Curs valutar
 • EUR
  20.3159
  -0.0955%
 • USD
  17.4784
  0.0338%
 • RUB
  0.2500
  0.4%
 • RON
  4.1072
  -0.0998%
 • UAH
  0.6619
  -0.4381%

Deputații unei comisii parlamentare, în vizită în teritoriu la ZEL. Au fost primiți de ex-președintele Parlamentului

28 Sept. 2021, 09:19
 // Categoria: Politica // Autor:  Petru Beregoi
28 Sept. 2021, 09:19 // Politica //  Petru Beregoi

Membrii Comisiei economie, buget și finanțe au efectuat, ieri, 27 septembrie o vizită la Compania japonezo-germană „Sumitomo Electric Bordnetze” (SEBN) – rezident al Zonei Economice Libere (ZEL) Bălți, Subzona Orhei. Deputații au discutat cu Marin Ciobanu, administratorul ZEL Bălți, și cu Igor Corman, directorul companiei. De asemenea, s-au familiarizat cu unele aspecte ale proceselor de producție și condițiilor de muncă a angajaților întreprinderii.

Potrivit președintelui Comisiei economie, buget și finanțe, Dumitru Alaiba, scopul vizitei a fost de a înțelege cum poate fi utilă investitorilor și angajaților întreprinderilor din zonele economice libere comisia parlamentară de profil.

„Pentru noi atragerea și protecția investițiilor, crearea locurilor de  muncă sunt printre cele mai importante obiective. Vom continua aceste vizite pentru a ne documenta la fața locului cu problemele existente și pentru a găsi soluții”, a menționat Dumitru Alaiba.

În urma discuțiilor reprezentanții investitorilor au  lansat mai multe propuneri legislative care pot contribui la creșterea atractivității investiționale a zonelor economice din țara noastră.

Printre condițiile enumerate, ca Moldova să fie competitivă pentru investitorii străini au fost evidențiate o justiție mai bună și un cadru de reglementare transparent și forță de muncă calificată.

Administratorul ZEL Bălți și directorul SEBN au salutat abordarea Comisiei economie, buget și finanțe și au menționat că dialogul direct și constructiv, la fața locului, poate genera soluții reale pentru a menține și a extinde investițiile străine în țara noastră.

Precizăm că, Igor Corman este un politician și diplomat din Republica Moldova, fost deputat în Parlamentul din partea PDM, în perioada anilor 2009 – 2015 și președinte al Legislativului din 30 mai 2013 până în 29 decembrie 2014.

De menționat că numărul angajaților Zonei Economice Libere Bălți a depășit, la finele anului trecut, 9 800 de persoane, volumul total al investițiilor pe parcursul activității a constituit 222,3 milioane de dolari SUA, iar fondul de salarizare este de cca 60 milioane de dolari SUA anual.

Realitatea Live

25 Oct. 2021, 22:36
 // Categoria: Politica // Autor:  Cristina Vlah
25 Oct. 2021, 22:36 // Politica //  Cristina Vlah

Fostul premier al țării, Ion Chicu, a menționat că pentru gazele procurate de la compania poloneză, din bugetul național s-ar fi alocat suma de 1,7 mlrd de lei, informează Realitatea.md.

„Pentru a cumpăra gaz pe “preț secret”, “verișoarele” au luat azi din buget 1,7 miliarde lei.

De “secret” nu ne supărăm, că înțelegem și așa că e mai scump (ca de la ruși). Dacă era mai ieftin, Maia Sandu se întorcea de la Viena, era deja la Bogza în studiou.

Problema e cu alocarea a celor 1.7 mlrd.lei, printr-o decizie a Comisiei Situații Excepționale. Anul trecut, în aprilie, când guvernul a vrut să procure echipamente medicale prin acest procedeu … PAS sau DA sau alții ca ei – au mers la Curtea Constituțională cu contestare. Evident, CCM i-a satisfăcut. Prin Decizia din 23 iunue 2020.

Nu se poate să iei ilegal din buget 1,7 miliarde de lei. E infracțiune”, scrie Ion Chicu pe pagina sa de Facebook.

Realitatea.md menționează că, la 25 octombrie, compania de stat Energocom a semnat un contract cu o companie poloneză PGNiG pentru o achiziție de probă de un milion de metri cubi de gaze naturale.

 
Coreea de Sud a lansat în spațiu prima sa rachetă
Coreea de Sud a lansat în spațiu prima sa rachetă
Toamna, o adevărată expoziție de pictură în aer liber
Toamna, o adevărată expoziție de pictură în aer liber
Expoziția “Portretele Femeilor Puternice”, în centrul Capitalei
Expoziția “Portretele Femeilor Puternice”, în centrul Capitalei
Zeci de arbori, sădiţi pe „Aleea Liceenilor 2021” din Chişinău
Zeci de arbori, sădiţi pe „Aleea Liceenilor 2021” din Chişinău
10 laboratoare renovate au fost inaugurate la UTM, datorită unei investiții în valoare de două milioane de euro
10 laboratoare renovate au fost inaugurate la UTM, datorită unei investiții în valoare de două milioane de euro
Expoziția „Tătarii lituanieni în documentele de arhivă”
Expoziția „Tătarii lituanieni în documentele de arhivă”