Tribunalul arbitral al Camerei de Comerț din Stockholm, Suedia a respins cererea companiei Komaksavia Airport Invest Ltd îndreptată împotriva Republicii Moldova și i-a acordat țării noastre 216 678, 75 mii euro (4 282 308,81 de lei) drept compensare pentru cheltuielile suportate în legătură cu procedura arbitrală legată de concesionarea Aeroportului Internațional Chișinău.
Potrivit ministrului Justiției, Sergiu Litvinenco, decizia a fost luată astăzi, 3 august de către tribunal internațional, iar prin cererea de instituire a procedurilor arbitrale din 15 mai 2020, Komaksavia i-a solicitat, tribunalului să oblige Republica Moldova continuarea executării contractului de concesiune a activelor aflate în gestiunea Întreprinderii de Stat „Aeroportul Internațional Chișinău” și a terenului aferent acestora.
În mod alternativ, Komaksavia i-a solicitat tribunalului ca Republica Moldova să-i plătească o despăgubire de 883,7 milioane euro pentru exproprierea pretinsei investiții în legătură cu contractul de concesiune.
„Aceste cereri au fost respinse, tribunalul statuând că Komaksavia n-a făcut nicio investiție în activele Aeroportului Internațional Chișinău. Dimpotrivă, precum s-a menționat, Komaksavia a fost obligată să-i plătească Republicii Moldova cheltuielile amintite, salvând-o totodată și de la plata taxelor arbitrale în sumă de 422,500 mii euro, lăsându-le pe seama Komaksavia”, se arată în anunțul lui Litvinenco.
În context, ministrul Justiției i-a mulțumit avocatului Mihai Buruiană „pentru munca depusă și pentru rezultatul obținut”, acesta reprezentând interesele Moldovei în procesul de judecată.
Precizăm că, la data de 23 februarie curent, Agenția Proprietății Publice declara că a obținut câștig de cauză în prima instanță privitor la anularea concesionării Aeroportului Chișinău. Acordul de concesiune a Aeroportului Chișinău a fost semnat pe 30 august 2013, între Agenția Proprietății Publice și compania Avia Invest, fondată pe 2 august 2013, cu un capital social de 85,1 milioane de lei, divizat în părți egale între societatea pe acțiuni Habarovski Aeroport și holdingul Kolomenski Zavod.
Ambii fondatori erau din Rusia și în spatele lor aparent se aflau două grupări oligarhice. La Kolomenskii Zavod coproprietar era Serghei Glinca, un prosper om de afaceri moldovean (locul 154 în topul Forbes 2013 al celor mai bogați ruși). Doar că deja pe 30 august 2013 acesta nu mai era asociat la Avia Invest, locul fiind luat de compania Komaksavia din Moscova,
În același timp, în șase ani de când a luat în concesiune Aeroportul, firma Avia Invest SRL și-a schimbat de câteva ori proprietarii.
Aerportul a trecut prin mâna mai multor acționari din zone off shore, ca într-un final beneficiar al acestui proiect să devină fugarul Ilan Șor, acuzat de delapidarea Băncii de Economii, Unibank și Banca Socială.