Cazul de rezonanță din această săptămână privind reținerea fostului președinte de țară Igor Dodon și plasarea acestuia în arest la domiciliu pentru 30 de zile pe mai multe capete de acuzare a atras atenția întregii societăți. Despre aceasta dar și alte aspecte s-a discutat cu Dinu Plîngău, președintele Partidului Platforma DA, invitat al emisiunii „Rezoomat cu Ileana Pîrgaru” de la Rlive.md și RliveTV, precum și realitatea.md.
În opinia lui Dinu Plîngău contează foarte mult care va fi finalitatea acestor dosare, iar organul de urmărire penală în acest sens trebuie să pună accentul pe transparență și comunicare.
„Foarte mult contează care va fi finalitatea acestor dosare. Eu am mai spus că acum toate privirile sunt spre organul de urmărire penală. Ne așteptăm ca acest proces să fie unul transparent, pentru ca să nu mai lase loc de speculații, deoarece cazul dat este unul de rezonanță. Și aici transparența contează foarte mult. Presiunea evident va fi foarte mare pe organul de urmărie penală, de aceea activitatea acestuia trebuie să fie impecabilă din punctul meu de vedere, și procesual și în comunicare. Și poate cel mai mult contează finalitatea pe caz, pentru că noi am mai avut dosare foarte mediatizate în societate care într-un final nu au satisfăcut așteptările cetățenilor, care nu s-au mai finalizat cu nimic, iar altele nici nu au fost trimise în judecată. Și despre asta vorbește o practică nu tocmai pozitivă pentru noi ca societate.”
Președintele Partidului Platforma Da crede că o mare parte a societății din Moldova consideră că Igor Dodon a făcut foarte mult rău Republicii Moldova și de aceea procesul de judecată trebuie să conducă la o finalitate care să nu lase dubii.
„Important astfel este cu ce se vor solda aceste dosare, pentru că au fost aduse foarte multe învinuiri, multe despre aceste lucruri s-a mai vorbit în spațiul public, au fost și înregistrări video, au fost plasate și multe documente pe rețelele de socializare în care i se aduceau cumva indirect sau politic învinuiri de corupție lui Igor Dodon și evident o mare parte din societatea din Moldova îl consideră ca un om care a făcut foarte mult rău Republicii Moldova. În același timp, ca să nu mai existe speculații că se face justiție politică sau justiție doar pe unii, organul de urmărie penală trebuie să țină cont de aceste trei aspecte: transparență, activitate impecabilă din punct de vedere a administrării probelor și nu în ultimul rând acestea trebuie să conducă la o finalitate care să nu lase dubii.”
Reamintim că ieri prima instanță a dispus plasarea în arest la domiciliu a lui Igor Dodon pe un termen de 30 de zile. Procurorii astăzi au contestat decizia cerând arest preventiv în izolator. Liderul informal al Partidului Socialiștilor și președinte al Uniunii de Afaceri Moldova-Rusia, Dodon este bănuit de corupere pasivă, acceptarea finanțării partidului politic de către o organizație criminală, trădare de patrie și îmbogățire ilicită.
Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!