Curs valutar
  • EUR
    19.3202
    0%
  • USD
    18.1428
    0%
  • RUB
    0.1888
    0%
  • RON
    3.8869
    0%
  • UAH
    0.4912
    0%

Deși aveau permis de vânătoare pentru vulpi, opt vânători au fost reținuți după ce au vânat cinci mistreți

22 Feb. 2021, 16:15
 // Categoria: Societate // Autor:  Realitatea.md
22 Feb. 2021, 16:15 // Societate //  Realitatea.md

Polițiștii de frontieră din Direcția regională SUD documentează mai mulți vânători, originari din orașul Cahul, satele Cucoara și Chircani, fiind suspectați de braconaj cinegetic. Deși aveau avizarea pentru vânătoare de vulpi, aceștia au fost depistați în timp ce împușcau mistreți. Fiind conștienți de fapta ilegală comisă, aceștia au încercat să fugă de la fața locului.

În dimineața zilei de ieri, opt conaționali s-au prezentat la sediul Sectorului Poliției de Frontieră Gotești pentru a primi accesul în zona de frontieră cu scopul de a vâna vulpi. Două ore mai târziu, cu ajutorul Complexului Mobil de Observare și Detecție (CMOD), patrula mobilă a Sectorului a observat două autoturisme și un grup de persoane cu arme de vânătoare care împușcau, țintind spre o turmă de mistreți. Operativ, a fost alertată grupa de intervenție care s-a deplasat în regiune pentru verificările de rigoare. La fața locului, polițiștii de frontieră au depistat cinci porci împușcați și mai multe tuburi-cartușe, calibrul 12 mm, împrăștiate pe câmp.

Potrivit Poliției de Frontieră, până la venirea patrulei pe câmp, făptașii au reușit să fugă cu gândul că nu vor fi prinși. La scurt timp, vânătorii au fost identificați, însă inițial aceștia nu au cooperat cu polițiștii de frontieră, creând un adevărat raliu în zona de frontieră. În cele din urmă persoanele au fost reținute și conduse la sediul Direcției regionale Sud pentru a fi audiate.

Totodată, despre acest caz au fost sesizați reprezentanții Agenției Naționale în Sănătate Publică (ANSA), care vor efectua expertiza medico-sanitară. Armele de vânătoare ale bănuiților au fost ridicate pentru a fi supuse examinării balistice, iar mijloacele de transport au fost indisponibilizate până la luarea unei decizii.

În continuare cazul este documentat de către ofițerii de urmărire penală ai Direcției regionale SUD.

Realitatea Live

23 Sept. 2023, 19:00
 // Categoria: Life // Autor:  Realitatea.md
23 Sept. 2023, 19:00 // Life //  Realitatea.md

Dacă îți place să cultivi trandafiri în grădină, mai mult ca sigur ți-ai pus problema îngrijirii lor în sezonul rece. În rândurile de mai jos poți afla care este secretul la care trebuie să apelezi pentru a te bucura de trandafiri înfloriți până toamna târziu. Cum trebuie să procedezi pentru ca florile să nu moară.

Cum menții trandafirii înfloriți toamna

Fără o îngrijire adecvată în sezonul de toamnă, majoritatea trandafirilor nu supraviețuiesc iernii. Vremea poate deveni destul de rece și, dacă nu aplici tratamentul adecvat plantelor, până la primăvară pot muri rapid. Dacă nu știi cum să-ți pregătești florile pentru lunile reci, ai ajuns la locul potrivit.

În luna septembrie nu se recomandă o tăiere excesivă a trandafirilor. Este bine însă să îndepărtezi frunzele moarte sau bolnave. Asigură-te că folosești un foarfece adecvat acestei sarcini și nu încerca să smulgi direct de pe tulpină rămășițele deteriorate. Acestea pot deveni puncte de dezvoltare a bolilor.

Există o tehnică la care trebuie să apelezi pentru a te asigura că trandafirii din grădină vor fi înfloriți până toamna târziu. La final de septembrie, taie ramurile cu flori ofilite. Acestea încep să formeze fructul care consumă energia a circa trei noi flori ce ar putea să apară.

Așadar, dacă vrei ca tufele de trandafiri din grădina ta să fie pline de flori până la finalul sezonului de toamnă, îndepărtează ramurile cu flori ofilite. Îndepărtează, de asemenea, lăstarii sălbatici care cresc dedesubtul altoiului. Altfel, plantele vor fi sufocate.

Cum îngrijești trandafirii în sezonul rece

Fără îndoială, mulciul nu îți este străin, dacă obișnuiești să ai grijă de plantele din grădină de ceva vreme. Nu numai că oferi nutrienți importanți florilor, dar în sezonul rece stratul de mulci acționează și ca un fel de izolație pentru rădăcinile plantelor.

Pentru a-ți proteja trandafirii din grădină, pune în jur de 10-12 centimentri de mulci de înaltă calitate în jurul bazei tufelor. Ai mare grijă să acoperi bine altoiul, altfel, când temperaturile scad drastic, riști ca plantele să se deterioreze și să nu se mențină în formă până la primăvară.

Trebuie subliniat că trandafirii cățărători au nevoie de îngrijiri speciale în sezonul de toamnă. Asta pentru că tulpinile lor pot fi rapid deteriorate de vânturi puternice, mai ales în timpul iernii. Pentru a le oferi protecția necesară, îndoaie ușor tulpinile și așază-le la pământ.

Fixează tulppinile trandafirilor cățărători din grădină cu țăruși sau leagă-le între ele. Deasupra, așază o bucată de pânză de iută, apoi acoperă tulpinile cu un strat subțire de mulci.

Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!

 
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală