Curs valutar
 • EUR
  20.3640
  0.2362%
 • USD
  17.5198
  0.2363%
 • RUB
  0.2525
  0.9901%
 • RON
  4.1160
  0.2138%
 • UAH
  0.6632
  0.196%

DOC Circa 200 de terenuri în valoare de 2 mln de lei, motiv de revocare din funcție a președintelui raionului Florești

22 Sept. 2021, 12:32
 // Categoria: Societate // Autor:  Petru Beregoi
22 Sept. 2021, 12:32 // Societate //  Petru Beregoi

Președintele raionului Florești, Ștefan Paniș, riscă să fie demis din funcție, după ce Autoritatea Națională de Integritate (ANI) a depistat că, pe parcursul celor trei mandate pe care le are în această funcție averea dobândită și veniturile realizate diferă, fiind depistate aproximativ 2 milioane de lei diferența. De asemenea, acesta riscă să nu poată deține funcții publice o perioadă de 3 ani, iar ANI a sesizat organele competente pentru a-l verifica pe Paniș sub aspect fiscal și penal.

ANI a constatat că, Ștefan Paniș a încălcat regimul juridic al declarării averii și intereselor personale. Controlul a fost inițiat în iunie 2020, în baza unei sesizări. Controlul averii a fost extins pentru toată perioada exercitării funcției de demnitate publică, din 2012, fiind efectuat și pe numele soției acestuia.

În cadrul probatoriului acumulat, inspectorul de integritate a depistat că, președintele raionului Florești a cumpărat aproximativ 200 de terenuri agricole, valoarea cărora, conform contractelor de vânzare – cumpărare, oscilează între 1000 de lei și până la peste 200 de mii de lei. În acest mod, a fost generată bănuiala rezonabilă de diferență vădită și substanțială între averea dobândită și veniturile realizate, în mărime totală de aproximativ 2 milioane de lei.

„Din această sumă totală, diferența vădită în sumă de peste 1,6 milioane de lei a fost stabilită pentru perioada 2012-2016, în baza legii anterioare. Deoarece, încălcarea cade sub incidența legislației de până în 2016, inspectorul de integritate va sesiza instituțiile competente în vederea efectuării unor controale sub aspect fiscal și penal”, se arată în anunțul ANI.

Pentru perioada 2016-2020, inspectorul de integritate a stabilit diferența substanțială de aproximativ 270 de mii de lei. Un demers în acest sens va fi expediat în instanța de judecată.

Fiindu-i solicitat punctul de vedere, Ștefan Paniș, prin intermediul avocatului său, a justificat cu acte doar o parte din averea deținută. Dacă actul emis va rămâne definitiv, președintele raionului Florești ar putea fi decăzut din dreptul de a accede în funcție publică sau de demnitate publică, pe o perioadă de 3 ani.

Anterior, ANI a depistat o situație similară și în cazul președintelui raionului Ungheni, fiind solicitată revocarea acestuia din funcție.

Precizăm că, Ștefan Paniș este președintele al raionului Florești, fiind membru al Partidului Democrat din Moldova.

Realitatea Live

27 Oct. 2021, 09:58
 // Categoria: Politica // Autor:  Petru Cosoi
27 Oct. 2021, 09:58 // Politica //  Petru Cosoi

Președintele Partidului Liberal, Dorin Chirtoacă, anunță că se retrage din viața politică. Fostul primar de Chișinău urmează să-și depună mandatul de consilier municipal și demisia din funcția de lider al partidului. Anunțul a fost făcut în cadrul unei transmisiuni live pe pagina sa de Facebook.

„În acest moment, nu văd alta cale decât, că în semn de protest, să-mi depun mandatul de consilier municipal, să renunț la calitatea de președinte al PL și să-mi întrerup astfel activitatea politica și publica, pentru a așteptă în tăcere și demnitate, deznodământul acestei situații penibile, fără să renunț însă la poziția mea de promovare a reîntregirii neamului romanesc și integrării noastre, astfel, în NATO și UE”, scrie Chirtoacă.

Totodată, Dorin Chirtoacă se arată nemulțumit de ultimele modificări din domeniul justiției și acuză guvernarea PAS că aduce la putere oameni care au făcut parte din regimul lui Plahotniuc.

„În loc să aibă loc reabilitarea celor care au suferit de pe urma regimului mafiot, iar călăii, să fie trași la răspundere pentru abuzurile comise, ei sunt ridicați la cel mai înalt nivel, fiindu-le spălată imaginea și oferita puterea asupra justiției”, a menționat Chirtoacă.

 
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul “Valea Morilor” din Capitală
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul “Valea Morilor” din Capitală
Coreea de Sud a lansat în spațiu prima sa rachetă
Coreea de Sud a lansat în spațiu prima sa rachetă
Toamna, o adevărată expoziție de pictură în aer liber
Toamna, o adevărată expoziție de pictură în aer liber
Expoziția “Portretele Femeilor Puternice”, în centrul Capitalei
Expoziția “Portretele Femeilor Puternice”, în centrul Capitalei
Zeci de arbori, sădiţi pe „Aleea Liceenilor 2021” din Chişinău
Zeci de arbori, sădiţi pe „Aleea Liceenilor 2021” din Chişinău