Curs valutar
 • EUR
  20.3159
  -0.0955%
 • USD
  17.4784
  0.0338%
 • RUB
  0.2500
  0.4%
 • RON
  4.1072
  -0.0998%
 • UAH
  0.6619
  -0.4381%

Dmitri Medvedev: Este posibilă o investigație privind amestecul giganților IT americani în alegerile parlamentare ruse

28 Sept. 2021, 20:53
 // Categoria: În Lume // Autor:  Mădălina Sorokovsky
28 Sept. 2021, 20:53 // În Lume //  Mădălina Sorokovsky

Dmitri Medvedev, șef adjunct al Consiliului de Securitate al Federației Ruse, președintele partidului Rusia Unită, consideră că ar fi foarte posibil să se efectueze o investigație cu privire la interferența giganților IT americani în alegerile parlamentare ruse, care au avut loc în perioada 17-19 septembrie.

Într-un interviu, Dmitri Medvedev a răspuns la întrebarea dacă Moscova ar putea iniția un astfel de caz prin analogie cu ancheta așa-numitei urme rusești, care a fost condusă de Washington după alegerile prezidențiale din 2016 din SUA.

„Acest lucru ar trebui decis de către autoritățile competente, inclusiv ofițerii de aplicare a legii și Comisia electorală centrală”, a continuat șeful adjunct al Consiliului de securitate rus.

Medvedev a adăugat că în timpul votului de trei zile, un număr mare de atacuri au fost efectuate pe serverele CEC, dintre care jumătate provin din Statele Unite. 

Interferența companiilor IT în alegeri

În acest context, Medvedev insistp că interferența giganților IT străini în alegerile din Rusia, inclusiv a celor asociate cu rezultatele căutării, ar trebui să fie limitată.

„Este posibil și necesar”, a reacționat el. Potrivit șefului adjunct al Consiliului de Securitate al RF, „giganții digitali în acest sens sunt sătui de toată lumea, inclusiv de Statele Unite ale Americii”.

„Chiar și administrația președintelui SUA, Joe Biden, care la un moment dat părea să aibă un anumit avantaj în acest mediu digital împotriva echipei lui Donald Trump, se gândește, totuși, la adoptarea unei legislații speciale pe această temă”.

Dmitri Medvedev a atras atenția asupra faptului că activitățile „tuturor acestor giganți digitali sunt adesea supuse doar regulilor lor corporative”, conform cărora iau decizii, „cineva este grațiat, cineva este executat”. Ca exemplu, el a citat situația prin blocarea conturilor fostului președinte american Donald Trump.

Vicepreședintele Consiliului de Securitate al Federației Ruse a mai spus că trebuie să se confrunte cu o situație similară din propria sa experiență. El a menționat că are „destul de mulți adepți pe Twitter, aproximativ 4,5 milioane”.

În acest context, Medvedev a numit refuzul OSCE de a trimite observatori la alegerile din Federația Rusă ca o încercare cinică de a discredita în prealabil campania electorală din Rusia.

„Desigur, aceasta este o încercare de a discredita alegerile în avans. Acest lucru este absolut evident. O astfel de încercare deschisă, cinică, sinceră”, a spus el.

Totodată, oficialul s-a plâns că OSCE se transformă într-o instituție cu ajutorul căreia unele țări încearcă să facă presiuni asupra altora.

„Este foarte rău când o organizație internațională se transformă într-o instituție cu ajutorul căreia unele țări, grupuri ale unor țări încearcă să influențeze altele”.

De menționat că, Misiunea Statelor Unite la Organizația pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE) a criticat recentele alegeri legislative din Rusiei, afirmând că nu au favorizat „votul liber sau echitabil”. Totodată a respins drept „nefondate” acuzațiile Moscovei de amestec din exterior în alegerile de săptămâna trecută, susținând că ar fi mai degrabă o încercare de a distrage atenția de la un proces electoral defectuos.

Într-o declarație adresată Consiliului permanent al OSCE, consilierul politic în funcție al SUA, Andrew Shepard, a criticat faptul că alegerile „nu au fost transparente și a fost împiedicată participarea reală a opoziției, subminând grav credibilitatea alegerilor”.

Realitatea Live

25 Oct. 2021, 22:36
 // Categoria: Politica // Autor:  Cristina Vlah
25 Oct. 2021, 22:36 // Politica //  Cristina Vlah

Fostul premier al țării, Ion Chicu, a menționat că pentru gazele procurate de la compania poloneză, din bugetul național s-ar fi alocat suma de 1,7 mlrd de lei, informează Realitatea.md.

„Pentru a cumpăra gaz pe “preț secret”, “verișoarele” au luat azi din buget 1,7 miliarde lei.

De “secret” nu ne supărăm, că înțelegem și așa că e mai scump (ca de la ruși). Dacă era mai ieftin, Maia Sandu se întorcea de la Viena, era deja la Bogza în studiou.

Problema e cu alocarea a celor 1.7 mlrd.lei, printr-o decizie a Comisiei Situații Excepționale. Anul trecut, în aprilie, când guvernul a vrut să procure echipamente medicale prin acest procedeu … PAS sau DA sau alții ca ei – au mers la Curtea Constituțională cu contestare. Evident, CCM i-a satisfăcut. Prin Decizia din 23 iunue 2020.

Nu se poate să iei ilegal din buget 1,7 miliarde de lei. E infracțiune”, scrie Ion Chicu pe pagina sa de Facebook.

Realitatea.md menționează că, la 25 octombrie, compania de stat Energocom a semnat un contract cu o companie poloneză PGNiG pentru o achiziție de probă de un milion de metri cubi de gaze naturale.

 
Coreea de Sud a lansat în spațiu prima sa rachetă
Coreea de Sud a lansat în spațiu prima sa rachetă
Toamna, o adevărată expoziție de pictură în aer liber
Toamna, o adevărată expoziție de pictură în aer liber
Expoziția “Portretele Femeilor Puternice”, în centrul Capitalei
Expoziția “Portretele Femeilor Puternice”, în centrul Capitalei
Zeci de arbori, sădiţi pe „Aleea Liceenilor 2021” din Chişinău
Zeci de arbori, sădiţi pe „Aleea Liceenilor 2021” din Chişinău
10 laboratoare renovate au fost inaugurate la UTM, datorită unei investiții în valoare de două milioane de euro
10 laboratoare renovate au fost inaugurate la UTM, datorită unei investiții în valoare de două milioane de euro
Expoziția „Tătarii lituanieni în documentele de arhivă”
Expoziția „Tătarii lituanieni în documentele de arhivă”