Curs valutar
 • EUR
  20.0224
  0.0784%
 • USD
  17.7314
  -0.0243%
 • RUB
  0.2365
  0.7188%
 • RON
  4.0457
  0.089%
 • UAH
  0.6516
  -0.4144%

Discursul lui Pavel Filip după ce și-a anunțat plecarea de la șefia PDM: Partidul are nevoie de o altă conducere

16 Oct. 2021, 14:20
 // Categoria: Politica // Autor:  Valentina Buză
16 Oct. 2021, 14:20 // Politica //  Valentina Buză

Președintele Partidului Democrat din Moldova Pavel Filip și-a anunțat plecarea de la șefia partidului astăzi, 16 octombrie. Acțiunea a avut loc în cadrul unui briefing de presă în care a declarat că Partidul Democrat are dreptul de a se reinventa și a reveni în forță, cu altă conducere.

„Rămân convins că Partidul Democrat are cei mai competenți și profesioniști oameni și o structură puternică de partid în teritoriu. Rămân convins că dacă PDM era astăzi parte a guvernării, ar fi contribuit semnificativ pentru ca această criză de proporții prin care trece țara (energetică, prețuri și tarife, frică și incertitudine) să fie soluționată mai ușor. Rămân convins că Moldova are nevoie de oameni competenți, că PDM încă mai are ce oferi țării noastre și că are dreptul de a se reinventa și a reveni în forță, cu altă conducere”, a declarat Pavel Filip.

Mai mult, Pavel Filip a declarat că pleacă de la cârma Partidului Democrat din Moldova cu inima împăcată.

„Plec împăcat. Așa cum spunea Theodore Roosevelt, trebuie să faci ceea ce poți cu resursele pe care le ai, acolo unde ești. Asta am făcut noi la Guvern. Am făcut ceea ce am putut să facem cu resursele pe care le aveam în acele circumstanțe. Am majorat salarii și pensii, am construit drumuri și grădinițe, am oferit tinerilor Prima casă și am examinat gratuit oamenii din toată țară în cadrul proiectului Un doctor pentru tine. Am pus bazele pentru digitizarea economiei, atunci când am simplificat obținerea actelor prin introducerea unui ghișeu unic la ASP, am lansat parcurile IT virtuale, am elaborat strategia Moldova Digitală 2020. Trebuie să recunosc că cel mai mult sunt mândru de realizările în domeniul IT, când văd că astăzi exporturile IT au depășit domeniile tradiționale de export. Să știu că acest proiect, pe care îl consider ca un copil al meu, a fost pornit de noi, de la o idee pe care am avut-o încă acum 10 ani. Au fost ani în care din punct de vedere economic și social, țara s-a mișcat înainte. Și mă bucur sincer că am avut ocazia să fiu parte la acele schimbări și beneficii aduse oamenilor”, a precizat fostul premier.

În context, Pavel Filip a ținut să mulțumească colegilor care au rămas în partid.

„Colegilor mei de partid, cei care au rămas în PDM, verticali și drepți în ciuda tuturor presiunilor, în ciuda amenințărilor sau promisiunilor de saci cu bani, le spun mulțumesc pentru încrederea pe care mi-au acordat-o și pentru tot ce am învățat alături de voi, dragi colegi. Știți că am vrut să anunț această decizie imediat după alegeri, dar am vrut să plec împăcat știind că las partidul într-un sediu nou, cu bugetul și cheltuielile planificate până în 2023, cu staff funcțional și gata de muncă”, a conchis Filip.

Realitate.md amintește că, astăzi, 16 octombrie, Pavel Filip a anunțat că demisionează din fucția de președinte a Partidului Democrat din Moldova.

De menționat că, Pavel Filip a fost prim-ministru al Republicii Moldova în perioada 2016-2019, iar ulterior a fost deputat şi preşedinte al Partidului Democrat din Moldova.

 

Realitatea Live

30 Nov. 2021, 11:39
 // Categoria: Actualitate // Autor:  Maria Timofti
30 Nov. 2021, 11:39 // Actualitate //  Maria Timofti

Procuratura Anticorupție anunță, printr-un comunicat de presă, despre ultimele acțiuni de urmărire penală efectuate pe cauza penală privind învinuirea adjunctului Procurorului General suspendat, Ruslan Popov.

Astfel, în toată această perioadă de timp, au fost efectuate mai multe acțiuni de urmărire penală și măsuri speciale de investigație care au drept scop stabilirea adevărului obiectiv. Prin urmare, Procuratura anunță că pe acest caz au fost audiate 14 persoane în calitate de martori, declarațiile cărora în cumulul cu celelalte probe administrate, vin să confirme învinuirea înaintată.

La fel, au fost autorizate și efectuate 5 percheziții pe lângă cele 7 percheziții care au fost efectuate în timpul reținerii adjunctului Procurorului General suspendat, în rezultatul cărora au fost ridicate peste 280 documente contabile, acte juridice și alte înscrisuri precum și purtători materiali de informații care conțin date de evidență contabilă.

A fost efectuată o cercetare la fața locului a biroului adjunctului Procurorului General suspendat, în cadrul căreia au fost ridicate circa 50 de documente și înscrisuri. O persoană a fost recunoscută în calitate de bănuit, pentru participație în calitate de complice la îmbogățirea ilicită imputată adjunctului Procurorului General suspendat. 

Totodată, au fost autorizate și efectuate peste 24 ridicări a documentelor și altor probe de la autoritățile publice și instituțiile bancare, în rezultatul cărora au fost ridicate peste 2200 documente, acte juridice și alte înscrisuri, precum și purtători materiali de informații.  A fost efectuată examinarea parțială a mai multor documente ridicate de la autoritățile publice cât și fișiere video și audio, fiind stabilite probe pertinente cauzei penale. Au fost efectuate 2 expertize și anume expertiza tehnică a dispozitivelor electronice și expertiza de evaluare a bunurilor imobile și a utilajelor tehnice. 

De asemenea, a fost dispusă efectuarea investigațiilor financiare-paralele de către ARBI și efectuarea controalelor fiscale la persoana fizică care desfășoară activitate de întreprinzător implicată în cazul în speță, precum și în dependență de rezultatele obținute a fost solicitată efectuarea controalelor fiscale reconvenționale la contra-agenții acesteia. 

Procurorii au examinat și soluționat 9 cereri care au fost depuse de către învinuitul Ruslan Popov cât și avocații acestuia.

Procuratura menționează că procurorii de caz în continuare întreprind toate măsurile necesare prevăzute de lege pentru cercetarea sub toate aspectele a circumstanțelor cauzei în vederea stabilirii adevărului.

 
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală