Curs valutar
 • EUR
  20.4444
  0%
 • USD
  19.0722
  0%
 • RUB
  0.3069
  0%
 • RON
  4.1366
  0%
 • UAH
  0.6460
  0%

Discuții și tensiuni. Conflictul transnistrean și subiectul gazelor, între Nicu Popescu și Dmitri Kozak

17 Nov. 2021, 21:48
 // Categoria: Politica // Autor:  Cristina Vlah
17 Nov. 2021, 21:48 // Politica //  Cristina Vlah

Discuțiile și tensiunile privind conflictul transnistrean și contractul privind livrarea gazelor naturale au fost la ordinea zilei de miercuri, 17 noiembrie, la o întrevedere la Moscova între ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene, Nicu Popescu, și șeful-adjunct al administrației președintelui Federației Ruse, Dmitri Kozak, informează Realitatea.md.

„Am discutat cu această ocazie despre o serie de subiecte de interes comun de pe agenda relațiilor moldo-ruse precum semnarea recentă a contractului de livrare a gazelor naturale rusești către Republica Moldova, eliminarea barierelor și restricțiilor din comerțul reciproc cum ar fi taxele de import aplicate față de unele categorii de produse”, a scris Nicu Popescu pe rețelele de socializare.

Ministrul mai afirmă că un subiect aparte în discuția cu Dmitri Kozak l-a constituit conflictul transnistrean.  „Am reconfirmat poziția țării noastre privind desfășurarea procesului de reglementare exclusiv pe cale pașnică, cu respectarea suveranității și integrității teritoriale a Republicii Moldova în granițele recunoscute la nivel internațional.

Am subliniat necesitatea retragerii trupelor ruse din regiunea transnistreană a Republicii Moldova dar și evacuarea și distrugerea munițiilor din depozitul militar de la Cobasna”, mai scrie șeful de la Externe.

Realitatea.md menționează că întrevederea ministrului Nicu Popescu vine la câteva săptămâni după ce a fost semnat contractul de livrare a gazelor naturale rusești pentru Republica Moldova. Atunci, în cadrul negocierilor s-a convenit asupra faptului că problema datoriilor accumulate de regiunea transnistreană către Gazprom să fie discutată pe filiera guvernamentală.

În privința retragerii trupelor ruse din regiunea transnistreană, aceeași retorică a avut-o țara noastră și la Asambleea ONU, unde președinta Maia Sandu, a cerut acest lucru de la tribuna centrală a ONU, solicitând și suportul comunității internaționale în acest sens. Alături de Maia Sandu, la ONU, a fost prezent și Nicu Popescu.

Realitatea Live

27 Mai 2022, 22:40
 // Categoria: În Lume // Autor:  Realitatea.md
27 Mai 2022, 22:40 // În Lume //  Realitatea.md

Purtătorul de cuvânt al Pentagonului a recunoscut faptul că trupele ruse ”înaintează tot mai mult” în Donbas, în estul Ucrainei.

Unul dintre consilierii preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski, Mihailo Podoleak, a declarat vineri că Rusia foloseşte cele mai distructive arme ale sale care nu sunt nucleare, precum lansatoarele multiple de rachete termobarice. Prin urmare, acesta a reafirmat că Ucraina are nevoie să primească din partea Statelor Unite lansatoare multiple de rachete HIMARS, obuzierele oferite până în prezent de SUA armatei ucrainene având o rază de acţiune inferioară acestor lansatoare.

Washingtonul s-a arătat până în prezent reticent să transfere Ucrainei lansatoare multiple de rachete, care au o rază de acţiune de până la 500 de kilometri, de teama că Ucraina ar deveni astfel capabilă să efectueze bombardamente adânc în interiorul teritoriului rus şi ar putea escalada astfel conflictul.

Tot vineri, postul CNN a relatat, citând responsabili de la Washington, că preşedintele Joe Biden ar fi acceptat în cele din urmă ca noul pachet de ajutor militar destinat Kievului să cuprindă şi astfel de lansatoare, dar acestea ar putea fi lansatoare HIMARS în versiunea mai uşoară, cu o rază de acţiune de până la 300 de kilometri. Dar chiar şi acestea ar permite Ucrainei să lovească mai uşor ţinte în interiorul Rusiei.

Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!

 
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală