Curtea Supremă de Justiție (CSJ) a respins recursul depus de judecătorul ucrainean, Nicolai Ceaus, care a solicitat azil politic în țara noastră, însă Președinția a refuzat să-i ofere, pe motivul integrității sale.
Argumentul ce a stat la baza deciziei magistraților CSJ este faptul că acesta ar fi fugit din Ucraina pe motiv că era bănuit de acte de corupție, după ce oamenii legii din Ucraina au depistat 150 de mii de dolari în borcane, iar acesta a fugit în Republica Moldova.
Ulterior, după ce a fost anunțat în căutare de ucraineni și s-a predat benevol autoritățile de drept din Moldova, Ceaus a scris imediat cerere de azil politic, fapt ce a servit motiv pentru judecători să respingă recursul înaintat la CSJ.
„Instanța de recurs conchide ca fiind întemeiat actul administrativ contestat, or, raportând la caz cele constatate și având în susținere normele sus-citate, se notează că Nicolai Ceaus nu a prezentat probe verosimile ce ar confirma persecutarea de către autoritățile ucrainene pentru viziunile sale politice sau criticile dure aduse în adresa guvernării ucrainene. Deci, în sensul acordării azilului politic, în speță se atestă că Nicolai Ceaus nu întrunește condițiile instituite imperativ a Legii privind azilul în Republica Moldova și anume persecutarea persoanei în țara sa de origine pentru activitatea social-politică şi opiniile sale ce nu contravin principiilor democraţiei sau normelor dreptului internaţional”, se precizează în decizia CSJ.
Judecătorii mai argumentează că, azilul politic nu se acordă dacă „persoana este urmărită pentru fapte considerate în țara noastră infracțiuni sau este vinovată de săvârșirea unor fapte ce contravin scopurilor şi principiilor Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU)”.
„Instanța de recurs notează că, în cadrul ședințelor de judecată s-a demonstrat cu certitudine că în privința lui Nicolai Ceaus pe teritoriul Ucrainei a fost eliberat mandat de arest cu anunțarea acestuia în căutare pentru comiterea infracțiunii de corupție, iar în Moldova în privința acestuia a fost dispusă începerea urmăririi penale în baza elementelor privind componența infracțiunii prevăzute de Codul penal, adică trecerea frontierei de stat prin eludarea sau sustragerea de la controlul efectuat la trecerea acesteia”, se mai indică în actul justiției.
Amintim că, în primăvara anului curent, Nicolae Ceaus ar fi fost răpit din Moldova și scos în afara granițelor țării noastre. O perioadă nu s-a știut nimic de el, unele forțe politice învinuind SIS-ul și Președinția că ar fi fost implicate în acest caz, lucru combătut de cele două instituții.
Ulterior, Ceaus și-a făcut apariția pe rețelele de socializare, unde spunea că se află într-un loc sigur și dezvăluind că, în realitate în Moldova el se afla în exil, fiind ținut cu forța. Mai târziu Ceaus a apărut în Ucraina, fiind preluat de organele de forță din țara vecină.