Curs valutar
 • EUR
  19.3462
  0.107%
 • USD
  17.9165
  0.1072%
 • RUB
  0.1935
  -0.0517%
 • RON
  3.8877
  0.1132%
 • UAH
  0.4638
  -0.2803%

Detalii cutremurătoare în cazul decesului gravidei la maternitatea din Cahul: Mai avea acasă doi copii

29 Sept. 2022, 11:28
 // Categoria: Societate // Autor:  Valentina Buză
29 Sept. 2022, 11:28 // Societate //  Valentina Buză

O gravidă de 38 de ani a murit la Centrul Perinatologic din Cahul, după ce i-a fost provocată nașterea unui făt mort. Administrația Spitalului Raional afirmă că medicii au acționat conform protocoalelor pentru astfel de situații. Poliția a pornit o cauză penală pentru neglijență care a dus la decesul pacientei. Sătenii femeii cred că medicii au întârziat cu acordarea asistenței medicale, fapt care a provocat decesul.

Potrivit sanatateinfo.md, femeia murit în data de 22 septembrie la ora 22 și 48 de minute, după două ore de la nașterea unui copil mort. Ea a fost asistată de medicul de gardă care a solicitat ajutorul șefului Centrului Perinatologic când starea pacientei s-a înrăutățit brusc.

Gravida a ajuns la spital pentru un control de rutină în data de 21 septembrie, spune Lilia Postolachi, vice-directoarea Spitalului Raional din Cahul. Femneia de 38 de ani era la a treia sarcină. Acasă mai avea la întreținere doi copii de 18 și 15 ani.

În urma controlului a fost depistat că este o moarte antenatală a fătului, fapt care a dus la internare pe urgență. La ora 11:00, 21 septembire, a fost consultată de medicul obstetrician-ginecolog din blocul de nașteri care i-a prescris spitalizarea pentru inducerea travaliului artificial din cauza morții antenatale a fătului. Apoi a fost văzută și de șeful Centrului Perinatologic. Pacienta a semnat toate actele că este la curent cu ceea ce stabilesc protocoalele în astfel de situație”, afirmă Lilia Postolachi.

Vicedirectoarea Spitalului Raional din Cahul susține că femeia ar fi ajuns la spital la invitația medicului ginecolog-obstetrician care a solicitat un control ultrasonografic la termenul de 31 de săptămâni și 4 zile. Vecinii susțin că ea s-ar fi adresat singură la medici după ce nu a mai simțit mișcările fătului timp de trei zile.

Medicul obstetrician-ginecolog, Ștefan Gațcan spune că decizia de a provoca nașterea pe cale naturală sau prin cezariană aparține medicului curant, iar aceasta trebuie luată cât mai urgent după stabilirea morții fătului. „Este mult că trei zile nu s-a depistat moartea fătului. S-ar putea ca aceasta să se fi produs mai devreme, iar femeia să fi avut senzații false de mișcare a fătului. Ancheta urmează să se pronunțe cui aparține această greșeală”, a menționat Gațcan.

El a ținut să sublinieze că protocolul nu stabilește perioada în care urmează să se intervină, dar a menționat că declanșarea nașterii în cazul unui făt mort se face cât mai repede pentru a preveni complicațiile la gravidă.

„Uneori asta se poate produce după 12, 24 sau chiar 36 de ore. Sunt termene rezonabile. Orice oră pierdută poate duce la complicații și prezența unor toxine în organismul gravidei. Acestea, în mod direct sau indirect acționează asupra sistemului de coagulare a sângelui, poate să apară și tensiunea arterială, pot deregla activitatea ficatului și alte simptome care vor atenționa medicii să acționeze rapid”, a declarat Ștefan Gațcan.

Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!

Tatiana Soldatchina, medic de familie în comuna Pelinei, ultima dată a văzut-o pe gravidă în data de 9 septembrie, când acesta și-a înregistrat concediul de maternitate. Ea le cunoaște pe toate cele cinci femei care sunt însărcinate acum în localitate și spune că gravida era foarte conștiincioasă și că a fost la toate consultațiile planice. „A fost la evidență de la debutul sarcinii. Era foarte receptivă la recomandările noastre. A făcut toate procedurile recomandate de medicii specialiști. Era o femeie foarte responsabilă și respectată în sat”, adăuga Soldatchina care a negat prezența unor maladii cronice la pacientă.

A doua zi după internare, în data de 22 septembrie, femeia a fost consultată din nou de medicul curant și șeful Centrului Perinatologic. Altă consultație a avut loc la ora 15:00, după care a intrat sub supravegherea medicului de gardă, menționează Postolachi. Ultima doză de medicament fost administrată la ora 19:00, iar la 19:30 au început primele semne de travaliu. La ora 20:40 a fost născut un făt mort și pacienta a rămas sub supraveghere medicilor. La scurt timp, starea ei a început să se agraveze, iar intervențiile medicilor nu au dus la o dinamică pozitivă. La ora 22 și 48 de minute a fost constatat decesul pacientei.

Poliția de la Cahul a pornit o cauză penală pentru încălcare din neglijență a regulilor sau metodelor de acordare a asistenței medicale care a dus la decesul pacientului. Dacă va fi găsit vinovat, medicul responsabil de acest caz riscă închisoare de până la 3 ani cu sau fără privarea de dreptul de a ocupa anumite funcții sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de la cinci ani.

Potrivit ofițerului de presă la Inspectoratul de Poliție Cahul, Cristina Ciobanu, trupurile femeii și al fătului au fost îndreptate la Centrul de expertiză medică legală din Cantemir pentru a stabili cauza decesului. Poliția a refuzat să spună despre care medic ar fi vorba cel de gardă, curant sau alt lucrător medical.

Ancheta urmează să se pronunțe ce a provocat moartea fătului, fie că este vorba de o infecție sau o patologie a cordonului ombilical. Dar există și cazuri de mortalitate idiopatică –  adică fără o cauză anume – care pot ajunge și la 20 la sută din morțile antenatale. Cât ține de decesul femeilor după naștere în astfel de situații, acesta poate fi provocat de mai multe complicații, unele greu de diagnosticat. În unele cazuri se pot lua măsuri urgente, iar în altele – nu. Dacă este legat de o trombolie masivă cu lichid amniotic sau coagulopate e greu să faci ceva indiferent de capacitățile centrului de asistență medicală. În celelalte cazuri depinde de dinamica de observație imediat după naștere, dar primele 4-12 ore după naștere sunt foarte importante pentru sănătatea și viața gravidei”, a explicat medicul Ștefan Gațcan.

Oamenii din sat, de la vecini la primar, au numai cuvinte frumoase despre femeie. Ea a lucrat în ultimii 15 ani în calitate de dădacă la grădinița din Pelinei. Directoarea grădiniței, Maia Peiu, a văzut-o pe gravidă cu câteva zile înainte de tragedie când a fost să își ia concediu de maternitate. „Arăta foarte bine. Ea era foarte responsabilă și avea grijă de sănătatea ei. Era atentă la orice detaliu și se adresa mereu la medic. Atentă, muncitoare, cuminte și foarte grijulie cu copiii. Dacă vorbim despre neglijență, atunci sigur nu la ea se referă asta. E vorba de neatenție din partea altcuiva”, a menționat Maia Peiu.

Tragedia a dus la anularea ceremoniei de recepție de inaugurarea a maternității programată pentru data de 23 septembrie. La aceasta urmau să participe prim-ministrul Natalia Gavrilița și ambasadorului Statelor Unite ale Americii,  Kent D. Logsdon. Maternitatea a fost renovată și echipată cu tehnică modernă în cadrul unui proiect susținut de Ambasada SUA.

Anul trecut la maternitatea din Cahul au avut loc aproximativ o mie nașteri. În primele opt luni ale acestui an, au fost înregistrate patru sute. Directoarea Spitalului Raional din Cahul declară că este un număr mic pentru un Centru Perinatologic de nivelul doi care oferă asistență medicală pentru patru raioane din sudul țării: Cahul, Cantemir, Vulcănești și Taraclia. Ea a ținut să menționeze că Centrul este asigurat cu medici, în comparație cu alte secții ale spitalului raional care se confruntă cu lipsa unor specialiști.

În anul 2021 la maternitatea din Cahul a mai fost înregistrat un deces, după ce o lăuză a murit din cauza complicațiilor provocate de COVID-19.

