Curs valutar
 • EUR
  21.2684
  -0.0221%
 • USD
  17.8869
  0.0453%
 • RUB
  0.2454
  0.1222%
 • RON
  4.3249
  0.0301%
 • UAH
  0.6663
  -0.015%

DOC CEC nu mai poate fugi de responsabilitate. CSJ a obligat-o să examineze o sesizare a PSRM-PCRM împotriva PAS

02 Iul. 2021, 09:53
 // Categoria: Politica // Autor:  Petru Beregoi
02 Iul. 2021, 09:53 // Politica //  Petru Beregoi

Comisia Electorală Centrală (CEC) a fost obligată de Curtea Supremă de Justiție (CSJ) să examineze sesizarea Blocului Electorală al Comuniștilor și Socialiștilor (BECS), depusă împotriva Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), prin care solicită atenționarea PAS pentru faptul că „folosesc imaginea președintei țării Maia Sandu în campania electorală”.

Astfel, CSJ a respins recursurile depuse de CEC și PAS și a menținut decizia Curții de Apel Chișinău, prin care a obligat Comisia să examineze sesizarea BECS.

„Se resping recursurile depuse de către Comisia Electorală Centrală şi de către Partidul Acţiune şi Solidaritate. Se menține hotărârea din 17 iunie 2021 a Curţii de Apel Chișinău în cauza de contencios administrativ la acţiunea depusă de către Blocul Electoral al Comuniștilor şi Socialiștilor împotriva Comisiei Electorale Centrale, terţ Partidul Acţiune şi Solidaritate cu privire la anularea răspunsului CEC din 12 iunie 2021 şi obligarea examinării contestației. Decizia este irevocabilă”, se arată în decizia CSJ.

Amintim că, BECS s-a adresat la CEC cu o contestație precum că, PAS ar folosi imaginea șefei statului, Maia Sandu în materialele electorale pentru campania electorală. CEC a respins contestația BECS, motivând că această responsabilitate este de competența Curții de Apel. Ulterior, BECS s-a adresat Curții de Apel, iar instanța a obligat CEC să examineze contestația.

Comuniștii și Socialiștii solicită ca CEC să-i sancționeze pe cei din PAS pentru că ar folosi imaginea Maiei Sandu în campania electorală prin „avertizare” și obligarea acestora de a lichida stocul pliantelor PAS, unde apare Maia Sandu în textul afișelor electorale.

Realitatea Live

03 Aug. 2021, 21:14
 // Categoria: Politica // Autor:  Cristina Vlah
03 Aug. 2021, 21:14 // Politica //  Cristina Vlah

Candidata înaintată pentru funcția de prim-ministru al Republicii Moldova, Natalia Gavrilița, a anunțat care vor fi primele sale acțiuni după ce ea și echipa sa vor fi învestiți în funcții, informează Realitatea.md.

„Imediat după învestire, vom organiza o ședință de Guvern, în care vor fi numiți Secretarii de stat, cu completarea Ministerelor.  De asemenea, există Agenții de stat unde conducătorii vor fi înlocuiți. Vom numi reprezentanții Guvernului în teritorii, vom face modificări acolo unde sunt funcții politice.

Acolo unde va fi nevoie de concursuri, le vom organiza, că e mai bine să fie transparent. De exemplu în cazul funcționarilor publici, funcții care nu sunt politice, acolo evident că vom face concursuri”, a declarat Natalia Gavrilița în cadrul emisiunii „Moldova în Direct” de la postul Moldova1.

Votul pentru echipa guvernamentală propusă de Gariliță urmează să fie acordat vineri, 6 august. Candidata a spus că mizează doar pe votul colegilor săi din fracțiunea PAS, pentru că votul celor din opoziție le-ar știrbi din imagine.

Amintim, că astăzi ea a prezentat lista candidaților la funcțiile de miniștri și vicepremieri.

 
Expoziție în aer liber “Muzeul Prado iese în stradă”
Expoziție în aer liber “Muzeul Prado iese în stradă”
Șoferii (nu) respectă și (nu) acordă prioritate transportului public, în Capitală
Șoferii (nu) respectă și (nu) acordă prioritate transportului public, în Capitală
Expoziție dedicată istoriei ghetoului din Chișinău
Expoziție dedicată istoriei ghetoului din Chișinău
Emilia Plugaru publică volumul de poezii “Cer de sineală”
Emilia Plugaru publică volumul de poezii “Cer de sineală”
Circulația rutieră pe strada Ion Creangă a fost parțial reluată
Circulația rutieră pe strada Ion Creangă a fost parțial reluată
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate