Curs valutar
 • EUR
  20.7452
  -0.121%
 • USD
  17.7044
  0.0153%
 • RUB
  0.2434
  0.0411%
 • RON
  4.1909
  -0.1193%
 • UAH
  0.6661
  0.1952%

Despre Gavrilița: Este „jucător de echipă”, are pregătite primele demiteri, dar ce mai scrie în declarația sa de avere

30 Iul. 2021, 08:10
 // Categoria: Politica // Autor:  Realitatea.md
30 Iul. 2021, 08:10 // Politica //  Realitatea.md

Încă acum două luni, înainte de alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie 2021, Natalia Gavrilița declara că este pregătită să accepte oferta de a fi noul prim-ministru al Republicii Moldova. Se caracteriza drept „un jucător de echipă”. Exact a doua zi după rezultatele scrutinului, în urma căruia PAS a obținut majoritate parlamentară, aceasta a anunțat despre primele demiteri, enumerând mai întâi instituțiile subordonate Parlamentului, cum ar fi Consiliul Concurenței și Consiliul Audiovizualului. Ce se mai știe despre Natalia Gavrilița?

Noul președinte al Parlamentului, Igor Grosu, a anunțat că anume Natalia Gavrilița va fi candidatul PAS la funcția de premier, ceea ce înseamnă că zvonurile de până acum s-au adeverit. Anunțul a fost făcut după încheierea ședinței de constituire a Parlamentului de legislatura a XI-a.

Anterior, Realitatea.md a realizat o retrospectivă a declarațiilor de avere a tuturor candidaților la fotoliul de deputat, printre care se număra și Natalia Gavrilița, adică înainte de scrutinul parlamentar anticipat.

Din declarația de avere

Economist și politician, Natalia Gavrilița care anterior a deținut funcția de ministru al Finanțelor în Guvernul Sandu, are în proprietate nu una, ci două mașini.

Candidatul la funcția de deputat în viitorul legislativ se bucură de un Lexus, fabricat în 2009. Gavrilița a indicat în declarația de avere depusă la CEC că pentru acest automobil, achiziționat în 2014, ar fi achitat 17 000 de euro.

Totodată, Gavrilița indică că mai are și un Subaru, la fel produs în 2009. Pentru acest automobil, membrul PAS ar fi scos din buzunar 3 500 de euro.

Am dat un search pe un site de anunțuri cu vânzare de mașini din Moldova unde am constatat că, în prezent, pentru un Lexus asemeni celui deținut de Gavrilița, trebuie să scoți din buzunar aproximativ 10 000 de euro.

Amintim că, pe parcursul zilei de azi, au loc consultările președintei Maia Sandu cu fracțiunile create pe subiectului noului prim-ministru al țării. La ora 08:30, sunt așteptați deputații PAS, cu jumătate de oră mai târziu – cei de la BECS și la 09:30 – cei de la ȘOR.

Realitatea Live

24 Sept. 2021, 04:30
 // Categoria: În Lume // Autor:  Mădălina Sorokovsky
24 Sept. 2021, 04:30 // În Lume //  Mădălina Sorokovsky

Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a solicitat joi o transformare a sistemelor alimentare globale pe care o consideră esenţială în lupta împotriva încălzirii globale, a pandemiilor sau a conflictelor armate, relatează AFP.

„Războiul de pe planeta noastră trebuie să înceteze, iar sistemele alimentare sunt una dintre cheile păcii”, a insistat Guterres, organizator al unui summit mondial virtual privind sistemele alimentare, în marja Adunării Generale anuale a organizaţiei, scrie dcbusiness.ro.

Comunitatea internaţională trebuie să se doteze cu „sisteme alimentare care ne protejează planeta”, a pledat secretarul general al ONU.

„Este posibilă hrănirea unei populaţii mondiale în creştere salvând planeta. Peste tot, trebuie să consolidăm rezistenţa sistemelor alimentare locale la şocurile externe, cum ar fi conflictele, schimbările climatice şi pandemiile”, a insistat el.

La rândul lor, Statele Unite s-au angajat să pună capăt şi malnutriţiei datorită unei investiţii programate pe mai mulţi ani de peste zece miliarde de dolari destinate să accelereze transformarea unor sisteme alimentare, potrivit unui comunicat de la Casa Albă.

Foametea este în creştere în lume, schimbările climatice se accelerează şi ameninţă producţia agricolă: în acest context îngrijorător ONU a organizat joi, după un an şi jumătate de pregătire, acest summit mondial cu 85 de şefi de stat şi de guvern pentru a încuraja statele să îşi reformeze sistemele alimentare în încercarea de a face faţă provocărilor.

Miza este imensă. Se consideră că sistemele alimentare sunt responsabile pentru aproximativ o treime din emisiile globale de gaze cu efect de seră. Şi foametea continuă să crească: afectează 811 milioane de oameni în întreaga lume, în timp ce alte 2,7 miliarde nu au acces la o alimentaţie sănătoasă, potrivit unui raport al ONU.

 
1 septembrie, o nouă provocare: Elevii au revenit la școală
1 septembrie, o nouă provocare: Elevii au revenit la școală
Expoziție în aer liber „Comorile Cracoviei” la Muzeul de Istorie
Expoziție în aer liber „Comorile Cracoviei” la Muzeul de Istorie
Muzeul militar din Chișinău, cunoscut ca și Muzeul Armatei
Muzeul militar din Chișinău, cunoscut ca și Muzeul Armatei
Peronul Gării Feroviare din Chișinău, pustiu
Peronul Gării Feroviare din Chișinău, pustiu
Forfotă mare la târgurile şcolare din sectoarele Capitalei
Forfotă mare la târgurile şcolare din sectoarele Capitalei
Dictare pentru fiecare, în preajma sărbătorii Limbii Române
Dictare pentru fiecare, în preajma sărbătorii Limbii Române