Realitatea Live

Top 10 cele mai frumoase bucătării
Top 10 cele mai frumoase bucătării
Proiectul „UE pentru IMM-uri”: 93 de companii din țară au beneficiat de granturi în anul 2023
Proiectul „UE pentru IMM-uri”: 93 de companii din țară au beneficiat de granturi în anul 2023
Smishing – escrocherie prin SMS, care îți poate goli cardurile. REGULI DE PROTECȚIE
Smishing – escrocherie prin SMS, care îți poate goli cardurile. REGULI DE PROTECȚIE
Terminal de plăți 2 în 1 de la Victoriabank – noul POS Android cu fiscalizare
Terminal de plăți 2 în 1 de la Victoriabank – noul POS Android cu fiscalizare
GG Moldova sărbătorește 12 ani de succes!
GG Moldova sărbătorește 12 ani de succes!
MMZ: Investițiile ecologice ale uzinei, implementate în ultimii patru ani, au depășit șapte milioane de dolari SUA
MMZ: Investițiile ecologice ale uzinei, implementate în ultimii patru ani, au depășit șapte milioane de dolari SUA
Amatorii de vin bun din Moldova pot degusta vinuri premium, la un eveniment desfăşurat în aceeaşi zi în lumea întreagă
Amatorii de vin bun din Moldova pot degusta vinuri premium, la un eveniment desfăşurat în aceeaşi zi în lumea întreagă
Oamenii de afaceri, invitați! Camera de Comerț și Industrie Moldova-China organizează o zi de informare
Oamenii de afaceri, invitați! Camera de Comerț și Industrie Moldova-China organizează o zi de informare
Phishingul – un „sport” ilegal care te poate lăsa fără bani în cont. Cum să depistezi escrocii
Phishingul – un „sport” ilegal care te poate lăsa fără bani în cont. Cum să depistezi escrocii
22 Feb. 2024, 08:21
 // Categoria: Slider // Autor:  Redacția Realitatea
22 Feb. 2024, 08:21 // Slider //  Redacția Realitatea

Evenimentele pe care le poți urmări astăzi, 22 februarie în direct pe RLIVE TV și rlive.md:

09:00 Ședința Consiliului Superior al Procurorilor din 22 februarie 2024

10:00 Continuarea ședinței Curții Constituționale de examinare a sesizărilor nr. 229a/2023 și 261a/2023 privind controlul constituționalității Legii nr. 285 din 5 octombrie 2023 pentru modificarea articolului 6 din Codul fiscal

10:00 Conferință de presă cu genericul: „Lagardère Travel Retail, lider global în travel retail”

10:00 Discuții publice privind Raportul anual de activitate al Consiliului Audiovizualului pentru anul 2023.

Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!

RLIVE TV este distribuit în toate rețelele de cablu și IPTV primele fiind Moldtelecom, StarNet, Orange, ARAX, etc.

Acoperirea pe țară este de peste 80 % din total abonați TV.

RLIVE TV este prezent și în online, pe site-urile realitatea.mdRlive.md, bani.mdrupor.mdmoldovalive.md, diez.md, deschide.mdziarulnational.mdnordnews.mdzugo.md, paranteze.mdmoldova.org, newsmaker.md, într-un widget comod, pe paginile principale și de știri.

RLIVE TV este un nou concept de televiziune modernă și inedită, bazată pe grafică și vizual, o transpunere a online-ului pe TV, orientată spre oamenii care privesc TV în timpul zilei, la birou sau acasă.

Contentul de bază este reprezentat prin transmisiunile live ale celor mai importante evenimente sociale, economice, culturale și politice din țară, conferințe și ședințe, cu buletine de știri la finalul fiecărei ore, fillere și rubrici informative și educative pentru diverse vârste și domenii de interes.

Top 10 cele mai frumoase bucătării
Top 10 cele mai frumoase bucătării
Proiectul „UE pentru IMM-uri”: 93 de companii din țară au beneficiat de granturi în anul 2023
Proiectul „UE pentru IMM-uri”: 93 de companii din țară au beneficiat de granturi în anul 2023
Smishing – escrocherie prin SMS, care îți poate goli cardurile. REGULI DE PROTECȚIE
Smishing – escrocherie prin SMS, care îți poate goli cardurile. REGULI DE PROTECȚIE
Terminal de plăți 2 în 1 de la Victoriabank – noul POS Android cu fiscalizare
Terminal de plăți 2 în 1 de la Victoriabank – noul POS Android cu fiscalizare
GG Moldova sărbătorește 12 ani de succes!
GG Moldova sărbătorește 12 ani de succes!
MMZ: Investițiile ecologice ale uzinei, implementate în ultimii patru ani, au depășit șapte milioane de dolari SUA
MMZ: Investițiile ecologice ale uzinei, implementate în ultimii patru ani, au depășit șapte milioane de dolari SUA
Amatorii de vin bun din Moldova pot degusta vinuri premium, la un eveniment desfăşurat în aceeaşi zi în lumea întreagă
Amatorii de vin bun din Moldova pot degusta vinuri premium, la un eveniment desfăşurat în aceeaşi zi în lumea întreagă
Oamenii de afaceri, invitați! Camera de Comerț și Industrie Moldova-China organizează o zi de informare
Oamenii de afaceri, invitați! Camera de Comerț și Industrie Moldova-China organizează o zi de informare
Phishingul – un „sport” ilegal care te poate lăsa fără bani în cont. Cum să depistezi escrocii
Phishingul – un „sport” ilegal care te poate lăsa fără bani în cont. Cum să depistezi escrocii
 
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală