Unul din subiectele fierbinți, care a provocat dificultăți în negocierile dintre autoritățile de la Chișinău și cele ale Gazprom-ului – a vizat datoriile companiei Moldovagaz față de concernul rus Gazprom, informează Realitatea.md. Vorbim despre datoriile celor de la Chișinău, fără a fi incluse datoriile de circa 7,6 mlrd de dolari ale Tiraspolului.
Aceste datorii s-au adunat încă din anul 1994, când fusese creată prima companie Skr-Gaztranzit S.R.L, fondator fiind Ana Orîndaș. Ulterior, în 1999 a fost creată SA „Moldovagaz” prin fuziunea Concernului de Stat „Moldova-Gaz” SA și întreprinderea mixtă moldo-rusă „Aprogaztranzit” SA.
Președintele SA „Moldovagaz”, Vadim Ceban, a explicat de unde se trag primele datorii. „Este o datorie din 1994 față de o companie „Factoring Finance”, a fost datoria Gazpromului cesionată către Factoring Finance. Plus 155 mln de dolari – penalitate. Restul circa 444 mln de dolari sunt datoriile față de Gazprom. Cea mai mare parte a fost acumulată în perioada 2011-2015. Atunci au fost foarte multe situații ce țin de neajustarea tarifelor la timp atât la gaze, cât și la energia termică și cea electrică. Și respectiv s-a creat acest lanț de datorii. Plus că a fost și un război între Moldovagaz și ANRE și nu au fost aprobate foarte multe cheltuieli. Cand va fi efectuat un audit asupra acestor datorii, va fi mai clară situația”, a menționat Vadim Ceban, în cadrul emisiunii „Puterea a Patra” de la postul N4.
Datoriile istorice
Datoriile din 1994 au fost preluate de către Moldovagaz față de Gazprom, o parte din acestea fiind cauzate de achitările insuficiente din partea CET-urilor, care consumau gaze la prețuri mărite, iar CET-urile nu aveau tarifele ajustate.
Vicepremierul Andrei Spînu a explicat că o parte din datoriile Moldovagaz către Gazprom au fost cauzate și de către Termoelectrica inclusiv.
„Vorbim despre datorii încă din anul 1994. Ele sunt datorii ale Moldovagaz către Gazprom. O parte din aceste datorii nu pot fi contestate, spre exemplu cazul Termoelectrica, care a consumat gaze și nu le-a achitat integral”, a declarat Andrei Spînu în cadrul emisiunii „În Profunzime” de la ProTV.
Expertul în Energetică, Sergiu Tofilat, a explicat că o parte din datorii au fost create de înșiși cei de la Gazprom, care ar fi încercat în anumite perioade să acopere datoriile malului stâng al Nistrului, cu bani de la Moldovagaz ai contribuabililor de pe malul drept. Cu acest fapt, nu sunt de acord autoritățile de la Chișinău și consideră că aceste datorii au fost create artificial, de aceea au cerut un audit internațional.
„Dacă e să verificăm actele cum Gazprom a utilizat banii noștri – acolo de multe ori Gazprom a stins datorii ale malului stâng. Ceea ce Moldovagaz poate justifica că nu a avut bani suficienți să achite la Gazprom, acestea sunt: datoriile CET-urilor (Termoelectrica și CET-Nord).
La situația din 30 iunie ei aveau o datorie de circa 137 mln de dolari, și datorii istorice și datorii accumulate din anii 2007-2008. Au mai fost perioade când Moldovagaz a lucrat în pierdere, când tariful nu acoperea prețul de achiziție a gazului. S-au mai acumulat și anul current, în octombrie, când diferența de preț era foarte mare.
Dar mai sunt și abuzuri ale Gazprom-ului când au stins datorii ale malului stâng și e nevoie de verificări. Fraudele de la Moldovagaz și neutilizarea rațională a fondurilor, de exemplu: oficiu construit pe Pușkin 64, de către conducerile precedente”, susține Sergiu Tofilat.
Care este suma datoriilor?
În presă au apărut cifre diferite cu privire la suma datoriilor companiei SA „Moldovagaz” către Gazprom. S-au speculat cifrele: 720 mln de dolari, 714 mln de dolari sau 450 mln de dolari, și vorbim doar despre partea dreaptă a Nistrului.
Vicepremierul Andrei Spînu a zis că din acest motiv s-a ajuns la înțelegerea că până nu va fi efectuat acel audit internațional ca să fie clar: care e suma datoriilor și cum a fost formată – până atunci nu se va purcede la reglementarea acelor datorii.
„În protocolul, pe care l-am semnat, este scris clar: R Moldova va iniția un audit independent pentru verificarea acestei datorii și doar după ce vom avea un astfel de audit, vom trece la partea II – să discutăm despre reglementarea acestei datorii. Gazprom a spus ca este vorba despre datoria de 720 mln de dolari, formată din datorii la gaze și anumite penalități, care s-au strâns pe parcursul timpului”, a spus Andrei Spînu.
Președintele SA „Moldovagaz” a confirmat și el că suma pe care o cere Gazpromul depășește cifra de 700 de milioane de dolari.
Cine va achita aceste datorii?
Deși frica este că aceste datorii se vor răsfrânge asupra tarifelor achitate de către cetățeni, președintele companiei Moldovagaz a dat asigurări că acest lucru nu se va întâmpla. Vadim Ceban a spus că întreprinderea își va asuma achitarea datoriilor față de Gazprom din sursele proprii.
„Această datorie va fi achitată de către Moldovagaz, pentru că Acordul privind livrarea gazelor va fi semnat între Moldovagaz și Gazprom. Banii trebuie să-i găsim: avem debitori, avem active, trebuie să facem economii si reorganizări, de exemplu ce ține de întreprinderile de distribuție. Avem 12 întreprinderi de distribuție și trebuie să eficientizăm activitatea lor.
Aceste datorii nu vor fi băgate în tarife… Moldovagaz când a fost creată, ea și-a asumat acele datorii publice. Datoriile sunt ale debitorilor, care nu au fost achitate către Moldovagaz, respectiv Moldovagaz nu le-a achitat către Gazprom. Vom vedea cum să achităm cele 444 mln de dolari”, a mai spus Vadim Ceban.
Realitatea.md menționează că Gazprom și Moldovagaz au semnat recent un contract pentru o perioadă de 5 ani, care de fapt era o prelungire a vechiului contract. Noile prevederi au intrat în vigoare de luni, 1 noiembrie, după ce țara noastră a suportat o criză a gazelor naturale, din motiv că cei din Federația Rusă au scăzut din volumul livrat către țara noastră. Din aceste considerente, autoritățile de la Chișinău au început să utilizeze păcura din rezervele de stat și au instituit Starea de Urgență în domeniul energetic, ceea ce le-a dat posibilitatea să procure gaze naturale din alte surse decât Gazprom. Atunci, au fost procurate câteva milioane de metri cubi de gaze de la diverse companii, contra unui preț de piață. Prim-ministra țării, Natalia Gavrilița, spunea că acest lucru le-a permis negociatorilor de la Chișinău să aibă o poziție mai bună în cadrul negocierilor cu Gazprom.
Cristina Vlah