Curs valutar
 • EUR
  20.1160
  0.4653%
 • USD
  17.7288
  -0.0147%
 • RUB
  0.2376
  0.463%
 • RON
  4.0625
  0.4135%
 • UAH
  0.6533
  0.2602%

Deșeurile uleiurilor uzate vor fi gestionate diferit. Ce presupune acest fapt și ce trebuie să facă producătorii

19 Oct. 2021, 10:18
 // Categoria: Societate // Autor:  Valentina Buză
19 Oct. 2021, 10:18 // Societate //  Valentina Buză

Sporirea protecției mediului prin prevenirea, reducerea impactului asupra mediului și protejarea sănătății oamenilor sunt câteva din obiectivele Ministerului Mediului. Astfel, ieri, 18 octombrie, au fost organizate consultări publice pe marginea proiectului de Regulament privind gestionarea uleiurilor uzate.

Mai exact, la ședință au participat reprezentanți ai instituțiilor de mediu, ai ONG-urilor, reprezentanți ai societății civile, mediului de afaceri și alte părți interesate.

Potrivit reprezentantului Ministerului Mediului, prin acest Regulament se creează cadrul normativ ce stabilește cerințele pentru asigurarea colectării separate a uleiurilor uzate și tratarea ulterioară a acestora fără riscuri pentru sănătatea umană și mediu.

„Implementarea prevederilor documentului va asigura funcționarea unui sistem ecologic pentru gestionarea și controlul activităților de tratare și transport a uleiurilor uzate, precum și prevenirea poluării aerului, apelor și solurilor și limitarea riscurilor pentru sănătatea umană ca urmare a tratării și transportului de uleiuri uzate”.

Totodată, Regulamentul stabilește cerințele privind introducerea pe piață a uleiurilor și a unor reguli specifice și contribuie direct la implementarea principiului de responsabilitate extinsă a producătorului.

„Producătorii de uleiuri existenți pe piață, dar și cei nou-intrați pe piață, au obligația de a se înscrie în Lista producătorilor, iar din 1 ianuarie 2023 conform prevederilor Regulamentului, vor fi obligați să colecteze uleiul uzat și să realizeze în mod gradual țintele de colectare și valorificare a uleiurilor uzate, ce au fost generate ca urmare a introducerii pe piață a uleiurilor”, se arată în nota informativă.

Concomitent, sistemele colective, își vor onora responsabilitatea în numele producătorilor, vor asigura îndeplinirea condițiilor contractuale privind gestionarea uleiurilor uzate, prin încheierea contractelor de aderare la sistemul colectiv cu oricare dintre producătorii care solicită acest lucru și care acceptă condițiile contractuale și vor afișa public lista producătorilor  afiliați stemului  colectiv.

În același context, vor asigura colectarea uleiurilor uzate de pe întreaga zonă geografică unde sunt comercializate produsele producătorilor de la care au preluat responsabilitatea. Precum și vor afișa public tariful pentru preluarea responsabilității, în acest sens.

După supunerea dezbaterilor publice, proiectul documentului va fi revăzut ținând-se cont de propunerile și sugestiile agenților economici și a participanților din cadrul consultărilor publice, iar ulterior, va fi supus consultărilor publice și avizării de către ministerele și instituțiile interesate pentru a fi îmbunătățit și propus ulterior cabinetului de miniștri pentru aprobare în ședință de Guvern.

Realitatea Live

30 Nov. 2021, 22:18
 // Categoria: Politica // Autor:  Cristina Vlah
30 Nov. 2021, 22:18 // Politica //  Cristina Vlah

Directoarea Institutului Național al Justiției, Diana Scobioală, pleacă din funcție. Ea și-a luat rămas bun de la colegi, printr-un mesaj publicat pe rețelele de socializare, informează Realitatea.md.

„Azi se încheie mandatul meu la Institutul Național al Justiției.

Am avut bunul prilej și marea onoare să conduc această deosebită instituție cu personalitate și caracter, cu staf mega calificat, formatori inteligenți, audienți cu-minți și Consiliu profesionist. Timp de 7 ani împreună am depus efort și suflet nu pentru o simplă schimbare, ci pentru o adevărată transformare ce a permis INJ-ului să facă un salt enorm.

Ne-am bucurat de sprijinul și girul partenerilor de dezvoltare, în special al Ambasadei SUA, UNDP și CoE, care au avut încredere în noi și ne-au apropiat de aceste rezultate frumoase.

Vă multumesc tuturor pentru că mi-ați permis să facem echipă comună. Vă urez tuturor curaj și împliniri în toate, iar bunului INJ – prosperitate în continuare”, scrie Diana Scobioală.

În acest sens, cei din Institutul Național al Justiției urmează să numească un nou director.

Realitatea.md menționează că noua funcție a Dianei Scobioală va fi cea de judecătoare la CEDO din partea țării noastre.

 
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală