor lor să fie anulate”, notează rezoluția.

Parlamentul European „subliniază, de asemenea, că statele membre ale UE nu ar trebui să mai primească active și investiții rusești de proveninență incertă; invită Comisia și Consiliul să intensifice eforturile de limitare a investițiilor strategice ale Kremlinului în UE în scopul subversiunii, subminând procesele și instituțiile democratice și răspândind corupția; continuă să insiste asupra faptului că statele membre precum Cipru, Bulgaria și Malta trebuie să renunțe la regimurile lor de „pașaport de aur”, „conform documentului.

Această rezoluție a Parlamentului European, la fel ca toate celelalte, are caracter consultativ și nu este obligatorie pentru instituțiile UE.

Realitatea Live

24 Iun. 2021, 21:32
 // Categoria: Politica // Autor:  Cristina Vlah
24 Iun. 2021, 21:32 // Politica //  Cristina Vlah

Înaltul Reprezentant al UE pentru Afaceri Externe și Politică de Securitate/vicepreședintele Comisiei Europene, Josep Borrell, a declarat că Uniunea Europeană dorește o cooperare aprofundată în domeniul securității cu țările parteneriatului Estic, informează Realitatea.md. Declarații în acest sens au fost lansate în urma întrevederii dintre oficialul European și miniștrii de Externe din Republica Moldova, Ucraina și Georgia.

„Punerea integrală în aplicare a acestor acorduri (n.r. – Acordurile de Asociere cu UE) este esențială pentru a putea folosi toate oportunitățile pe care le oferă, de exemplu, schimburile comerciale ulterioare, o mai mare cooperare în materie de securitate – și, în prezent, în special în noile domenii de dezinformare, amenințări cibernetice și hibride – cu privire la mediu și conectivitate; așa cum am spus, acest lucru devine cuvântul zilei.

Permiteți-mi să spun, de asemenea, că apropierea de Uniunea Europeană va necesita o muncă din partea ambelor părți. În fiecare dintre țările dvs., știți că există domenii cheie de reformă care necesită îmbunătățiri rapide, aprofundate și sincere. Nu putem decât să aproximăm legislația, să aprofundăm cooperarea și să progresăm în activitatea comună dacă aceste reforme sunt pe deplin adoptate și puse în aplicare”, a declarat Josep Borrell.

De asemenea, demnitarul UE a reiterat faptul că UE va susține din punct de vedere politic și financiar țările Parteneriatului Estic, dar se așteaptă și din partea acestor țări – implementarea reformelor.

„Anul acesta este un an important pentru Parteneriatul estic. Împreună cu Comisia, suntem în curs de finalizare a agendei pentru perioada post 2020, care conține rezultate și obiective concrete.

Summitul Parteneriatului estic va avea loc în decembrie. Înțeleg că tuturor ne pare rău pentru faptul că a fost [anterior] amânat, așa cum s-a întâmplat și cu alte summituri. Dar în decembrie, când va avea loc acest summit, vom avea ocazia să punem în mișcare această nouă agendă și să convenim asupra unei viziuni comune pentru viitor”, a mai spus Borrell.

În context, înaltul reprezentant european și-a exprimat disponibilitatea de a vizita țările Parteneriatului Estic, printre care e și Republica Moldova, după ce se vor permite liberele deplasări în contextul reducerii pericolului pandemic.