Deputații europeni urmează să își aleagă un nou președinte săptămâna viitoare, după ce mandatul președintelui în exercițiu urma să expire, moment ce a coincis din nefericire cu moartea subită a președintelui David Sassoli, care s-a stins din viață pe data de 11 ianuarie 2022.
Eurodeputata malteză Roberta Metsola, în prezent vicepreședintă a Parlamentului European, care și-a anunțat candidatura în luna noiembrie pentru funcția de președinte a Parlamentului European este favorită în această cursă pentru a prelua președinția Legislativului European. Votul pentru noul președinte urmează să aibă loc marți, 18 ianuarie curent, în cadrul primei sesiuni plenare a Parlamentului din anul 2022, potrivit calendarului.
Pentru această funcție mai candidează eurodeputatul polonez Kosma Zlotowski (Grupul Conservatorilor şi Reformiştilor Europeni) şi cu politiciana spaniolă Sira Rego (Grupul Confederal al Stângii Unite Europene/Stânga Verde Nordică, GUE/NGL).
Roberta Metsola va împlini 43 de ani chiar în ziua alegerilor pentru noul președinte al Parlamentului European.
Președintele Parlamentului European, David Sassoli, care a decedat la 11 ianuarie, va fi omagiat în cadrul unei ceremonii care va avea loc luni în hemiciclul Parlamentului de la Strasbourg, la debutul sesiunii plenare a legislativului european.
Roberta Metsola ar putea deveni cea de-a treie femeia care deține conducerea Parlamentului European de la înființarea sa, dar ar fi pentru prima dată în instoria Uniunii Europene când două instituții cheie ale UE, Comisia Europeană și Parlamentul European, ar fi conduse de femei.
Roberta Metsola, membră a Parlamentului European din 2013, va candida în numele grupului Popularilor Europeni, cea mai mare familie politică a Legislativului. Până ieri, 11 ianuarie, David Sassoli deținea funcția de președinte a Parlamentului European, fiind membru în grupul social-democrațiilor europeni, al doilea cel mai mare grup politic din Legislativ.
Malta se numără printe statele UE care este reprezentată în Parlamntul European cu numărul minim și implicit cel mai mic număr de eurodeputați. Malta, Cipru și Luxemburg au doar 6 eurodeputați fiecare.
Parlamentul European a mai fost condus doar de două femei în toată existența sa: de Simone Veil în perioada 1979-1982 și de Nicole Fontaine în perioada 1999-2002, ambele franceze.
„Doresc să contribui la a-i face pe oamenii din statele noastre membre să creadă în Europa. Provocările cu care se confruntă Europa, dar şi oportunităţile cer ca Parlamentul să aibă o voce clară, puternică. Sunt gata să-mi fac partea mea din eforturile menite pentru a recâştiga entuziasmul pentru proiectul nostru”, a menţionat Metsola într-o declaraţie de confirmare a candidaturii sale.
Aleasă prima dată în Parlamentul European în 2013, Roberta Metsola a fost una dintre primele eurodeputate din Malta şi a devenit una dintre vocile avizate din PE în dosarul migraţiei.
Reamintim că președintele Parlamentului European este ales pentru o perioadă de doi ani și jumătate, adică jumătate din legislatura parlamentară. Președintele reprezintă Parlamentul în relațiile externe și cu celelalte instituții ale UE.
Președintele supraveghează activitatea Parlamentului și a organismelor sale constitutive, precum și dezbaterile în plen, și se asigură că Regulamentul de procedură al Parlamentului este respectat.
În deschiderea fiecărei reuniuni a Consiliului European, Președintele Parlamentului European prezintă punctul de vedere și preocupările instituției referitoare la punctele înscrise pe ordinea de zi și la alte subiecte.
În urma adoptării de către Parlament a bugetului Uniunii Europene, Președintele îl semnează, acesta devenind astfel operațional. Președintele PE semnează, alături de Președintele Consiliului, toate actele legislative adoptate prin procedura legislativă ordinară.