Moldovagaz continuă să informeze opinia publică cu privire la consumul redus de caz în contextul stării de alertă în domeniul gazelor naturale. Astfel, instituția solicită consumatorilor finali să dea dovadă de înțelegere și responsabilitate civică, reducând temporar consumul zilnic de gaze naturale.
Solicităm consumatorilor casnici:
– Deconectarea sistemelor individuale de încălzire (cazane de gaze și alte utilaje) pe perioada absenței (pe parcursul zilei de lucru, pe perioada plecării/deplasării);
– Reducerea la capacitate minimă a consumului utilajelor de gaze pe timp de noapte, inclusiv reducerea consumului de gaze în timpul zilei;
– Limitarea consumului gazelor naturale în scopul pregătirii/ încălzirii hranei și a apei.Solicităm consumatorilor noncasnici:
– Organizarea programului de muncă al angajaților, astfel încât să fie redus la maxim timpul de încălzire a încăperilor, unde se desfășoară activitatea de producere;
– Adaptarea și organizarea regimului de activitate a întreprinderii în ture, la necesitate;
– Reducerea utilizării gazelor naturale în scopuri secundare/ neproductive. La întreprinderile din sectorul comunal-menajer să se desfășoare o campanie de informare în rândul angajaților întru reducerea consumului de gaze naturale, în scopuri personale;
– Identificarea posibilităților de trecere la surse alternative de combustibil.
Realitatea.md amintește că autoritățile au decis miercuri, 13 Octombrie, instalarea stării de alertă în sectorul de gaze naturale. Starea de alertă a fost instituită pentru ca instituțiile să poată întreprinde măsuri concrete de protejare a cetățenilor.
Centrala electrică de la Cuciurgan a emis săptămâna trecută o notificare și anunța că va reduce din 11 octombrie volumul energiei electrice produse ca urmare a diminuării volumului de gaz livrat.
Moldovagaz susținea la începutul lunii că Gazprom a redus cu 35% livrările de către țara noastră și a venit cu recomandarea de de a reduce consumul de gaze, inclusiv:
- a) consumatorii care au posibilitatea de a trece la combustibili alternativi;
- b) fabricile de zahăr, care pot stoca sfecla de zahăr pentru un anumit număr de zile, precum și înlocuirea volumul excesiv de consum contractat cu combustibil alternativ (păcură).
Motivul reduceriii livărilor potrivit Molodvagaz este că acordul cu Gazprom a fost prelungit la sfârșitul lunii septembrie cu câteva ore înainte de expirarea acestuia, iar SAP „ Gazprom” nu a avut un temei legal până la acel moment pentru organizarea rezervării capacităților necesare pentru transportarea gazelor naturale prin sistemul de transport din Ucraina pentru consumatorii Republicii Moldova în octombrie 2021.