Republica Moldova continuă să facă reforme în domeniul energetic, să-și diversifice sursele de aprovizionare cu gaze naturale și energie electrică. Chișinăul continuă să cumpere curent de la MGRES (Centrala de la Cuciurgan) la un preț de 73 de dolari, dar Moldova are mai multe surse de aprovizionare cu gaze, sunt declarațiile făcute de directorul interimar al Energocom, Victor Bînzari, pentru Vocea Basarabiei.
Vocea Basarabiei: Energocom activează pe piața gazelor naturale a Republicii Moldova în calitate de furnizor de gaze naturale, fiind autorizată prin licență eliberată de Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE). Să ne spuneți dvs., ce reprezintă astăzi Energocom, ce a reprezentat și, în general, de ce a fost nevoie de creat această entitate?
Victor Bînzari: Entitatea a fost formată în calitate de întreprindere de stat în 2004, iar ulterior a fost transformată în societate pe acțiuni, până în toamna anului 2021 a fost o companie cu 9 angajați. Responsabilitatea Energocom-ului se diviza în două părți, una dintre ele era despre procurarea energiei electrice din surse regenerabile și alta era repartizarea acestei energii către furnizorii din țară. Totodată, având și licența de furnizare, a fost o companie care a procurat energie electrică de la MGRES pe toată această perioadă de zeci de ani și puțin și din Ucraina, care la fel a fost o energie care a fost împărțită către furnizori.
Vocea Basarabiei: În luna martie, Energocom continuă să procure energie electrică de la MGRES și Nuclearelectrica, asta am înțeles că sunt două surse, da?
Victor Bînzari: Da, și pentru orele de vârf, unde nu putem completa necesarul de consum procurăm de la bursa OPCOM.
Vocea Basarabiei: Da, ați mai făcut precizările acestea. De ce ziceți că doar în luna martie Energocom continuă să procure energie electrică de la MGRES? Cum se va stabili și cum trebuie să se stabilească relația cu MGRES-ul ca să nu se mai vorbească de o singură lună, pentru că, iarăși, și cetățenii, și experții, și demnitarii cred că s-ar putea obține un tarif mai mic pentru consumarea energiei electrice de la MGRES?
Victor Bînzari: Energocom a fost împuternicit să facă aceste achiziții pentru 3 luni de zile – ianuarie, februarie, martie.
Vocea Basarabiei: Și le-ați prelungit în fiecare lună, da?
Victor Bînzari: Noi în fiecare lună le-am prelungit în funcție de prognoza graficului care este transmisă de către furnizori companiei de distribuție și operatorilor de transport. Am ajuns la momentul când această lună e pe sfârșite, trebuie să știm ce se întâmplă cu următoarele luni. La ultima ședință a Comisiei pentru Situații Excepționale, Energocom-ul a fost împuternicit de a negocia și a achiziționa energie electrică pentru următoarele 6 luni de zile – aprilie-septembrie inclusiv, iar la ora actuală am transmis deja către MGRES graficul prognozei pentru luna aprilie, suntem în data de 23 astăzi, care ne permite să avem o prognoză prestabilită pentru luna următoare și, totodată, am transmis datele pentru următoarele 6 luni de zile pentru a analiza acest moment. Știm foarte bine că contractul cu MGRES-ul nu este doar un contract comercial, este și unul politic, care se negociază la nivel de guvern între factorii decisivi.
Vocea Basarabiei: Și în joc mai e și soarta uzinei metalurgice…
Victor Bînzari: Sunt mulți factori care decid acest moment, inclusiv gazul, dacă au surse de gaze pentru a produce, sunt mai multe detalii în acest sens.
Vocea Basarabiei: Totuși, ca profesionist, ca specialist, ca director al Energocom, să vă întreb – ar fi cu putință să se negocieze un contract pe un termen de un an, cel puțin, pe 3 ani?
Victor Bînzari: Eu sunt sigur că, cel puțin, pentru o perioadă de 6 luni de zile se va putea stabili.
Vocea Basarabiei: Chiar dacă aș insista, n-o să ne spuneți dacă se poate reveni de la 73 la 62,5 dolari/MW pentru consumul de energie pe care Republica Moldova, partea dreaptă o ia de la MGRES, da?
Victor Bînzari: Nu cunosc, dar vă spun sincer că știu despre faptul că se poartă discuții privind modificarea prețului, să vedem unde va fi punctul final de negocieri.