Curs valutar
 • EUR
  20.0224
  0.0784%
 • USD
  17.7314
  -0.0243%
 • RUB
  0.2365
  0.7188%
 • RON
  4.0457
  0.089%
 • UAH
  0.6516
  -0.4144%

DOC compromițător pentru Musteață de la CSM! „Vedeți despre câte apartamente, case, terenuri și automobile este vorba”

24 Nov. 2021, 08:29
 // Categoria: Societate // Autor:  Realitatea.md
24 Nov. 2021, 08:29 // Societate //  Realitatea.md

Alexandru Slusari, fostul deputat al Platformei DA, a făcut publice mai multe foi dintr-un document care l-ar compromite, în primul rând, pe președintele interimar al Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), Dorel Musteață, dar și pe o membră – Nina Cernat. Ar fi vorba despre o notă informativă de la Serviciul de Informații și Securitate (SIS), doar că Procuratura Generală refuză să ofere detalii despre autenticitatea acestuia și, în general, despre situație.

Documentul despre care Slusari afirmă că ar fi fost trimis de SIS către procurorul general, acum suspendat, Alexandr Stoianoglo, cu un an în urmă, constată că în procesul investigațiilor care l-au vizat pe membrul CSM a fost sesizat un caracter disproporțional al situației materiale reale, inclusiv a rudelor apropiate în raport cu veniturile și bunurile declarate.

Potrivit acestuia, Dorel Musteață și soția, fiica și soacra sa ar deține patru autoturisme, șapte apartamente în municipiul Chișinău, cu suprafața totală de 421,4 metri pătrați, patru încăperi nelocative, inclusiv un local cu destinație economică, două case de locuit cu suprafețe de aproape 240 metri pătrați, 17 terenuri agricole și altele.

„Mă bucur că s-a pornit lupta cu îmbogățirea ilicită, în special în răndurile judecătorilor, dar important ca acest proces să nu fie unul selectiv și să nu fie condus de cel, care în perioada lui Plahotniuc, s-a înfruptat pe deplin din treuca oligarhului”, a scris Alexandru Slusari.

Contactată de colegii de la TV8, purtătoarea de cuvânt a Procuraturii Genereale a refuzat să ofere detalii, motivând că informațiile solicitate conțin date cu caracter personal și nu pot fi divulgate. De cealaltă parte, nici reprezentanții SIS nu pot spune mai multe. Comunicatoarea SIS nu a putut confirma sau infirma dacă acest document este adevărat, cerând timp pentru a se documenta. Ulterior, nu a mai răspuns la telefon.

Proaspăt numit în calitate de magistrat la Curtea Supremă de Justiție, Dorel Musteață, susține că nu cunoaște despre veridicitatea unui astfel de document, însă din sursele neoficiale pe care le deține în spate ar sta câteva nume. El a mai adăugat că, în cazul în care informațiile prezentate în document ar fi fost veridice, Alexandr Stoianoglo ar fi pornit o cauză penală pe numele său.

„Despre existența acestui document am aflat la fel ca și dumneavoastră din presă. Primul lucru pe care îl voi face este să depun o cerere la organele respective pentru a afla de unde au astfel de informații și dacă acest document este original sau nu. După cum puteți vedea, unele informații nici nu au fost verificate. Din sursele neoficiale, informația a fost solicitată de către Gumeniuc și Nicolae Posturusu”, a declarat Dorel Musteață pentru sursa citată.

Realitatea Live

30 Nov. 2021, 10:06
 // Categoria: Societate // Autor:  Mădălina Guștiuc
30 Nov. 2021, 10:06 // Societate //  Mădălina Guștiuc

La circa 70 de km de capitala Chișinău, la Borogani, un sat cu peste 4000 de locuitori, în care intri pe un drum încă neasfaltat, oieritul a devenit o afacere, care asigură venituri decente pe tot parcursul anului. Astăzi, crescătorii de animale din Borogani folosesc tehnologii moderne și se adaptează provocărilor timpurilor.

În ultimele decenii, fermierii din Borogani, ca și mulți alții din țară, s-au confruntat cu dificultăți mari: tehnologii vechi și ineficiente, producție scăzută de lapte și brânză, lipsa infrastructurii în stânele existente, inclusiv simpla conectare la electricitate sau apă. Astfel, producția nu corespundea standardelor, pentru a putea fi vândută fabricilor de brânzeturi și lactate sau carne.

Cu suportul financiar al Elveției, Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD), prin intermediul proiectului „Migrație și dezvoltare locală”, susțin dezvoltarea afacerilor în sectorul zootehniei din Borogani, oferind un grant de 60 000 de dolari pentru modernizarea a 5 afaceri ale crescătorilor de animale prin: crearea unei săli automatizate de muls bovinele, dotarea cu panouri fotovoltaice a stânelor pentru asigurarea cu energie electrică, construirea unui șopron modern pentru oi și mieii lor, și, nu în ultimul rând, consiliere la înregistrarea afacerilor și instruirea proprietarilor de animale în managementul unei afaceri de succes.

Victorin Ciobotaru are 24 de ani și împreună cu tatăl său, dezvoltă oieritul ca afacere cu profit, iar în paralel, au deschis un business în construcții, asta inclusiv datorită faptului că Victorin a făcut patru ani de școală în construcții și instalații la Bacău, în România. În 2017, s-a întors în Borogani și de atunci e alături de familia sa.

Povestește că a crescut printre oi, pe care familia sa le crește de când se ține minte. Tata a fost mereu cel care a avut grijă de hrana, sănătatea și păscutul oilor, iar mama, cea care făcea brânza și pregătea mieii de Paște. Atunci când familia sa a decis să se alăture proiectului de modernizare a afacerilor cu animale, și-a susținut și ajutat părinții în toate. Din economiile lor și cu banii de pe cele 50 de oi moldovenești pe care le-au vândut, au cumpărat 40 de oi de prăsilă, Assaf.

O oaie Assaf are la 4 ani o greutate de circa 70 kg, în timp ce berbecul poate ajunge și la 150 kg. Producția anuală de lapte este între 390-440 de litri. Se adaptează ușor noului mediu și este rezistentă la vremea rece.

Din laptele oilor familiei Ciobotaru se face acum brânză la o fabrică din regiune. Și aceasta datorită faptului că la Borogani a fost deschis un punct de colectare a laptelui de oaie și capră, iar de aici, pleacă la Cimișlia.

Astăzi stână, mâine complex turistic

Victorin are un vis, devenit deja aspirația întregii familii: să facă din actualul teritoriu al stânii de oi un complex agro-turistic.

Povestea a început acum câțiva ani, când familia Ciobotaru a cumpărat terenul de la primăria satului, cu condiția ca să lichideze gunoiștea neautorizată, amplasată acolo. A urmat o perioadă în care au „luptat” cu sătenii, care continuau să aducă gunoiul acolo, în pofida marcajelor care anunțau că terenul aparține Ciobotarilor. Deșeuri de tot felul erau debarasate până când, într-o zi, primul cetățean prins cu gunoiul în sac de către inspectorii ecologici a fost amendat. De atunci, s-a dus vestea în sat că se dau amenzi și, în sfârșit, familia Ciobotaru a putut să-și curețe terenul și să înceapă să-l îngrijească. Au crescut din nou iarba pe urmele gunoiștii neautorizate, au pus gardul stânii și au adus oile. În ultimii ani, au sădit mii de pui de copaci și vreo 5 000 au prins deja rădăcini.

Victorin este încrezător că datorită dezvoltării economiei în Borogani și naturii unde e amplasată stâna, inclusiv iazului din apropiere, zona are toate șansele să devină o atracție turistică.

„De fiecare dată când vin aici, privesc împrejurimile și îmi imaginez o viitoare zonă turistică. E o plăcere să te retragi aici, în natură. Aș vrea să deschidem și o mini-grădină zoologică cu diferite animale, care să aibă suficient loc pentru a crește…”, spune Victorin.

Și în anul 2021, a fost lumină…

Simion Popa este un alt exemplu de succes. Acesta are acum 90 de oi. Păscutul și mulsul oilor sunt ocupațiile sale încă din copilărie. Și totuși, adult fiind, a vândut turma de câteva ori și a plecat peste hotare în speranța unei vieți mai bune, dar tot la oile sale s-a întors. Acum visează și la un sistem automatizat de muls oile sale dragi. Oieritul înseamnă muncă, muncă şi iarăşi muncă, fiind o meserie pentru oameni puternici. Ei muncesc 24 de ore din 24 şi în toate cele 365 zile ale anului. Iar Simion Popa, de anul acesta, muncește cu lumină. Nu cea de zi, ci becul care se aprinde datorită panourilor solare instalate în această vară.

Sursa de energie electrică este atât de departe, încât ar fi trebuit să ‘vindem’ tot satul ca să aducem electricitatea până la stână. Fără electricitate nu aș fi putut avansa, pentru că îmi doream să construiesc și un șopron modern. Am început deja construcția acestuia, precum și a unei căsuțe pentru oier. Pot să vă zic că tot cimentul de care am nevoie, îl fac singur cu utilaje electrice, acum că am electricitate”, spune Simion Popa.

Borogani este una dintre cele 25 de localități care beneficiază de suport pentru dezvoltarea economică locală, oferit de Guvernul Elveției în cadrul proiectului PNUD „Migrație și dezvoltare locală”.

„Pentru Borogani, care nu are altă ramură economică, aceasta era unica șansă de a revitaliza economia locală, dar și de a face comunitatea atractivă și interesantă pentru moldovenii născuți în satul nostru și plecați peste hotare care poate ar dori să revină acasă și să înceapă o afacere”, spune Elena Savițki, primara de Borogani.

 
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală