Curs valutar
 • EUR
  19.2489
  -0.5886%
 • USD
  18.1679
  -0.191%
 • RUB
  0.1888
  -0.3178%
 • RON
  3.8734
  -0.6351%
 • UAH
  0.4919
  -0.2033%

Deșeurile electrice și electronice – problemă gravă pentru sănătate. Cum sunt gestionate în Moldova

07 Aug. 2022, 14:59
 // Categoria: Societate // Autor:  Realitatea.md
07 Aug. 2022, 14:59 // Societate //  Realitatea.md

Deșeurile de echipamente electrice și electronice au efecte negative majore asupra mediului înconjurător și sănătății umane, dacă nu sunt gestionate într-o manieră adecvată. Când ajung la groapa comună de gunoi, duc la poluarea componentelor de mediu: sol, apă, aer

„Colectarea corectă şi responsabilă a DEEE-urilor înseamnă mai multă sănătate pentru fiecare dintre noi, un mediu mai curat şi o economie circulară continuă, grație energiei oferite prin reciclare”, a precizat pentru IPN Denis Macovschi, șeful Secției mecanisme economice de mediu din cadrul Agenției de Mediu.

Efectele substanțelor periculoase asupra oamenilor din deșeurilor electrice și electronice sunt diverse. Mercurul provoacă probleme neurologice, dezvoltare precară la nivelul fetușilor și copiilor mici, tremur, schimbări emoționale, insomnie, deces. Cromul generează iritație respiratorie, afecțiuni rinichi, iar cadmiu – afecțiuni la plămâni.

Republica Moldova nu are capacități de valorificare a acestor tipuri de deșeuri. Dar sunt sisteme colective care le colectează și asigură gestionarea acestora până la etapa exportului la întreprinderi autorizate din afara țării.

Directorul executiv al companiei de gestionare a deșeurilor MoldRec, Ruslan Nercaș, spune că deșeurile electrice și electronice acumulate la platforma companiei sunt sortate după categorii, împachetate, pregătite pentru export și transportate în România, la cea mai mare fabrică din sud-estul Europei, unde sunt supuse nemijlocit procesului de reciclare. Anul trecut compania a colectat peste 500 de tone de deșeuri de echipamente electrice și electronice.

Toți agenți economici care comercializează produsele electrice și electronice trebuie să fie responsabili să creeze locuri de colectare a deșeurilor, de unde acestea sunt preluate și duse la reciclare.

„Deșeurile electrice și electronice devin periculoase atunci când sunt abandonate în mediu. Mai există echipamente cu termen expirat pe care fiecare cetățean le păstrează în gospodărie. Atitudinea față de aceste echipamente trebuie să fie responsabilă și acestea nu trebuie să fie aruncate împreună cu deșeurile municipale, la tomberon, sau abandonate”, a precizat șefa Direcției politici de management al deșeurilor și substanțelor chimice la Ministerul Mediului, Svetlana Bolocan.

În municipiul Chișinău sunt în jur de 200 de puncte de colectare a echipamentelor electrice și electronice. Până la sfârșitul anului, vor mai fi instalate peste o mie de puncte de colectare. „Trebuie să înțelegem că nu este o practică bună de a investi milioane de lei ca să avem lângă fiecare bloc locativ punctele de colectare. Oamenii trebuie să fie conștiincioși și să caute punctele de colectare cele mai aproape de ei. Nu putem compara volumul de deșeuri de echipamentele electronice cu volumul de deșeuri menajere. E cazul ca oamenii să-și manifeste interesul, să caute unde sunt aceste puncte, dar pentru asta ei trebuie să fie informați, trebuie să cunoască pericolele (aruncării la groapa de gunoi), beneficiile (reciclării)”, a spus directorul companiei MoldRec.

„Agenția de Mediu este în continuă comunicare cu agenții economici ce au ca gen de activitate de comercializarea (inclusiv importul și plasarea pe piață) produselor supuse regimului de responsabilitate extinsă a producătorilor, astfel aducând la cunoștință cu privire la prevederile și obligațiile ce le au în conformitate cu actele normative ce reglementează responsabilitatea extinsă a producătorilor, inclusiv și pentru produsele de EEE”, a menționat Denis Macovschi.

Regia Autosalubritate, operatorul municipal de evacuare a deșeurilor solide din Chișinău, de asemenea a intensificat comunicarea pe aspectul de educare a cetățenilor referitor la gestionarea corectă a deșeurilor electrice și electronic.

„Vă rugăm mult și insistent să duceți deșeurile electronice, electrocasnice la operatorii care se ocupă de acest tip de deșeuri. Marele magazine de electrocasnice trebuie să aibă un depozit al lor temporar. Respectiv, orice cetățean care are deșeuri electronice, electrocasnice are dreptul să le ducă, iar retailer-ul are obligația să accepte deșeurile electronice, electrocasnice. Containerele care le are Autosalubritate sunt pentru deșeurile care pot fi catalogate reciclabile, dar nu deșeurile electronice, electrocasnice, nu deșeurile medicale, nu deșeurile industriale. Aceste tipuri de deșeuri nu trebuie nici într-un caz să fie înhumate”, a explicat Igor Gîrlea, director interimar Autosalubritate.

Rețeaua punctelor de colectare a sistemelor colective autorizate pentru gestionarea deșeurilor poate fi accesată pe site-urile Asociației Patronale Moldcontrol, Fundației Eco Save, Asociației Obștești Univers Ecologic.

De la intrarea în vigoare a Regulamentului privind deșeurile de echipamente electrice și electronice, aprobat prin Hotărârea Guvernului din 7 martie 2018, au fost autorizate cinci sisteme colective care au preluat obligația implementării responsabilității extinse a producătorilor și acționează în numele producătorilor cu privire la gestionarea deșeurilor de echipamente electrice și electronice.

Realitatea Live

27 Sept. 2023, 10:32
 // Categoria: Actualitate // Autor:  Realitatea.md
27 Sept. 2023, 10:32 // Actualitate //  Realitatea.md

Ludmila Antonova a fost reținută de un paznic la 28 iulie 2020, în timp ce fura din magazinul H&M din Complexul Comercial Palas Mall Iași. Paznicii au sesizat poliția care a găsit la tânăra infractoare prinsă în flagrant încălțăminte și mai multe articole de vestimentație sustrasă din diferite magazine de la centrul comercial din Iași. Aceasta „cumpărase” tot ce putuse: bluze, maiouri și chiar șosete, scrie crime-moldova.com.

La tânără a fost descoperit și un dispozitiv special pentru supraveghere video. Potrivit crime-moldova.com, Ludmila le-a declarat oamenilor legii că este polițistă din Chișinău și că se afla într-o misiune specială la Iași. Ea a precizat că urmărea șoferii din Republica Moldova care aduc oamenii să-și perfecteze acte românești.

Potrivit unei ordonanțe semnate de Alina Barna, procuror pe lângă Parchetul Judecătoriei Iași, Ludmila Antonova nu a prezentat careva documente care să confirme că era în misiune la Iași și nici nu a prezentat legitimația că este polițistă.

În octombrie 2022, procurorul ieșean a decis scoaterea de sub urmărire penală a Ludmilei Antonova, Motivul a fost că aceasta nu a mai dat curs citațiilor, paguba a fost restituită după ce a fost reținută, iar infracțiunea este una ușoară, mai scrie crime-moldova.com.

Ludmila Antonova are gradul de subofițer și este angajată în calitate de conducător auto în cadrul Inspectoratului General pentru Migrație, începând cu data de 27 iulie 2020.

Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!

Crime-moldova.com. a contactat-o la telefon pe Ludmila Antonova. Polițista le-a declarat inițial că nu cunoaște despre dosarul din Iași, apoi, după o scurtă tăcere, a spus că ea nu este Ludmila Antonova. Inspectoratul General pentru Migrație nu a comentat deocamdată aceste informații.

 
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală