Curs valutar
 • EUR
  21.4503
  -0.09%
 • USD
  17.7049
  -0.0401%
 • RUB
  0.2462
  0.4468%
 • RON
  4.3559
  -0.1928%
 • UAH
  0.6576
  0.2281%

Diferența scrutinului parlamentar din 2019 și cel din 2021. Cum votăm la 11 iulie

19 Mai 2021, 11:15
 // Categoria: Alegeri // Autor:  Petru Beregoi
19 Mai 2021, 11:15 // Alegeri //  Petru Beregoi

În mai puțin de două luni, cetățenii moldoveni urmează să-și aleagă deputații, care le va reprezenta interesele în Parlament, după dizolvarea actualului Legislativ, ales în baza sistemului mixt de vot. Deputații din viitorul Parlament, care urmează să fie aleși, se va desfășura în baza sistemului de vot proporțional sau cum mai este numit „în baza listei de partid”.

Astfel, dacă la 24 februarie 2019, alegerile parlamentare ordinare s-au desfășurat în baza sistemului mixt electoral, introdus în 2017 pentru prima oară, a oferit posibilitatea partidelor de a propune candidați la funcția de deputat atât pe lista electorală național sau de partid, cât și pe circumscripțiile uninominale – 51 la număr.

Mai exact, la scrutinul din 2019, în baza sistemului mixt au fost create 51 de circumscripții electorale, care au cuprins toate regiunile Moldovei, iar cetățenii au avut în ziua alegerii două buletine de vot – pe un buletin de vot au ales deputatul, care se balota pe circumscripția din care făcea parte alegătorul, iar pe cel de-al doilea buletin de vot era partidul politic.

La alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie curent, se va vota doar în baza sistemului de vot proporțional, adică, cetățenii vor alege doar partidul candidat. Sistemul de vot mixt a fost anulat în 2019, după venirea la putere a Blocului electoral ACUM PAS-DA și PSRM.

Precizăm că, până în prezent la Comisia Electorală Centrală au depus actele de înregistrare la scrutinul din 11 iulie curent, șapte partide politice. CEC a stabilit și ordinea prealabilă a primilor candidați: PACE prima poziție, Congresul Civic – a doua, Blocul electoral „Renato Usatîi” – a treia, Partidul Șor – a patra, PAS – a cincea BECS- a șasea și Mișcarea Profesioniștilor „Speranţa – Надежда” este al șaptelea partid, care a depus actele la CEC.

CEC urmează în decurs de 7 zile, de la data depunerii actelor de către fiecare partid în parte să se pronunțe asupra înregistrării sau nu a candidaților.

La scrutinul parlamentar anticipat CEC a anunțat că pot participa 53 de partide politice înregistrate la Agenția Servicii Publice.

Realitatea Live

15 Iun. 2021, 21:19
 // Categoria: Actualitate // Autor:  Cristina Vlah
15 Iun. 2021, 21:19 // Actualitate //  Cristina Vlah

Cazul „deschiderii secțiilor de votare peste hotarele țării” se va examina din nou la Curtea de Apel. Asta după ce Curtea Constituțională a respins marți, 15 iunie, sesizările depuse de mai multe partide, informează Realitatea.md.

Înalta Curtea menționează că a constatat că sesizările în cauză nu întrunesc condițiile de admisibilitate și nu pot fi acceptate pentru examinare în fond, acestea fiind declarate inadmisibile.

Excepțiile nu au vizat probleme de substanță referitoare la numărul efectiv de secții de votare. Ele au vizat exclusiv probleme procedurale, și anume neconstituționalitatea:

 1. Textului „fără respectarea procedurii prealabile” din articolul 72 alin. (3) din Codul electoral;
 2. Cuvântului „Contestațiile” și a textului „se examinează în conformitate cu prevederile […] Codului administrativ” din articolul 73 alin. (7) din Codul electoral;
 3. Textului „Instanța de judecată adoptă şi pronunță hotărârea în conformitate cu prevederile […] Codului administrativ” din articolul 74 alin. (1) din Codul electoral.

Pentru a declanșa controlul de constituționalitate, Curtea a trebuit să confirme aplicabilitatea prevederilor legale contestate în cauzele examinate în fața instanțelor de drept comun care au trimis sesizările.

Condiția „aplicabilității prevederilor legale contestate în cauza examinată în fața instanței de drept comun” presupune aplicabilitatea unor prevederi care îl prejudiciază pe autorul excepției de neconstituționalitate. Totuși, în cele două sesizări, Curtea nu a reținut prejudicierea autorului prin prevederile contestate. În mod logic, declararea neconstituționalității acestor prevederi ar fi făcut inutile acțiunile în justiție ale autorului sesizărilor.

„Cu referire la o pretinsă obligativitate a procedurii prealabile la contestarea hotărârilor Comisiei Electorale Centrale privind deschiderea unor secții de votare, Curtea a reținut următoarele. Articolul 162 din Codul administrativ stabilește că procedura prealabilă urmărește scopul de a verifica legalitatea actelor administrative individuale. Cererea prealabilă poate fi formulată în vederea: a) anulării în tot sau în parte a unui act administrativ individual ilegal sau nul; b) emiterii unui act administrativ individual. Astfel, Curtea a constatat că procedura prealabilă este obligatorie doar în cazul actelor administrative cu caracter individual”, se menționează în decizia Curții Constituționale.

Curtea a notat că hotărârile Comisiei Electorale Centrale privind deschiderea unor secții de votare nu sunt acte administrative cu caracter individual, ci sunt acte administrative cu caracter normativ. Ele sunt adoptate pentru punerea în aplicare a prevederilor pertinente din Codul electoral, vizează un număr nedeterminat de subiecte și au un caracter general. Prin urmare, în cazul contestării unor astfel de hotărâri în instanța de judecată nu este necesară parcurgerea procedurii prealabile.

Astfel, cazul urmează să fie din reluat la Curtea de Apel. Aceasta a amânat examinarea cauzei până la pronunțarea Curții Constituționale. Asta după ce ședința de judecată în acest sens a fost amânată de mai multe ori.

 
Bruxelles: Piața Mare, iluminată în culorile NATO, înainte de summit
Bruxelles: Piața Mare, iluminată în culorile NATO, înainte de summit
Ziua mondială a donatorului de sânge: Împreună suntem eroi!
Ziua mondială a donatorului de sânge: Împreună suntem eroi!
Ooops… Un parașutist a aterizat pe un teren de fotbal, în Polonia
Ooops… Un parașutist a aterizat pe un teren de fotbal, în Polonia
Ultimele aplauze pentru interpretul Iurie Sadovnic
Ultimele aplauze pentru interpretul Iurie Sadovnic
Exerciții demonstrative de luptă corp la corp, la Armata Națională
Exerciții demonstrative de luptă corp la corp, la Armata Națională
Patru turnuri de răcire din Marea Britanie, puse la pământ
Patru turnuri de răcire din Marea Britanie, puse la pământ
Veneția: proteste față de revenirea vaselor de croazieră în lagună
Veneția: proteste față de revenirea vaselor de croazieră în lagună
Protestul Die-in/Умирание, la Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului
Protestul Die-in/Умирание, la Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului
Concurs de desene, lansat de Ministerul Justiției
Concurs de desene, lansat de Ministerul Justiției