Curs valutar
 • EUR
  20.0224
  0.0784%
 • USD
  17.7314
  -0.0243%
 • RUB
  0.2365
  0.7188%
 • RON
  4.0457
  0.089%
 • UAH
  0.6516
  -0.4144%

FOTO Discursul Primului-ministru, Natalia Gavrilița, în cadrul Consiliului șefilor de state membre ale CSI

15 Oct. 2021, 17:15
 // Categoria: Politica // Autor:  Petru Cosoi
15 Oct. 2021, 17:15 // Politica //  Petru Cosoi

Stimați șefi de state,

Permiteți-mi să vă salut din numele meu și din numele Președintelui Republicii Moldova, doamna Maia Sandu, și să mulțumesc organizatorilor, Comitetului executiv al Comunității, pentru organizarea și desfășurarea ședinței de astăzi a Consiliului șefilor de stat ai Comunității Statelor Independente (CSI), care are loc în format de teleconferință.

La începutul carierei mele, am activat în mai multe țări membre ale CSI și mi-au rămas amintiri plăcute din Federația Rusă, Kazahstan, Republica Kârgâză, dar și Tadjikistan. Mă bucur că astăzi particip  în cadrul acestei întrevederi online.

Această întâlnire este o bună ocazie pentru a face schimb de opinii cu privire la problemele de actualitate ale interacțiunii în cadrul CSI, precum și de a vorbi deschis despre cum putem face mai eficientă cooperarea noastră în cadrul CSI, astfel ca această cooperare să aducă rezultate pozitive care să fie resimțite în viața de zi cu zi a oamenilor. Sunt sigură că cetățenii așteaptă de la organizația noastră rezultate concrete și practice.

Discuția despre dezvoltarea relațiilor noastre în cadrul CSI este deosebit de importantă acum, într-un moment semnificativ pentru dezvoltarea organizației. După cum știm, întâlnirea de astăzi are loc în ajunul a 30 de ani de la crearea CSI.

Ultimii 30 de ani au fost ani de tranziție pentru statele prezente aici și această perioadă nu a fost deloc simplă pentru noi. Multe țări au trecut prin greutăți, pierderi și conflicte. Republica Moldova nu este o excepție în acest sens. Dar, în pofida dificultăților, platforma CSI face posibilă continuarea dialogului dintre țările noastre și identificarea soluțiilor la problemele existente. Suntem aici, suntem gata să vorbim, suntem deschiși pentru un dialog constructiv.

După standardele istorice, 30 de ani este o perioadă relativ scurtă. Cu toate acestea, e o perioadă deloc nesemnificativă în contextul unei lumi în continuă schimbare. În opinia noastră, o sarcină importantă pentru noi este să pregătim Comunitatea Statelor Independente pentru realitățile și provocările vremii. Suntem siguri că CSI are potențialul să devină o asociație mai eficientă și de succes dacă scopul primordial al acesteia va deveni creșterea bunăstării oamenilor din țările noastre. 

Vreau să menționez că abordarea noii conduceri a Republicii Moldova urmărește în mod constant o politică externă echilibrată, luând în considerare interesele partenerilor noștri și promovându-și propriile priorități. CSI este un forum important pentru noi, deoarece deschide pentru Republica Moldova oportunități pentru cooperare economică și comercială eficientă și reciproc avantajoasă.

Suntem interesați în consolidarea și dezvoltarea în continuare a legăturilor comerciale în cadrul CSI pe principii de egalitate și în condiții reciproc avantajoase. Piețele țărilor din Comunitatea Statelor Independente sunt bine cunoscute producătorilor și exportatorilor moldoveni. Suntem gata să furnizăm produse agricole competitive și de înaltă calitate, dar și produse industriale. Sunt sigură că țările noastre au un mare potențial pentru dezvoltarea relațiilor bilaterale, care nu a fost pe deplin valorificat până acum. În opinia mea, una dintre sarcinile CSI este de a realiza acest potențial al cooperării comerciale și economice cât mai plenar. 

De aceea, Republica Moldova vorbește mereu despre importanța eliminării barierelor din calea comerțului reciproc în cadrul mecanismelor existente în spațiul CSI. Apreciem foarte mult oportunitățile oferite de zona de liber schimb CSI și am dori să vedem această zonă cu adevărat liberă – fără restricții comerciale, care, din păcate, au fost aplicate în ultimii ani la o serie de mărfuri moldovenești, principalele pentru exportatorii noștri.

În opinia noastră, faptul că Republica Moldova are un regim de liber schimb cu Uniunea Europeană nu este un obstacol. Dimpotrivă: credem că acest lucru face ca țara noastră să devină mai atractivă pentru partenerii din CSI, inclusiv în ceea ce privește deschiderea de întreprinderi mixte, creșterea investițiilor și implementarea proiectelor reciproc avantajoase care vizează diferite piețe. Suntem încrezători că viitorul constă în deschiderea pentru integrare, conjugarea zonelor de liber schimb, în ​​eliminarea barierelor și impedimentelor în calea circulației mărfurilor, serviciilor și oamenilor, în cooperarea deschisă și reciproc avantajoasă, care sporește bunăstarea cetățenilor și a țărilor noastre.

Stimați colegi, șefi de state și șefi de delegații,

În ultimii doi ani, trăim într-o nouă realitate – pandemia a lovit dur toate țările noastre. În aceste circumstanțe dificile, înțelegerea reciprocă și solidaritatea devin și mai importante.

Profitând de această ocazie, aș dori să mulțumesc tuturor partenerilor noștri, inclusiv colegilor din CSI, pentru asistența oferită și sprijinul pentru eforturile autorităților din Republica Moldova în lupta împotriva COVID-19.

Criza provocată de pandemie are un impact negativ asupra economiilor țărilor noastre și asupra situației economice a întregii regiuni. În aceste condiții, este important să fie adoptate măsuri comune pentru a fi intensificată cooperarea economică și a consolida interacțiunea în domeniul comerțului, transporturilor și comunicațiilor.

În acest sens, credem că deschiderea noastră, înțelegerea problemelor cu care se confruntă partenerii, precum și disponibilitatea pentru sprijin reciproc sunt importante. Republica Moldova este interesată de o cooperare eficientă în sectorul energetic – și mizează pe soluționarea cât mai rapidă a problemei aprovizionării cu gaze naturale a țării noastre. Sunt sigur că abordarea propusă de noi va găsi înțelegere printre partenerii noștri.

Și, desigur, CSI înseamnă nu doar economie. Apreciem cooperarea noastră în domeniul cultural și umanitar și cooperarea în promovarea valorilor culturale ale popoarelor noastre. Aș dori să subliniez interesul nostru de a continua munca noastră comună în cadrul programului Capitalele culturale ale CSI. Conform planului, în 2023 următorul forum va avea loc în țara noastră, în orașul Comrat.

Dragi colegi,

Avem o agendă consistentă în cadrul ședinței de astăzi a Consiliului șefilor de state. Ne doresc tuturor o activitate fructuoasă, menită să rezolve probleme practice și să aducă rezultate concrete, care vor avea un efect benefic asupra vieții și bunăstării cetățenilor.

Mulțumesc pentru atenție!

Realitatea Live

30 Nov. 2021, 09:57
 // Categoria: Actualitate // Autor:  Tatiana Rusnac
30 Nov. 2021, 09:57 // Actualitate //  Tatiana Rusnac

O schemă de contrabandă cu mărfuri de larg consum în valoare de 1,5 milioane de lei a fost deconspirată de ofițerii Serviciului Vamal și angajații Serviciului de Informații și Securitate, într-un dosar instrumentat în comun cu Procuratura pentru Combaterea Criminalităţii Organizate şi Cauze Speciale.

Au fost reţinute în flagrant trei persoane, inclusiv doi angajați ai Ministerului Afacerilor Interne, bănuiți de organizarea schemei infracționale.

„Ca urmare a documentării efectuate timp de nouă luni, oamenii legii au stabilit faptul că mărfurile de larg consum erau introduse în țară prin regiunea transnistreană și depozitate în localitățile din Zona de Securitate. De aici, bunurile erau preluate de alți membri ai grupării infracționale, care le transportau pe teritoriul controlat de autoritățile constituționale ale Moldovei, cu utilizarea plăcuțelor de înmatriculare false și prin eludarea posturilor vamale interne de control. Astfel, în contextul măsurilor speciale de investigație derulate, la 9 noiembrie curent, au fost reținuți în flagrant cei trei bănuiți și două microbuze care transportau mărfurile de contrabandă. Cel de-al patrulea membru al grupării, angajat și el al Ministerului Afacerilor Interne (MAI), a reușit să se eschiveze, deplasându-se în regiunea transnistreană, dar urmează să fie anunțat în căutare. Imediat după rețineri, oamenii legii au efectuat 12 percheziții la mai multe adrese din țară”, anunță conducerea Serviciului Vamal.

Între timp, PCCOCS anunță că angajații MAI sunt cercetați penal și pentru contrabandă cu droguri.

„Urmare a expertizării mărfurilor introduse în țară ilegal, rezultatele au relevat și faptul că substanța solidă, cu aspect de praf, este heroină. Pe piața neagră, costul acesteia ar cifra aproximativ 200.000 lei. Prin urmare, ofițerii Serviciului Vamal s-au autosesizat și au pornit urmărirea penală pentru contrabandă și pentru păstrarea și transportarea drogurilor în proporții deosebit de mari. Investigațiile continuă și sub acest aspect, conexat la dosarul penal de bază, comunicat public la 10 noiembrie 2021”, se arată în comunicat.

Reamintim că, în cadrul aceleiași investigații, a fost destructurată o altă filieră de contrabandă, atunci când au fost ridicate loturi de mărfuri de larg consum în valoare de circa 1 milion de lei și trei autovehicule, utilizate pentru transportarea ilegală a bunurilor.

Investigațiile pe acest caz continuă, în vederea stabilirii întregii arii infracționale și identificării tuturor persoanelor implicate. În cazul în care vinovăția persoanelor va fi demonstrată în instanța de judecată, aceștia riscă pedeapsă sub formă de închisoare pe un termen de până la 10 ani.

 
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală