Curs valutar
 • EUR
  20.0532
  -0.1371%
 • USD
  17.2985
  0.0139%
 • RUB
  0.2427
  -0.0412%
 • RON
  4.0510
  -0.1728%
 • UAH
  0.6575
  0.1369%

DOC CSJ a pus punct în dosarul Ceaus. A respins cererea judecătorului ucrainean prin care a solicitat azil politic

26 Aug. 2021, 16:08
 // Categoria: Actualitate // Autor:  Petru Beregoi
26 Aug. 2021, 16:08 // Actualitate //  Petru Beregoi

Curtea Supremă de Justiție (CSJ) a respins recursul depus de judecătorul ucrainean, Nicolai Ceaus, care a solicitat azil politic în țara noastră, însă Președinția a refuzat să-i ofere, pe motivul integrității sale.

Argumentul ce a stat la baza deciziei magistraților CSJ este faptul că acesta ar fi fugit din Ucraina pe motiv că era bănuit de acte de corupție, după ce oamenii legii din Ucraina au depistat 150 de mii de dolari în borcane, iar acesta a fugit în Republica Moldova.

Ulterior, după ce a fost anunțat în căutare de ucraineni și s-a predat benevol autoritățile de drept din Moldova, Ceaus a scris imediat cerere de azil politic, fapt ce a servit motiv pentru judecători să respingă recursul înaintat la CSJ.

„Instanța de recurs conchide ca fiind întemeiat actul administrativ contestat, or, raportând la caz cele constatate și având în susținere normele sus-citate, se notează că Nicolai Ceaus nu a prezentat probe verosimile ce ar confirma persecutarea de către autoritățile ucrainene pentru viziunile sale politice sau criticile dure aduse în adresa guvernării ucrainene. Deci, în sensul acordării azilului politic, în speță se atestă că Nicolai Ceaus nu întrunește condițiile instituite imperativ a Legii privind azilul în Republica Moldova și anume persecutarea persoanei în țara sa de origine pentru activitatea social-politică şi opiniile sale ce nu contravin principiilor democraţiei sau normelor dreptului internaţional”, se precizează în decizia CSJ.

Judecătorii mai argumentează că, azilul politic nu se acordă dacă „persoana este urmărită pentru fapte considerate în țara noastră infracțiuni sau este vinovată de săvârșirea unor fapte ce contravin scopurilor şi principiilor Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU)”.

„Instanța de recurs notează că, în cadrul ședințelor de judecată s-a demonstrat cu certitudine că în privința lui Nicolai Ceaus pe teritoriul Ucrainei a fost eliberat mandat de arest cu anunțarea acestuia în căutare pentru comiterea infracțiunii de corupție, iar în Moldova în privința acestuia a fost dispusă începerea urmăririi penale în baza elementelor privind componența infracțiunii prevăzute de Codul penal, adică trecerea frontierei de stat prin eludarea sau sustragerea de la controlul efectuat la trecerea acesteia”, se mai indică în actul justiției.

Amintim că, în primăvara anului curent, Nicolae Ceaus ar fi fost răpit din Moldova și scos în afara granițelor țării noastre. O perioadă nu s-a știut nimic de el, unele forțe politice învinuind SIS-ul și Președinția că ar fi fost implicate în acest caz, lucru combătut de cele două instituții.

Ulterior, Ceaus și-a făcut apariția pe rețelele de socializare, unde spunea că se află într-un loc sigur și dezvăluind că, în realitate în Moldova el se afla în exil, fiind ținut cu forța. Mai târziu Ceaus a apărut în Ucraina, fiind preluat de organele de forță din țara vecină.

Realitatea Live

19 Oct. 2021, 10:39
 // Categoria: Societate // Autor:  Valentina Buză
19 Oct. 2021, 10:39 // Societate //  Valentina Buză

Echipele care acordă asistența medicală de urgență este la dispoziția cetățățenilor 24/24 și intervin în orice zi a săptămânii. Astfel, IMSP Centrul Național de Asistență Medicală Urgentă Prespitalicească informează că, în perioada 15 octombrie – 17 octombrie, 7342 de persoane au solicitat intervenția ambulanței.

Mai exact, după acordarea primului ajutor medical 2441 persoane, dintre care 1977 maturi și 464 minori, au fost transportați la departamentele de urgență al instituțiilor spitalicești din țară.

„În structura solicitărilor deservite predomină urgențele respiratorii – 2488 solicitări, inclusiv 734 IRVA, urmate de urgențele cardiovasculare – 1160 solicitări, inclusiv 18 pacienți cu Sindrom coronarian acut și urgențele neurologice – 815 solicitări, inclusiv 112 de accidente vasculare cerebrale”.

Totodată, numărulor urgențele traumatologice au constituit 517 de solicitări.

„În acest weekend au fost înregistrate 33 accidente rutiere, în urma cărora 49 de persoane cu diverse traumatisme au avut nevoie de acordarea asistenței medicală de urgență din partea echipelor AMU. Ulterior 40 pacienți au fost transportați la Unitățile de Primire Urgente ale instituțiilor medicale spitalicești”, se arată în nota informativă.

Totodată, în perioada evaluată la Serviciul de Urgență au fost înregistrate 14 solicitări pe motivul urgențelor toxice de diferite geneze.

„Echipele AMU au acordat primul ajutor medical la șase persoane care s-au intoxicat cu medicamente și la patru persoane care au suferit intoxicații cu alcool”.

Ulterior, în dependență de starea pacienților, aceștia au fost transportați asistat la departamentele de urgență al instituțiilor spitalicești din țară pentru continuarea tratamentului specializat în condiții de staționar.

 
Expoziția “Portretele Femeilor Puternice”, în centrul Capitalei
Expoziția “Portretele Femeilor Puternice”, în centrul Capitalei
Zeci de arbori, sădiţi pe „Aleea Liceenilor 2021” din Chişinău
Zeci de arbori, sădiţi pe „Aleea Liceenilor 2021” din Chişinău
10 laboratoare renovate au fost inaugurate la UTM, datorită unei investiții în valoare de două milioane de euro
10 laboratoare renovate au fost inaugurate la UTM, datorită unei investiții în valoare de două milioane de euro
Expoziția „Tătarii lituanieni în documentele de arhivă”
Expoziția „Tătarii lituanieni în documentele de arhivă”
1 septembrie, o nouă provocare: Elevii au revenit la școală
1 septembrie, o nouă provocare: Elevii au revenit la școală
Expoziție în aer liber „Comorile Cracoviei” la Muzeul de Istorie
Expoziție în aer liber „Comorile Cracoviei” la Muzeul de Istorie