Curs valutar
 • EUR
  20.3956
  1.0198%
 • USD
  19.5427
  0.2753%
 • RUB
  0.3185
  -0.2826%
 • RON
  4.1377
  0.9087%
 • UAH
  0.5292
  0.2646%

Din nou pe TikTok: Joacă cel rău pentru că s-a spânzurat tata. Femeia care își bate copilul, în vizorul Poliției

22 Sept. 2021, 11:21
 // Categoria: Actualitate // Autor:  Realitatea.md
22 Sept. 2021, 11:21 // Actualitate //  Realitatea.md

Valentina Severin, femeia din Strășeni care își maltratează micuțul de câțiva anișori pentru că acesta îi strică TikTok-urile a ajuns în vizorul autorităților, nu pentru prima data. Astfel, atât Inspectoratul de Poliţie din Străşeni, cât și Avocatul Poporului pentru Drepturile Copilului urmăresc cu atenție acest caz. De asemenea, viceprimarul raionului Străşeni a confirmat că femeia nu este la primul incident de acest fel şi era monitorizată de oamenii legii.

O mamă își bate micuțul pentru că-i strică TikTok-urile. Este „vestită” pentru prezența la Vorbește Moldova

„Copilul este în grija mamei. Copilul a fost la comisie, a trecut examinarea medicală și nu are careva leziuni. Urmează deja organele de drept să aprecieze, sa califice acţiunile dumneaiei. Lucrează şi poliţia şi procuratura pe cazul dat”, a declarat primul de Strășeni pentru TVR Moldova.

Totuși, la scurt timp după ce Realitatea.md a publicat imaginile în care mama își chelfănește copilul, aceasta a publica pe rețeaua de TikTok alte două clipuri video. În cele șase minute, femeia discută cu fostul său concubin, care este și tatăl copilului. Aceasta îl acuză pe bărbat că vrea să o decadă din drepturile părintești, iar pe alocuri înjură ca la ușa cortului.

Mai mult decât atât, femeia pe alocuri plânge și afirmă că cineva își bate joc de ea și „vrea să o vadă la pământ”. Bărbatul ripostează și susține că nu poartă nicio vină.

„Eu vreau să mă lași în pace să trăiesc cu copilul. De ce tu mă scoți din minți? Tu știi că aici, la Strășeni, joacă lucru cel rău pentru că s-a spânzurat tata. Tu ai uitat cum aiurai și îți băteai joc de mine?”

„Inspectoratul de Poliţie din Străşeni şi direcţia Investigarea infracţiunii informatice a INI s-au autosesizat imediat când au apărut aceste secvențe video.  S-a autosesizat inclusiv comisia pentru drepturile copilului din Străşeni. Copilul urmează să fie investigat de psiholog şi medicul legist.  Ar putea să fie decăzută din drepturi, dar  poliția trebuie sa se expună”, a declarat Diana Fetco pentru TVR Moldova.

 Știrea inițială:

O femeie din Republica Moldova își chelfănește micuțul de doar câțiva ani pentru că acesta îi strică TikTok-urile. Mai exact, în timp ce femeia dansează, încearcă să-și atragă și micuțul în imaginile video, acest o refuză și-i spune că “nu vreau”. În acest moment, femeii îi sare țandăra și începe a striga la băiețel. De asemenea, copilul începe să plângă, semn că femeia îl maltratează.

Ia uite, iar îmi strică tiktok-ul. Ți-am zis să-mi dansezi. Te-ai ridicat. Uite al doilea tiktok mi-l strică. Acum. Ți-am zis să râzi, să dansezi. Stai că-ți arăt eu ție, eee. Ori fac eu din tine artist ori dacă nu te ucid de tot. Acum mi-ai zâmbit. Repede ne-ai zâmbit. Când am zis să treci la mine să râzi. Râde, râde! Ăi râde am zis. Ia la dânsul nu înțelege.

În tot acest timp, copilul repetă de câteva ori “nu” și plânge isteric, iar unica problemă pe care o are femeie este că propriul său copil i-a stricat distracția.

Femeia este cunoscută drept Valentina Severin și nu este la prima apariție scandaloasă. Aceasta a ajuns în vizorul opiniei publice în mai 2019 prin intermediul emisiunii Vorbește Moldova. Atunci, în 2019, concubinul acesteia povestea detalii groaznice depsre modul cum femeia își trata copilul de doar 1,9 ani.

Mai mult decât atât, bărbatul a prezentat imagini video în care copilul era legat de piciorul unui fotoliu.

Realitatea Live

FOTO, VIDEO Acum și în sectorul Râșcani! Kaufland a deschis cel de-al patrulea magazin din Chișinău
FOTO, VIDEO Acum și în sectorul Râșcani! Kaufland a deschis cel de-al patrulea magazin din Chișinău
SALUT – cardul de la Victoriabank care îți deschide oportunități nelimitate în banking
SALUT – cardul de la Victoriabank care îți deschide oportunități nelimitate în banking
La Moldtelecom, iarna aceasta ninge cu oferte și reduceri!
La Moldtelecom, iarna aceasta ninge cu oferte și reduceri!
Ia o Linie de Credit și poți câștiga 55 000 lei de la SEBO!
Ia o Linie de Credit și poți câștiga 55 000 lei de la SEBO!
Fundația Orange ajută. Dăruim căldură
Fundația Orange ajută. Dăruim căldură
Victoriabank: Unica bancă din clasamentul celor mai buni 20 de angajatori din țară  
Victoriabank: Unica bancă din clasamentul celor mai buni 20 de angajatori din țară  
02 Dec. 2022, 06:58
 // Categoria: Actualitate // Autor:  Redacția Realitatea
02 Dec. 2022, 06:58 // Actualitate //  Redacția Realitatea

Frigidere, electrocasnice, lămpi. Micile schimbări pot ajuta la reducerea consumului și, în cele din urmă, la costul mai mic al facturilor la energie. Iată câteva sfaturi pentru a reduce factura la energie.

Criza energetică creează din ce în ce mai multe probleme în întreaga lume, dar există soluții pentru a depăși aceste situații. Iată câteva dintre cele mai comune și mai la îndemână, potrivit brusselstimes.com.

Alături de frigider, congelatorul este unul dintre electrocasnicele care funcționează aproape continuu. Un congelator poate consuma mai mult de 300 kWh pe an. Cu alte cuvinte, 10% până la 15% din consumul nostru de energie electrică e din cauza lor. Acesta e un motiv pentru a le dezgheța în mod regulat.

Doi milimetri de îngheț în congelator au ca rezultat o creștere cu 10% a consumului. Cinci milimetri înseamnă un consum cu 30% mai mare. Dezghețarea regulată economisește 22 kWh pe an.

Apa caldă trebuie folosită cu moderație

Apa caldă menajeră reprezintă 10% până la 20% din factura la energie. La o baie în cadă se consumă în medie 100 până la 120 de litri de apă. La un duș de cinci minute cu un cap de duș convențional folosești aproximativ 30 până la 40 de litri. Recomandat e să optezi pentru un duș economic care limitează scurgerea apei în timp ce optimizează presiunea jetului. Acesta consumă aproximativ jumătate din cantitatea de apă folosită de obicei la un duș obișnuit. Factura de energie este redusă în consecință.

Un duș economic poate economisi până la 75% din apă. Instalează un cronometru la duș care îți va permite să limitezi timpul petrecut sub jetul de apă la cinci minute. Setează temperatura încălzitorului de apă la 55 °C. În comparație cu o temperatură de 70 °C, aceasta economisește 25% din energie.

Acoperă tigăile atunci când gătești

Acoperă tigaia când gătești. Aceasta împarte timpul de gătire la trei și consumă cu 25% mai puțină energie. Imediat ce lichidele fierb, e recomandat să reduci focul cu două treimi. La sfârșitul gătirii, poți opri plita puțin mai devreme pentru a lăsa mâncarea să se termine de gătit. Dacă ai un cuptor cu aer cald, preîncălzește-l cu ajutorul acestei funcții. Și prin oprirea cuptorului înainte de finalizarea gătirii, poți economisi 10% la energie electrică.

Umple bine mașina de spălat vase

O mașină de spălat vase este lacomă de electricitate și apă. Fiecare ciclu de spălare consumă aproximativ zece litri de apă și 1 kWh de energie electrică. Dacă trebuie pornită, asigură-te că o umpli corespunzător. O reducere de patru cicluri pe lună îți va oferi o factură mai mică la energie.

Utilizează modul Eco al mașinii de spălat vase. Aici e important de menționat ca acesta să nu fie confundat cu modul rapid. Modul Eco este mai lung, dar consumă mai puțină energie electrică. Aceasta înseamnă o economie de energie de 45% comparativ cu modul intensiv.

Nu supraîncărca frigiderul

La fel ca și congelatorul, frigiderul este un dispozitiv cu un consum mare de energie. Acesta reprezintă aproximativ 10% până la 15% din consumul de energie electrică, aproximativ 300 kWh/an. De aici și importanța alegerii unui model cu consum redus de energie.

Evită să îl supraîncarci. Nu pune în el alimente pe care nu le vei consuma o perioadă. Închide rapid ușa după deschidere, nu îl poziționa lângă o sursă de căldură, menține temperatura la frigider între 5ºC și 7ºC, nu mai puțin. Lasă alimentele să se răcească înainte de a le pune la frigider. Ai un fel de mâncare de dezghețat? Alege frigiderul, nu cuptorul. În caz de urgență, folosește cuptorul cu microunde.

Folosește cuptorul cu înțelepciune

Dacă îți schimbi aragazul, optează pentru o plită cu inducție. Este cea mai economică versiune electrică. Potrivit organizației olandeze Milieucentraal, o sobă cu gaz consumă în medie 381 kWh/an, iar una cu inducție dor 175 kWh.

Scade temperatura mașinii de spălat

Într-o familie medie, mașina de spălat rulează de aproximativ 200 de ori pe an. Acest consum poate fi redus asigurându-te că ai umplut bine tamburul înainte de a porni mașina. Acest lucru ar putea economisi 15% din energie electrică. De asemenea, spălarea rufelor la 40ºC consumă jumătate din energie decât spălarea la 90ºC. Spălarea la 30ºC consumă de trei ori mai puțină energie. Programul Eco consumă aproape 50% mai puțină energie și jumătate din apă decât programul normal. Uită de uscător, aceste consumă cam 200 kWh pe an.

Coboară temperatura termostatul

Încălzirea reprezintă 65% până la 75% din consumul de energie într-o familie medie. Încălzește doar încăperile în care te afli, schimbând temperatura în funcție de loc. În sufragerie, 18-20ºC sunt suficiente. Coborârea termostatului cu un grad economisește aproximativ 5% până la 7% din factură. Reducerea temperaturii la la 15ºC pe timp de noapte are ca rezultat o economie de 10% până la 25% din energie. Dacă ai obloane la ferestre, închide-le peste noapte. Acest lucru reduce pierderile de căldură prin ferestre cu până la 60%.

FOTO, VIDEO Acum și în sectorul Râșcani! Kaufland a deschis cel de-al patrulea magazin din Chișinău
FOTO, VIDEO Acum și în sectorul Râșcani! Kaufland a deschis cel de-al patrulea magazin din Chișinău
SALUT – cardul de la Victoriabank care îți deschide oportunități nelimitate în banking
SALUT – cardul de la Victoriabank care îți deschide oportunități nelimitate în banking
La Moldtelecom, iarna aceasta ninge cu oferte și reduceri!
La Moldtelecom, iarna aceasta ninge cu oferte și reduceri!
Ia o Linie de Credit și poți câștiga 55 000 lei de la SEBO!
Ia o Linie de Credit și poți câștiga 55 000 lei de la SEBO!
Fundația Orange ajută. Dăruim căldură
Fundația Orange ajută. Dăruim căldură
Victoriabank: Unica bancă din clasamentul celor mai buni 20 de angajatori din țară  
Victoriabank: Unica bancă din clasamentul celor mai buni 20 de angajatori din țară  
 
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală