Curs valutar
 • EUR
  19.0707
  0.0288%
 • USD
  17.8263
  -0.014%
 • RUB
  0.2194
  0%
 • RON
  3.8446
  0.1353%
 • UAH
  0.4827
  0%

Directorul Energocom: Orice contract cu MGRES nu este doar comercial, ci și politic. Se negociază la nivel de guvern

23 Mart. 2023, 18:24
 // Categoria: Economie // Autor:  Elena Putregai
23 Mart. 2023, 18:24 // Economie //  Elena Putregai

Republica Moldova continuă să facă reforme în domeniul energetic, să-și diversifice sursele de aprovizionare cu gaze naturale și energie electrică. Chișinăul continuă să cumpere curent de la MGRES (Centrala de la Cuciurgan) la un preț de 73 de dolari, dar Moldova are mai multe surse de aprovizionare cu gaze, sunt declarațiile făcute de directorul interimar al Energocom, Victor Bînzari, pentru Vocea Basarabiei.

Vocea Basarabiei:  Energocom activează pe piața gazelor naturale a Republicii Moldova în calitate de furnizor de gaze naturale, fiind autorizată prin licență eliberată de Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE). Să ne spuneți dvs., ce reprezintă astăzi Energocom, ce a reprezentat și, în general, de ce a fost nevoie de creat această entitate?

Victor Bînzari: Entitatea a fost formată în calitate de întreprindere de stat în 2004, iar ulterior a fost transformată în societate pe acțiuni, până în toamna anului 2021 a fost o companie cu 9 angajați. Responsabilitatea Energocom-ului se diviza în două părți, una dintre ele era despre procurarea energiei electrice din surse regenerabile și alta era repartizarea acestei energii către furnizorii din țară. Totodată, având și licența de furnizare, a fost o companie care a procurat energie electrică de la MGRES pe toată această perioadă de zeci de ani și puțin și din Ucraina, care la fel a fost o energie care a fost împărțită către furnizori.

Vocea Basarabiei: În luna martie, Energocom continuă să procure energie electrică de la MGRES și Nuclearelectrica, asta am înțeles că sunt două surse, da?

Victor Bînzari: Da, și pentru orele de vârf, unde nu putem completa necesarul de consum procurăm de la bursa OPCOM.

Vocea Basarabiei: Da, ați mai făcut precizările acestea. De ce ziceți că doar în luna martie Energocom continuă să procure energie electrică de la MGRES? Cum se va stabili și cum trebuie să se stabilească relația cu MGRES-ul ca să nu se mai vorbească de o singură lună, pentru că, iarăși, și cetățenii, și experții, și demnitarii cred că s-ar putea obține un tarif mai mic pentru consumarea energiei electrice de la MGRES?

Victor Bînzari: Energocom a fost împuternicit să facă aceste achiziții pentru 3 luni de zile – ianuarie, februarie, martie.

Vocea Basarabiei: Și le-ați prelungit în fiecare lună, da?

Victor Bînzari: Noi în fiecare lună le-am prelungit în funcție de prognoza graficului care este transmisă de către furnizori companiei de distribuție și operatorilor de transport. Am ajuns la momentul când această lună e pe sfârșite, trebuie să știm ce se întâmplă cu următoarele luni. La ultima ședință a Comisiei pentru Situații Excepționale, Energocom-ul a fost împuternicit de a negocia și a achiziționa energie electrică pentru următoarele 6 luni de zile – aprilie-septembrie inclusiv, iar la ora actuală am transmis deja către MGRES graficul prognozei pentru luna aprilie, suntem în data de 23 astăzi, care ne permite să avem o prognoză prestabilită pentru luna următoare și, totodată, am transmis datele pentru următoarele 6 luni de zile pentru a analiza acest moment. Știm foarte bine că contractul cu MGRES-ul nu este doar un contract comercial, este și unul politic, care se negociază la nivel de guvern între factorii decisivi.

Vocea Basarabiei: Și în joc mai e și soarta uzinei metalurgice…

Victor Bînzari: Sunt mulți factori care decid acest moment, inclusiv gazul, dacă au surse de gaze pentru a produce, sunt mai multe detalii în acest sens.

Vocea Basarabiei: Totuși, ca profesionist, ca specialist, ca director al Energocom, să vă întreb – ar fi cu putință să se negocieze un contract pe un termen de un an, cel puțin, pe 3 ani?

Victor Bînzari: Eu sunt sigur că, cel puțin, pentru o perioadă de 6 luni de zile se va putea stabili.

Vocea Basarabiei: Chiar dacă aș insista, n-o să ne spuneți dacă se poate reveni de la 73 la 62,5 dolari/MW pentru consumul de energie pe care Republica Moldova, partea dreaptă o ia de la MGRES, da? 

Victor Bînzari: Nu cunosc, dar vă spun sincer că știu despre faptul că se poartă discuții privind modificarea prețului, să vedem unde va fi punctul final de negocieri.

Realitatea Live

Achită cu cardul tău Mastercard de la Moldindconbank și participă la Caravana cadourilor
Achită cu cardul tău Mastercard de la Moldindconbank și participă la Caravana cadourilor
FOTO, VIDEO Orange își extinde rețeaua de Fibră optică în tot mai multe localități din țară
FOTO, VIDEO Orange își extinde rețeaua de Fibră optică în tot mai multe localități din țară
FOTO, VIDEO Rosé Day la Castel Mimi – toate nuanțele gusturilor rosé la un singur eveniment
FOTO, VIDEO Rosé Day la Castel Mimi – toate nuanțele gusturilor rosé la un singur eveniment
Moldindconbank susține poporul ucrainean și donează circa 600 000 de lei unui spital pentru copii din Nikolaev
Moldindconbank susține poporul ucrainean și donează circa 600 000 de lei unui spital pentru copii din Nikolaev
Investiții imobiliare în case: avantaje și perspective pe termen lung
Investiții imobiliare în case: avantaje și perspective pe termen lung
Distrează-te la festivalul „Lumea Copilăriei” împreună cu Moldindconbank și Mastercard
Distrează-te la festivalul „Lumea Copilăriei” împreună cu Moldindconbank și Mastercard
Cum să-ți faci produsele mai atractive prin intermediul autocolantelor personalizate
Cum să-ți faci produsele mai atractive prin intermediul autocolantelor personalizate
TANDEM transformă spațiile în oportunități. Spații în chirie pentru parteneri din domeniul Home&Decor
TANDEM transformă spațiile în oportunități. Spații în chirie pentru parteneri din domeniul Home&Decor
Vara se apropie, dar bugetul nu îți permite să cumperi o mașină nouă pentru a pleca în vacanță? Zoom Credit are soluția
Vara se apropie, dar bugetul nu îți permite să cumperi o mașină nouă pentru a pleca în vacanță? Zoom Credit are soluția
07 Iun. 2023, 15:00
 // Categoria: Life // Autor:  Romaniuc Victoria
07 Iun. 2023, 15:00 // Life //  Romaniuc Victoria

Sute de oameni au urmărit filmul „VARVARA” în cadrul premierei naționale, care a avut loc în clădirea Președinției. Lungmetrajul, produs de Sergiu Cumatrenco Jr și regizat de Anatol Durbală, a fost proiectat în Sala Mare, acolo unde a fost votată Declarația de Independență a Republicii Moldova.

La eveniment a fost prezentă șefa statului, Maia Sandu, care a felicitat echipa pentru munca depusă. Filmul a fost vizionat și de partenerii proiectului, reprezentanți ai Ministerului Culturii, precum și de mai mulți oameni de artă.

„Este un film emoționant, te face să stai în liniște pentru a medita asupra la ceea ce se întâmplă cu noi în societate. Mesajul este clar de la sine. Felicitări! Este realizat bine și mă bucur că Anatol Durbală și Sergiu Cumatrenco au reușit să-l lanseze”,  a menționat Petru Hadârcă, directorul Teatrului Național „Mihai Eminescu”.

„Mă bucur foarte mult că există astfel de premiere la noi în țară și că cinematografia din Moldova evoluează enorm. Eu sunt foarte emoționată și trebuie să meditez asupra la ceea ce am văzut. Filmul reflectă societatea în care trăim. Mi-a plăcut mult și cred că trebuie să ținem acest film cât mai mult în cinematografe”, a spus Valentina Nafornița.

După prezentarea lungmetrajului, publicul a aplaudat în picioare, lucru care, potrivit actorilor și echipei de producție, este cea mai importantă recompensă.

Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!

„A fost foarte emoționant pentru mine, chiar am lăcrimat pe alocuri. În viața reală, eu sunt total diferită de personajul meu, dar mă bucur că am reușit să transmit mesajul și să construiesc de la zero acest personaj”, a declarat Olga Anghelici, cea care interpretează rolul Carolinei în film.

 „Oamenii trebuie să meargă la acest film pentru că este o producție autohtonă și pentru că ne oferă niște lecții importante de viață, de bună conduită și, cel mai important, de omenie”, precizează Teodor Țurcan, actorul care interpretează rolul lui Sașa, eroul principal.

Regizorul filmului afirmă că a fost dificil să ducă la bun sfârșit această producție, dar efortul a meritat pe deplin așteptarea.

„Să ajungi cu un film în Republica Moldova până la premieră este un act de eroism pentru oricare regizor, nu doar pentru mine. Poate cuiva îi va plăcea acest film, poate pe cineva îl va irita, sper însă ca acest film să nu lase pe nimeni indiferent”, a spus Anatol Durbală.

În continuare, filmul „VARVARA” urmează să fie proiectat în sălile de cinema din Chișinău.

„Suntem extrem de recunoscători pentru oportunitatea pe care am avut-o astăzi. Drumul filmului „VARVARA” abia începe, de astăzi filmul este accesibil în cinematografele din Chișinău și vom depune tot efortul ca acesta să ajungă în distribuție națională și internațională. Pentru asta avem foarte mare nevoie de susținerea spectatorilor”, a spus Sergiu Cumatrenco, producătorul lungmetrajului.

Lungmetrajul îl prezintă în prim plan pe Sașa, un instalator care își face meseria onest și refuză să trăiască după regulile unei societăți infectate de corupție. Nașterea prematură a fiicei, care suferă de o anomalie de dezvoltare, îl provoacă să se confrunte cu dublele standarde ale unei lumi decăzute.

„VARVARA” a fost realizat de echipa de producție a filmului „CARBON”. Din distribuție fac parte peste 30 de actori, printre care se numără Igor Caras, Tudor Țurcan, Olga Anghelici, Constantin Haret, Sergiu Voloc și mulți alții.

Filmările au avut loc în perioada 2021-2022 și au durat 42 de zile.

Achită cu cardul tău Mastercard de la Moldindconbank și participă la Caravana cadourilor
Achită cu cardul tău Mastercard de la Moldindconbank și participă la Caravana cadourilor
FOTO, VIDEO Orange își extinde rețeaua de Fibră optică în tot mai multe localități din țară
FOTO, VIDEO Orange își extinde rețeaua de Fibră optică în tot mai multe localități din țară
FOTO, VIDEO Rosé Day la Castel Mimi – toate nuanțele gusturilor rosé la un singur eveniment
FOTO, VIDEO Rosé Day la Castel Mimi – toate nuanțele gusturilor rosé la un singur eveniment
Moldindconbank susține poporul ucrainean și donează circa 600 000 de lei unui spital pentru copii din Nikolaev
Moldindconbank susține poporul ucrainean și donează circa 600 000 de lei unui spital pentru copii din Nikolaev
Investiții imobiliare în case: avantaje și perspective pe termen lung
Investiții imobiliare în case: avantaje și perspective pe termen lung
Distrează-te la festivalul „Lumea Copilăriei” împreună cu Moldindconbank și Mastercard
Distrează-te la festivalul „Lumea Copilăriei” împreună cu Moldindconbank și Mastercard
Cum să-ți faci produsele mai atractive prin intermediul autocolantelor personalizate
Cum să-ți faci produsele mai atractive prin intermediul autocolantelor personalizate
TANDEM transformă spațiile în oportunități. Spații în chirie pentru parteneri din domeniul Home&Decor
TANDEM transformă spațiile în oportunități. Spații în chirie pentru parteneri din domeniul Home&Decor
Vara se apropie, dar bugetul nu îți permite să cumperi o mașină nouă pentru a pleca în vacanță? Zoom Credit are soluția
Vara se apropie, dar bugetul nu îți permite să cumperi o mașină nouă pentru a pleca în vacanță? Zoom Credit are soluția
 
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală