Curs valutar
 • EUR
  21.4896
  0.0838%
 • USD
  17.9913
  0.0756%
 • RUB
  0.2489
  0.683%
 • RON
  4.3649
  0.1466%
 • UAH
  0.6535
  -0.8569%

(VIDEO) Momentul reținerii bărbatului din Ocnița, învinuit de PG, că a participat la răpirea lui Nicolae Ceaus

11 Mai 2021, 13:24
 // Categoria: Actualitate // Autor:  Tatiana Rusnac
11 Mai 2021, 13:24 // Actualitate //  Tatiana Rusnac

Bărbatul de 30 de ani, reținut de PCCOCS și învinuit că este implicat în răpirea lui Nicolae Ceaus este un fost mercenar, care a luptat pentru ucraineni în Donbas, la fel ca și tatăl acestuia. Informația a apărut pe un canal de Telegram.

Potrivit Index, cetățeanul Iaroslav S., născut în 1991, a luptat în calitate de mercenar în diviziunea „Добробат”, în timp ce tatăl acestuia, Oleg S., născut în 1967, a luptat în Donbas, de partea ucrainenilor, în brigada 30 „Новгород Волынская”, în Debalițevo.

Rolul lui Iaroslav S., care a fost reținut duminică era de a asigura și organiza gruparea criminală care l-a răpit pe ex-judecătorul ucrainean Nicolae Ceaus, mai exact de a asigura logistica pentru cei care au comis infracțiunea.

„În perioada martie-aprilie 2021, el a închiriat mai multe apartamente în Chișinău pentru ucrainenii, care l-au răpit pe Ceaus. În perioada respectivă, Iaroslav S. a locuit în aceste apartamente cu unii dintre cetățenii ucraineni, reprezentanți ai serviciilor speciale din țara vecină, care l-au răpit pe Ceaus. Reținutul a avut și un rol de mediator în procurarea automobilelor, care l-au transportat pe ex-judecătorul ucrainean, răpit în centrul Chișinăului în data de 3 aprilie”, se mai precizează pe Telegram.

 

Amintim că, în dimineața zilei de astăzi, Procuratura Generală a emis un comunicat de presă în care a anunțat despre faptul că încă un complice în cazul răpirii fostului judecător din Ucraina, Nicolae Ceaus, a fost reținut duminică.

Bărbatul are vârsta de 30 de ani și a fost reținut la intrarea în țară, iar ieri, procurorii l-au pus sub învinuire pentru asigurarea și organizarea activității grupului de persoane care nemijlocit au realizat răpirea cetățeanului ucrainean.

Pe parcusul zilei de astăzi, procurorii PCCOCS urmează să solicite în instanța de judecată aplicarea arestului preventiv, anunță PG într-un comunicat de presă.

Potrivit legii penale, fapta de care bărbatul reținut este învinuit se pedepsește cu închisoarea pentru un termen de la 6 la 10 ani.

Fostul judecător ucrainean Nicolae Ceaus a fost răpit de pe teritoriul țării noastre, unde era în așteptarea aprobării cererii de azil politic la data de 3 aprilie curent și dus într-o direcție necunoscută de către câțiva bărbați. În Parlamentul Republicii Moldova a fost creată și o Comisie specială de anchetă, care urmează să stabilească toate cauzele acestui incident, concomitent cu desfășurarea anchetei organelor de drept.

Realitatea Live

25 Iun. 2021, 09:18
 // Categoria: Opinii // Autor:  Igor Boțan și Stanislav pavlovschi
25 Iun. 2021, 09:18 // Opinii //  Igor Boțan și Stanislav pavlovschi

Decizia Comisiei Electorale Centrale de a deschide 150 de secții de vot în străinătate a împărțit taberele printre juriștii de la Chișinău. În timp ce unii experți în domeniul electoral califică decizia CEC drept una cu vădită tentă politică, luată în favoarea unui concurent electoral, alți juriști spun că dreptul internațional, în general, nu obligă autoritățile Republicii Moldova de a deschide secții de vot în afara țării.

Expertul în domeniul electoral Igor Boțan spune că decizia CEC era una previzibilă, în contextul în care, în ultima perioadă, instituția era supusă unor presiuni vizibile din partea factorilor politici.

„Lucrurile sunt organizate premeditat pentru a nu avea un scrutin așa cum ne obișnuiserăm în democrația noastră electorală. Sunt presiuni politice asupra CEC-ului. Sunt convins că membrii CEC sunt oameni foarte competenți, sunt oameni cunosc procesul electoral, de asta mă miră că CEC-ul nu s-a ridicat la nivelul așteptărilor societății”, a spus Igor Boțan în cadrul emisiunii „Politica Nataliei Morari” de la TV8.

În același timp, juristul Stanislav Pavlovschi, fost judecător la CEDO, spune că statul nu are obligația de a asigura secții de vot în străinătate. Totuși, dacă s-a mers pe formula asigurării dreptului la vot în afara țării, acest lucru trebuie să fie făcut în mod echitabil pentru toți conaționalii noștri stabiliți în străinătate.

„Dreptul la alegeri libere este un drept garantat de Convenția Europeană, dar statul este responsabil doar de interiorul țării. Astfel, în teorie, ei puteau să nu deschidă nicio secție de vot în străinătate. Dacă ați observat, alte țări nu prea au secții de vot pe teritoriul Republicii Moldova. Convenția nu garantează dreptul organizării votului în străinătate, inclusiv din motivul incapacității de a garanta legalitatea alegerilor într-un stat străin. Dar noi, pe calea democrației elective, am mers mai departe decât multe state avansate”, a spus Stanislav Pavlovschi.

Decizia CEC de a deschide 150 de secții de vot în diaspora a fost luată după ce Curtea Supremă de Justiție a menținut în vigoare decizia Curții de Apel Chișinău, care a anulat hotărârea CEC privind deschiderea a 146 de secții. Potrivit hotărârii instanței, în străinătate urmau să fie deschise nu mai puțin de 190 de secții de vot.

Decizia CEC a fost contestată din nou la Curtea de Apel Chișinău de către Alianța pentru Unirea Românilor (AUR). Avocatul Poporului, de asemenea a solicitat Comisiei să-și revadă hotărârea.