Pe site-ul oficial al Consiliului Superior al Procuraturii (CSP), a fost făcută publică hotărârea prin care candidatura lui Dumitru Robu a fost aleasă pentru exercitarea interimatului șefiei Procuraturii Generale, în ședința extraordinară din 6 octombrie curent, în contextul în care Alexandr Stoianoglo a fost suspendat din funcția de procuror general pe durata urmăririi penale inițiate de procurorul anticorupție Victor Furtuna, în urma sesizării deputatului PAS Lilian Carp, privind pretinse acțiuni ilegale.
„Mandatul procurorului general în privința căruia a fost pornită urmărirea penală se suspendă de drept pe perioada urmăririi penale. Președintele Republicii, la propunerea CSP, numește un procuror general interimar pe perioada suspendării”, se explică în hotărârea CSP.
Membrii CSP au propus să se aleagă din două candidaturi – Dumitru Robu și Victoria Furtună. Condițiile erau să dețină cetățenia Republicii Moldova; să cunoască limba de stat; să nu fie instituită o măsură de ocrotire judiciară; să dețină diploma de studii superioare de licență și diplomă de studii superioare de master în domeniul dreptului sau un alt act de studii în domeniul dreptului echivalent acestora, recunoscut de structura abilitată pentru recunoașterea și echivalarea actelor de studii și calificărilor; să se bucure de o reputație ireproșabilă; să nu-i fie constatată vinovăția pentru săvârșirea unei infracțiuni; să fie aptă din punct de vedere medical pentru exercitarea funcției de procuror; să dețină o experiență profesională de cel puțin 10 ani în domeniul dreptului, dintre care cel puțin 5 ani în funcția de procuror, judecător sau avocat; să dispună de calități manageriale; în ultimii 3 ani până la anunțarea concursului să nu fie membru şi/sau să nu desfășoare activități cu caracter politic în cadrul unui partid politic sau al unei organizații social-politice; în ultimele 6 luni să nu dețină calitatea de membru al Consiliului Superior al Procurorilor.
„Domnul Dumitru Robu activează în cadrul organelor Procuraturii în calitate de procuror, începând cu data de 10.05.2006, acumulând o experiență de muncă de peste 15 ani. Pentru manifestarea responsabilității și îndeplinirea conștiincioasă a atribuţiilor de serviciu au fost aplicate următoarele măsuri de încurajare: conferirea Diplomei de onoare de categoria I (2014), conferirea distincției – Insigna „Eminent al Procuraturii” (2015); conferirea Medaliei ,,Pentru serviciu impecabil”, clasa III (2017). La compartimentul promptitudinii în activitatea profesională, respectarea reglementărilor instituţionale și cadrul disciplinar al acesteia, se atestă că procurorul nu a fost supus cercetării disciplinare și proceduri disciplinare pendinte în privința dumnealui nu sunt. Totodată, este de menționat că în perioada de activitate a fost supus procedurii de atestare ordinară la 15.05.2007, 14.05.2009, 29.05.2014 și a fost atestat în funcțiile de procuror deținute. Complementar, la data de 04.12.2017, a fost evaluat de către Colegiul de evaluare a performanțelor procurorilor, activitatea acestuia fiind apreciată cu calificativul – foarte bine”, astfel este descris în hotărâre.
În consecință, a fost aleasă candidatura lui Dumitru Robu.
„Candidatul selectat este propus preşedintelui Republicii pentru a fi numit în funcţia de procuror general interimar. Interimatul funcției de Procuror General nu poate dura mai mult de 12 luni”, scrie în același document.
Președinta Maia Sandu deja a semnat decretul, nu înainte ca această hotărâre să fie semnată de 10 membri ai CSP.
Amintim că Alexandr Stoianoglo a fost suspendat din funcția de procuror general pe data de 5 octombrie, după ce în ședința extraordinară a Consiliului Superior al Procurorilor (CSP) a fost desemnat procurorul anticorupție Victor Furtuna să investigheze pretinsele ilegalități, în urma sesizării deputatului PAS Lilian Carp împotriva procurorului general. Mai târziu, seara, au avut loc percheziții în biroul și acasă la el, după care a fost reținut pentru 72 de ore pe patru capete de acuzare: abuz de putere, depășirea atribuțiilor de serviciu, corupere pasivă și declarații mincinoase în fața organelor.
Potrivit sesizării lui Lilian Carp, în fapt, Alexandr Stoianoglo este învinuit că a permis acordarea indemnizației fostului procuror-șef al PCCOCS Nicolae Chitoroagă, în timp ce era urmărit penal; de faptul că a renunțat la învinuirile aduse lui Veaceslav Platon și în baza anumitor proprietăți deținute de Svetlana Curdova, soția sa; dar și de semnarea raportului referitor la proiectul privind modificarea Legii cu privire la prevenirea și combaterea spălării banilor și finanțării terorismului prin care s-ar fi permis unor companii străine să efectueze spălări de bani în Republica Moldova.
Alexandr Stoianoglo nu-și recunoaște vina și a susținut că este o răzbunare din partea guvernării.
Este de menționat că și adjuncții procurorului general au fost suspendați din funcție, iar din această cauză membrii CSP s-au întrunit într-o nouă ședință extraordinară, unde au ales ca interimatul șefiei Procuraturii Generale să fie asigurat de Dumitru Robu, care a mai exercitat această funcție în 2019, când Blocul ACUM (Platforma DA și PAS) era în coaliție cu PSRM.