Briton Jasmine Harrison a devenit cea mai tânără femeie care s-a aventurat să vâslească solo peste Oceanul Atlantic. Aceasta a vâslit în jur de 4800-km, din Spania la Antigua. Harrison a încheiat sâmbătă Talisker Whisky Atlantic Challenge 2020 în 70 de zile, 3 ore și 48 de minute – un nou record mondial pentru cea mai tânără femeie care a vâslit singură peste ocean, a declarat Atlantic Campaigns.
De-a lungul drumului, ea a evitat în ultimul moment „coliziune cu o navă de foraj, două răsturnări și a consumat o mulțime de unt de arahide și Nutella” a scris Harrison pe Twitter.
Ea spune că speră prin această participare „să aducă inspirație tinerilor”.
Vadim Krasnoselski, liderul separatist de la Tiraspol, călătorește nestingherit prin Aeroportul Internațional Chișinău spre Moscova, iar guvernarea este incapabilă să acționeze, spune expertul Sergiu Tofilat. În cadrul emisiunii „Rezoomat” de la RLIVE TV, Sergiu Tofilat a calificat acest lucru drept „o batjocoră”.
„Spre regret,guvernarea se teme să se gândească la procesul de reintegrare.Nu are un plan și nu înțelege ce este asta și cu ce se mănâncă.Și de aceea, cumva, evită în general să se gândească la acest subiect.
Eu am un exemplu pe care des îl folosesc:Iată, în antichitate, oamenii se temeau de fulger, se temeau de foc. Nu știai că focul poți să-l folosești și să gătești,să-ți încălzești locuința.
Deci omul, când nu cunoaște și se teme, el, cumva, încearcă să evite lucrul acesta.Și l-am văzut și în discursul premierului și, spre regret,în discursul doamnei președintă.Și de aceea, în neputința asta, nu știi ce să faci, ai toată puterea în stat, dar nu știi ce să faci.Iată, ne pomenim cu asemenea, eu o socot batjocoră.
Păi stați un pic.Noi, ca țară, vrem să rezolvăm, o dată și o dată, conflictul acesta transnistrean. Vrem reintegrare. Vrem să scoatem armata rusă de acolo. Iată avem un plan.Și le spunem Tiraspoolului foarte simplu. Iată băiei, sunt două căi.Prima:Noi ne înțelegem și ne apucăm să facem reintegrare șii voi cooperați și faceți 1, 2, 3, 4.
Ori, voi nu cooperați și atunci,ne pomenim în situația când acest regim de la Tiraspol,mână-mână cu Moscova, țin ostatici 300.000 de oameni acolo.Tu nu poți să intervii militar acolo,dar tu le transmiți un mesaj oamenilor. Dacă voi acolo nu mai puteți rezista, veniți pe malul dreptși oricum o să ajungem la soluționarea acestui conflict.
Dar tu trebuie să-i dai Tiraspolului măcar o ieșire din situație. Și dacă ei nu acceptă,atunci deja te gândești cum să gestionezi o criză umanitară, dar planul trebuie să-l ai oricum.
Și el nu există. Și de aceea guvernarea încearcă cumva să nu mai abordează problema asta.Lasă-o cumva, poate s-au lămuri alții în locul nostru.Soluții nu sunt”, a conchis Sergiu Tofilat.
Amintim că liderul de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski a fost la Moscova unde a solicitat reluarea livrărilor de gaze pentru regiunea transnistreană. Împreună cu Vadim Krasnoselski, la Moscova a zburat așa-numitul ministru al dezvoltării economice, Serghei Obolonik, care este responsabil de dosarul crizei energetice. Alături de ei s-a aflat o a treia persoană, însă deocamdată nu se cunoaște despre cine este vorba.
Krasnoselski ar fi zburat vineri, 10 ianuarie, și s-a întors marți, 14 ianuarie. Liderul separatist nu deține cetățenia Republicii Moldova și nici permis de ședere în țara noastră, astfel deplasarea acestuia, ieșirea și întoarcerea în țară este posibilă prin decizie politică, fără temei legal.
Într-o conferință de presă, președinta Maia Sandu a declarat că știa despre vizita lui Krasnoselski la Moscova. Acest lucru a stârnit nemulțumirea mai multor politicieni și lideri de opinie de la Chișinău.