Curs valutar
 • EUR
  20.1970
  -1.5106%
 • USD
  18.7626
  0.0037%
 • RUB
  0.2650
  -0.566%
 • RON
  4.1172
  -1.5715%
 • UAH
  0.5080
  -0.0394%

Detox de … sărbători. Cum adoptăm un stil de viață sănătos fără stres pentru organism

25 Ian. 2023, 11:51
 // Categoria: Life // Autor:  Romaniuc Victoria
25 Ian. 2023, 11:51 // Life //  Romaniuc Victoria

Mâncarea în exces, abuzul de alcool sau fumat și lipsa sportului din perioada sărbătorilor îi determină pe mulți să încerce să adopte un stil de viață sănătos chiar de la început de an. În plus, luna ianuarie e momentul perfect pentru a ne concentra asupra rutinei, a dezvolta obiceiuri noi și a le menține multă vreme. Chiar dacă, acum, diminețile sunt reci și întunecate, noile deprinderi vor revigora organismul, iar micile reușite – ne vor încuraja să progresăm și mai mult, notează Locals.md.

Optați pentru un regim sănătos

Sărbătorile de iarnă sunt adesea asociate cu bucatele delicioase, de care, uneori, suntem tentați să facem abuz. Prin urmare, riscăm să punem câteva kilograme în plus.

Pentru a ne menține mereu în formă, cercetătorii de la Harvard sugerează un concept simplu de adoptare a unei diete sănătoase, denumit „Farfuria pentru o alimentație sănătoasă”.

Astfel, străduiți-vă ca cea mai mare parte a fiecărei mese să fie reprezentată de legume și fructe – ½ din farfurie. Atenție, însă, la legumele precum cartofii, morcovii și sfecla. Din cauza indicelui glicemic ridicat, acestea pot avea un efect negativ asupra glicemiei.

Optați pentru cereale integrale – ¼ din farfurie. Grâul integral, orzul, boabele de grâu, quinoa, ovăzul, orezul brun și alimentele preparate cu acestea, cum ar fi pastele integrale, au un efect mai blând asupra glicemiei și insulinei decât pâinea albă, orezul alb și alte cereale rafinate.

Proteinele trebuie să reprezinte ¼ din farfurie. Peștele, carnea de pasăre, fasolea și nucile sunt toate surse de proteine sănătoase și versatile – pot fi amestecate în salate și se potrivesc bine cu legumele din farfurie. Limitați carnea roșie și evitați carnea procesată.

Totodată, alegeți uleiuri vegetale sănătoase, cum ar fi cele de măsline, soia, porumb, floarea-soarelui, arahide și altele. Evitați uleiurile parțial hidrogenate, care conțin grăsimi nesănătoase.

Renunțați la alcool și fumat

În timp ce majoritatea oamenilor beau alcool cu moderație, unii s-ar putea să se lase duși de val de sărbători. Cei mai mulți presupun că nu există niciun rău în a consuma alcool din când în când, însă, de fiecare dată când depășiți cantitatea maximă recomandată de alcool, vă puneți sănătatea în pericol.

Dacă vreți să începeți un detox, este bine să evitați situațiile în care ați putea fi tentat să consumați alcool. Acest lucru ar putea însemna să renunțați pentru o vreme la tendința de a bea un pahar (sau mai multe) de vin, atunci când luați masa în oraș.

Totodată, faceți-vă o listă de cumpărături înainte de a merge la supermarket. Dacă nu există alcool pe listă, veți fi mai puțin tentat să-l cumpărați.

Nici renunțarea la fumat nu este ușoară, dar există lucruri pe care le puteți face pentru a vă îmbunătăți șansele de succes. Scrieți toate motivele pentru care doriți să renunțați, păstrați lista la îndemână și recitiți-o atunci când simțiți că aveți nevoie de motivație. Scăpați de scrumiere, brichete și chibrituri, precum și de orice țigări rămase. Luați în considerare posibilitatea de a vă adresa unui specialist, care vă poate ajuta să faceți față dependenței fizice și psihologice. Anticipați situațiile stresante sau declanșatoare, astfel încât să nu fiți tentați să fumați.

Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!

Cei care, în pofida eforturilor, nu reușesc să renunțe la fumat, pot lua în considerare așa-numita abordare de reducere a riscurilor. Aceasta constă în reducerea riscului asociat cu un anumit tip de obicei nociv, la care este greu de renunțat. De exemplu, unele studii arată că produse fără fum pot fi o alegere mai bună pentru fumătorii adulți decât continuarea fumatului. În prezent, există deja o varietate de astfel de produse, cum ar fi țigările electronice, pungile cu nicotină și produsele din tutun încălzit.

Cea mai importantă diferență este aceea că, în mod științific produsele fără fum nu ard tutunul. De fapt, procesul de ardere este cel responsabil pentru nivelurile ridicate de substanțe periculoase în fumul de țigară, asociate cu bolile legate de fumat. Prin eliminarea procesului de ardere și a fumului, nivelurile de substanțe chimice nocive pot fi reduse în mod semnificativ în comparație cu țigările. Aceste produse însă nu sunt lipsite de riscuri, întrucât furnizează nicotină, substanță care creează dependență.

Totuși, deși creează dependență și nu este lipsită de riscuri, nicotina nu este cauza principală a bolilor legate de fumat, ci nivelul ridicat de substanțe chimice nocive generate de arderea tutunului.

Potrivit studiilor, indiferent de vârstă, renunțarea la fumat este asociată cu beneficii substanțiale pentru sănătate. Amploarea acestora depinde parțial de intensitatea și durata expunerii anterioare la fumul de tutun. Este de așteptat ca cei care renunță la fumat să trăiască mai mult și este mai puțin probabil să dezvolte boli legate de tutun, inclusiv boli coronariene, cancer și boli pulmonare.

Faceți mai multă mișcare

Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), activitatea fizică regulată ajută la prevenirea și tratarea bolilor netransmisibile, cum ar fi bolile cardiace, accidentele vasculare cerebrale, diabetul, cancerul de sân și de colon. De asemenea, ajută la prevenirea hipertensiunii, a obezității și poate îmbunătăți sănătatea mintală, calitatea vieții și bunăstarea.

Dacă ați decis să faceți mai multă mișcare, alegeți tipul de sport pe care vă doriți să-l practicați și stabiliți obiective pe termen scurt care vă vor ajuta să rămâneți motivat și consecvent.

Totodată, dedicați între 30 de minute și o oră pe zi pentru a alerga sau a face o plimbare.

Indiferent de sportul pe care îl practicați, hidratarea este absolut esențială pentru un corp și o minte sănătoasă. Apa ajută la transportarea energiei (cum ar fi glucoza) către mușchi, reglează temperatura corpului, previne crampele musculare și ajută la reducerea poftei de zahăr.

Se spune că este nevoie de 21 de zile pentru a dezvolta un obicei. Începeți chiar azi să implementați bunele deprinderi și veți realiza că, în curând, vă veți bucura de primele rezultate.

Realitatea Live

SEBO – Top Angajator pentru al 3-lea an la rând
SEBO – Top Angajator pentru al 3-lea an la rând
Compania Moldcell s-a clasat pe locul 1 în Topul celor mai buni angajatori din Republica Moldova
Compania Moldcell s-a clasat pe locul 1 în Topul celor mai buni angajatori din Republica Moldova
În premieră, mai mulți vârstnici din Republica Moldova beneficiază de servicii de e-sănătate și consiliere online
În premieră, mai mulți vârstnici din Republica Moldova beneficiază de servicii de e-sănătate și consiliere online
Moldindconbank răsplătește încrederea – a oferit un automobil nou după deschiderea unui depozit
Moldindconbank răsplătește încrederea – a oferit un automobil nou după deschiderea unui depozit
Moldcell money, aplicația care vine să revoluționeze industria serviciilor financiare digitale din Moldova
Moldcell money, aplicația care vine să revoluționeze industria serviciilor financiare digitale din Moldova
Vrei să scapi de grăsimea de pe burtă care atârnă inestetic? Soluția – Abdominoplastia, excizia excesului de ţesut
Vrei să scapi de grăsimea de pe burtă care atârnă inestetic? Soluția – Abdominoplastia, excizia excesului de ţesut
7 sfaturi cum să te apuci de sală în 2023!
7 sfaturi cum să te apuci de sală în 2023!
07 Feb. 2023, 08:26
 // Categoria: În Lume // Autor:  Redacția Realitatea
07 Feb. 2023, 08:26 // În Lume //  Redacția Realitatea

Seismul violent care a lovit luni sudul Turciei şi Siria vecină a fost unul devastator din cauza mai multor factori: momentul producerii, locaţia sa, o falie relativ calmă timp de două secole şi clădiri prost construite, relatează agenția France-Presse, citată de Agerpres.

Un bilanţ provocat mai ales de puterea seismului, fără precedent în Turcia după un cutremur produs în 1939, şi care a survenit într-o regiune foarte populată. Pământul s-a cutremurat la ora 04:17 şi toţi cei care dormeau au fost „prinşi sub dărâmături când casele lor s-au prăbuşit”, a declarat Roger Musson, cercetător la British Geological Survei.

În plus, construcţia caselor „nu prea corespundea unei zone cu risc de cutremure majore”, a explicat Musson, autor al unei cărţi consacrate cutremurelor. Ceea ce s-ar putea explica prin faptul că falia seismică, unde se aflau aceste locuinţe, a fost relativ calmă în trecut.

„Aproape repetarea” seismului produs în urmă cu două secole

Turcia este situată în una dintre principalele zone seismice ale globului. În 1999, un cutremur s-a produs de-a lungul faliei din Anatolia de Nord, în regiunea nordică Düzce, provocând moartea a peste 17.000 de persoane. Luni, pământul s-a cutremurat de cealaltă parte a ţării, în apropiere de graniţa cu Siria, de-a lungul faliei Anatoliei de Est.

Pe această falie nu s-au mai produs cutremure cu magnitudinea de 7 de mai bine de două secole, ceea ce ar fi putut determina populaţia „să neglijeze importanţa periculozităţii sale”, a mai spus Musson. O durată care înseamnă, de asemenea, că „o cantitate mare de energie s-a putut acumula” de-a lungul faliei. Supoziţie susţinută, potrivit cercetătorului, de apariţia unei replici puternice după seismul principal.

Cutremurul de luni este „aproape repetarea” seismului produs în zonă pe 13 august 1822, a cărui magnitudine a fost estimată la 7,4 de seismologi. Seismul a provocat la acea vreme „o cantitate enormă de distrugeri, oraşe întregi devastate şi pierderi de zeci de mii de vieţi omeneşti”, a amintit Roger Musson.

Seismul s-a produs la mică adâncime – circa 17,9 kilometri – în apropierea oraşului Gaziantep, cu două milioane de locuitori. El a fost provocat de o mişcare spre nord a plăcii tectonice arabe care „avansează spre Turcia”, a explicat seismologul.

Când tensiunea devine prea puternică, placa avansează brusc şi „eliberarea acestei mişcări produce un cutremur major, ca cel produs astăzi”, a mai spus el.

Amploarea distrugerilor depinde şi de lungimea rupturii solului de-a lungul liniei de falie (100 de kilometri în cazul seismului de luni), susţine omul de ştiinţă. „Aceasta înseamnă că orice punct din apropierea acestor 100 km a ajuns, de fapt, în centrul cutremurului”.

Multe clădiri „s-au prăbuşit ca nişte clătite”

Construcţia clădirilor este un factor primordial atunci când are loc un cutremur, a declarat la rândul său Carmen Solana, vulcanolog la Universitatea din Portsmouth, Marea Britanie.

„Rezistenţa infrastructurii este, din păcate, inegală în sudul Turciei şi, mai ales, în Siria. Prin urmare, salvarea de vieţi depinde acum de rapiditatea echipelor de salvare”, a declarat ea pentru AFP.

Cutremurul din 1999 din Turcia a dat naştere unei legislaţii în 2004 care obligă toate construcţiile noi să respecte criteriile de rezistenţă la cutremur.

Amploarea distrugerilor de luni ar trebui să determine autorităţile turce să verifice dacă legea a fost respectată, a afirmat Joanna Faure Walker, de la Institutul pentru Reducerea Riscurilor şi a Dezastrelor, de la universitatea britanică UCL.

 „Acest lucru se întâmplă atunci când pereţii şi podelele nu sunt suficient de rezistente, fiecare etaj se prăbuşeşte vertical pe cel de dedesubt”, lăsând puţine şanse de supravieţuire locatarilor, a mai spus.

„Nu este neobişnuit să vezi o clădire în picioare fără prea multe avarii şi următoarea complet aplatizată, din cauza construcţiei îndoielnice sau a materialelor de slabă calitate”, a afirmat el.

Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!

SEBO – Top Angajator pentru al 3-lea an la rând
SEBO – Top Angajator pentru al 3-lea an la rând
Compania Moldcell s-a clasat pe locul 1 în Topul celor mai buni angajatori din Republica Moldova
Compania Moldcell s-a clasat pe locul 1 în Topul celor mai buni angajatori din Republica Moldova
În premieră, mai mulți vârstnici din Republica Moldova beneficiază de servicii de e-sănătate și consiliere online
În premieră, mai mulți vârstnici din Republica Moldova beneficiază de servicii de e-sănătate și consiliere online
Moldindconbank răsplătește încrederea – a oferit un automobil nou după deschiderea unui depozit
Moldindconbank răsplătește încrederea – a oferit un automobil nou după deschiderea unui depozit
Moldcell money, aplicația care vine să revoluționeze industria serviciilor financiare digitale din Moldova
Moldcell money, aplicația care vine să revoluționeze industria serviciilor financiare digitale din Moldova
Vrei să scapi de grăsimea de pe burtă care atârnă inestetic? Soluția – Abdominoplastia, excizia excesului de ţesut
Vrei să scapi de grăsimea de pe burtă care atârnă inestetic? Soluția – Abdominoplastia, excizia excesului de ţesut
7 sfaturi cum să te apuci de sală în 2023!
7 sfaturi cum să te apuci de sală în 2023!
 
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală