Curs valutar
 • EUR
  20.7703
  0.1069%
 • USD
  17.7017
  0.1232%
 • RUB
  0.2433
  0.8631%
 • RON
  4.1959
  0.0882%
 • UAH
  0.6648
  0.3761%

DOC Egal între transportatori! Noul regulament privind autorizațiile. Ministru: Trei scheme corupte vor fi combătute

15 Sept. 2021, 16:41
 // Categoria: Economie // Autor:  Realitatea.md
15 Sept. 2021, 16:41 // Economie //  Realitatea.md

Cabinetul de miniștri a modificat în cadrul ședinței Guvernului de miercuri, 15 septembrie curent, Regulamentului privind eliberarea şi utilizarea autorizaţiilor de transporturi rutiere. Ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, a ieșit cu explicații la o conferință de presă transmisă în direct de RLIVE.MD/TV. Potrivit acestuia, scopul proiectului aprobat este combaterea corupției și traficul de influență la eliberarea autorizațiilor anuale și unice pentru transportatorii implicați în traficul internațional. De altfel, nu a exclus schimbări însăși la ANTA – instituția responsabilă de proces.

„Știm câtă corupție și trafic de influență este în distribuția autorizațiilor anuale/unice Astfel vreau să aduc o mică claritate să înțeleagă despre ce e vorba. În medie, acum, o autorizație revine la trei autoturisme implicate în traficul internațional. Autorizațiile sunt în număr limitat și asta era un factor de corupție, astfel încât companiile care oferea mită beneficiau de ele, instituindu-se monopolul. Așa-numiții șmecheri introduceau în parc alte tipuri de unități, cum ar fi betoniere sau mașini de colectat gunoi, crescând artificial nr. și beneficiau de mai multe autorizații. Prin regulament se exclude această practică”, a explicat Andrei Spînu.

O altă schemă prin care companiile mari beneficiau de mai multe autorizații era că arendau pe termen scurt 40-50 de unități de transport, aplicau pentru autorizații, le primeau, după care aceleași unități de transport erau închiriate de altă companie mare. „Noi introducem o modificare, potrivit căreia, poți aplica doar cu unitățile pe care le deții ca să scăpăm de acest circuit fraudulos”.

„Din cauza fraudei menționate, anumite companii mari luau mai multe autorizații și altele mai mici luau un număr mai mic, fiind obligate să-și dea în arendă unitățile de transport celor mari și pentru plată suplimentară să poată continua transportul internațional. Nicio companie nu va putea lua mai mult de 10 autorizații, indiferent de mărimea parcului”, a punctat ministrul.

Mai mult, oficialul a spus că a trimis o solicitare către Ungaria și Slovenia, „ca să creștem nr. de autorizații pentru trimestrul 4 a anului”.

Realitatea Live

23 Sept. 2021, 08:25
 // Categoria: Societate // Autor:  Realitatea.md
23 Sept. 2021, 08:25 // Societate //  Realitatea.md

Fostul președinte de țară, actualul deputat PSRM Igor Dodon, este supărat foc pe bașcanul Găgăuziei, Irina Vlah, după ce aceasta a declarat de 31 august că sărbătorește Limba Română. Mai mult, a recunoscut că în cadrul alegerilor din unitate teritorial administrativă care au avut loc recent socialiștii au participat separat. Cât despre citatul primarului Ion Ceban plasat la miezul nopții pe Facebook – LIMBA ROMÂNĂ, liderul PSRM nu pare atât de indignat.

„Exista o tendinţă ca unii politicieni încearcă să-şi schimbe culoare. Socialiștii nu fac așa ceva niciodată. Noi am susținut-o de două ori la funcția de bașcan a UTA Găgăuzia. Cred că fără susţinerea noastră, ea nu ar fi câştigat nici în 2015, nici în 2019. Atunci, ea spunea că în Moldova limba de stat este moldovenească. Ce s-a schimbat acum? Dacă am fi ştiut că ea consideră că limba română este cea mai mare realizare a poporului moldovenesc, nu am fi susţinut-o”, a declarat Igor Dodon la Publika TV.

Cât despre primarul capitalei, a negat că ar fi apărut disensiuni în relația lor. Întrebat despre postarea controversată a lui Ion Ceban, la fel despre limba română, Igor Dodon a spus că înţelege de ce a scris acest mesaj, dar ar prefera ca totuși acesta să-şi explice decizia.

„Ceban Ion Vasile, primarul Capitalei, întotdeauna a fost şi rămâne membru al echipei noastre. Cred că el este unul dintre cei mai buni primari de la Independenţă încoace. Noi înţelegem declaraţia lui și îl vom susţine”.

Amintim că, în cadrul unor declarații de presă, Ion Ceban le-a declarat jurnaliştilor că, de fapt, niciodată nu a zis că moldoveneasca şi româna sunt limbi diferite.

 
1 septembrie, o nouă provocare: Elevii au revenit la școală
1 septembrie, o nouă provocare: Elevii au revenit la școală
Expoziție în aer liber „Comorile Cracoviei” la Muzeul de Istorie
Expoziție în aer liber „Comorile Cracoviei” la Muzeul de Istorie
Muzeul militar din Chișinău, cunoscut ca și Muzeul Armatei
Muzeul militar din Chișinău, cunoscut ca și Muzeul Armatei
Peronul Gării Feroviare din Chișinău, pustiu
Peronul Gării Feroviare din Chișinău, pustiu
Forfotă mare la târgurile şcolare din sectoarele Capitalei
Forfotă mare la târgurile şcolare din sectoarele Capitalei
Dictare pentru fiecare, în preajma sărbătorii Limbii Române
Dictare pentru fiecare, în preajma sărbătorii Limbii Române