Curs valutar
 • EUR
  20.1160
  0.4653%
 • USD
  17.7288
  -0.0147%
 • RUB
  0.2376
  0.463%
 • RON
  4.0625
  0.4135%
 • UAH
  0.6533
  0.2602%

DISINFO: Patru polit-tehnologi ruși se află la Chișinău pentru a organiza scheme în fraudarea alegerilor din 11 iulie

30 Iun. 2021, 13:17
 // Categoria: Actualitate // Autor:  Realitatea.md
30 Iun. 2021, 13:17 // Actualitate //  Realitatea.md

Patru cetățeni ai Federației Ruse, coordonați de către Serviciul Federal de Securitate se află la Chișinău în contextul alegerilor parlamentare anticipate din 11 iulie. Este vorba despre Shamil Alimuradov, Victor Liubimov și Vasilii Smerdov care lucrează pentru Partidul Șor și Timur Alimuradov care consiliază Partidul Socialiștilor și Partidul Comuniștilor.

Numele celor patru „specialiști” ruși au fost enunțate și de către Renato Usatîi în cadrul emisiunii Politica Nataliei Morari.

Conform surselor DISINFO, cei patru nu sunt pentru prima dată în Republica Moldova. Tot ei au fost cei care în perioada alegerilor prezidențiale din 2020, au pregătit o varietate de operațiuni de contra propaganda, scheme pentru fraudarea alegerilor și diverse proiecte media pentru a submina desfășurarea alegerilor libere și corecte în Republica Moldova.

Aceleași surse ne indică faptul că grupul format din cele patru persoane face uz de mai multe pârghii pe care le au la dispoziție inclusiv din partea beneficiarilor locali, inclusiv oferind bani mai multor activiști politici, pentru a interfera în politica internă a Republicii Moldova și în alegeri.

Astfel, aceștia lucrează îndeaproape cu conducerea PSRM și Partidul Șor pentru definirea strategiilor și platformelor electorale aprobate de Kremlin; instruiește personalul cum să coordoneze campanii social media de „PR negru”, care implică denigrarea concurenților și dezinformarea la general, cu scopul să speculeze vulnerabilitățile societății moldovenești, să o dezbine și să creeze haos prin amplificarea reacțiilor emoționale. De asemenea, un scop specific – facilitează acoperirea operațiunilor de interferență a Rusiei în procesul electoral din Republica Moldova.

În viitoarele alegeri din 11 iulie 2021, conform planului elaborat de polit-tehnologii ruși, autoritățile de la Tiraspol vor fi folosite pentru a transporta minim 50.000 de votanți transnistreni la secțiile de votare din Moldova, cu scopul de a se asigura că obțin cât mai multe mandate pentru blocul comuniștilor și socialiștilor.

Pentru a-i convinge pe cetățenii din stânga Nistrului să meargă la vot, se aplică amenințări precum că vor fi concediați, se apelează la patriotismul lor, dar și la bani și alte stimulente – prime sau bani în plus la salarii, bonusuri și zile de concediu.

Ca și în cazul alegerilor precedente, se planifică mituirea alegătorilor. În ziua alegerilor, 11 iulie, grupul plănuiește să plătească 1000 de lei fiecărei persoane, sumă din care colaboratorilor de la Tiraspol le va reveni o „taxă” de 500 de lei pentru fiecare votant.

Tradițional, se fac eforturi și presiuni asupra cetățenilor moldoveni care sunt stabiliți în Federația Rusă.

Amintim că recent, publicația germană BILD, într-o investigație de amploare a publicat documente prin care demonstrează că în 2020, Rusia a cheltuit 11.4 milioane de euro pentru campania lui Dodon, din care 4 milioane au fost rezervate pentru mită electorală prin care să fie asigurată alegerea politicienilor aserviți Kremlinului.

Realitatea Live

30 Nov. 2021, 22:18
 // Categoria: Politica // Autor:  Cristina Vlah
30 Nov. 2021, 22:18 // Politica //  Cristina Vlah

Directoarea Institutului Național al Justiției, Diana Scobioală, pleacă din funcție. Ea și-a luat rămas bun de la colegi, printr-un mesaj publicat pe rețelele de socializare, informează Realitatea.md.

„Azi se încheie mandatul meu la Institutul Național al Justiției.

Am avut bunul prilej și marea onoare să conduc această deosebită instituție cu personalitate și caracter, cu staf mega calificat, formatori inteligenți, audienți cu-minți și Consiliu profesionist. Timp de 7 ani împreună am depus efort și suflet nu pentru o simplă schimbare, ci pentru o adevărată transformare ce a permis INJ-ului să facă un salt enorm.

Ne-am bucurat de sprijinul și girul partenerilor de dezvoltare, în special al Ambasadei SUA, UNDP și CoE, care au avut încredere în noi și ne-au apropiat de aceste rezultate frumoase.

Vă multumesc tuturor pentru că mi-ați permis să facem echipă comună. Vă urez tuturor curaj și împliniri în toate, iar bunului INJ – prosperitate în continuare”, scrie Diana Scobioală.

În acest sens, cei din Institutul Național al Justiției urmează să numească un nou director.

Realitatea.md menționează că noua funcție a Dianei Scobioală va fi cea de judecătoare la CEDO din partea țării noastre.

 
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală