Deși reforma spitalelor nu le vizează pe cele din Găgăuzia, Irina Vlah o critică dur. Din spusele ei, marți ar urma dezbateri mimate, pentru a tempera nemulțumirile.
Guvernatoarea acuză administrația publică centrală de comunicare defectuoasă. În context, Vlah anunță că își asumă inițiativa de a lansa o platformă extinsă, cu participarea președinților de raioane, reprezentanților partidelor politice parlamentare și extraparlamentare, a reprezentanților societății civile, pentru dezbaterea subiectului.
„Nu ne-am mira, dacă și această pseudo-reformă spitalicească pripită va fi cumva asociată cu războiul din Ucraina, unicul argument al guvernării pentru toate deciziile luate peste noapte. Este important să deducem tranșant și transparent – care, de fapt, este obiectivul real al acestei reforme. (…) Consider că această inițiatvă legislativă va duce spre o centralizare politizată a managementului și surselor financiare. Proiectul propus reprezintă un prim- pas spre viitoarea reformă administrativ-teritorială a Republicii Moldova, care se află pe agenda PAS. Totodată, este important să se clarifice dacă proiectul în cauză nu vine în contradicție cu alte acte normative. De exemplu, cum ar fi respectarea transferului proprietății fără consimțământul proprietarului și fără rambursarea costului acestor obiecte imobiliare către proprietarul anterior”, afirmă Vlah.
Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!
Săptămâna trecută, deputații au aprobat în prima lectură trecerea spitalelor raionale în subordinea Ministerului Sănătății. Proiectul, aprobat cu 52 de voturi, fost prezentat cu o zi înainte de ministra Sănătății Ala Nemerenco.
Autorii sunt deputați ai Fracțiunii parlamentare PAS. Potrivit lor, măsura ar urma să ducă la creșterea calității serviciilor pentru pacienți, prin majorarea investițiilor, asigurarea unei planificări sistemice a serviciilor și eficientizarea managementului spitalicesc. Ei susțin că actualmente administrația publică locală nu investește suficient.
Documentul mai prevede transmiterea în proprietatea statului cu titlu gratuit a bunurilor și terenurilor spitalelor raionale. De asemenea, se introduce noțiunea de „instituție medico-sanitară publică regională”. Excepție din prevederile legii fac spitalele fondate de Comitetul executiv al UTA Găgăuzia.
Mai multe partide extraparlamentare au criticat inițiativa și au îndemnat parlamentarii să nu se grăbească să o voteze. Între timp, Dan Perciun a declarat în plen că transmiterea, de fapt, va fi „temporară”.