Curs valutar
 • EUR
  20.7703
  0.1069%
 • USD
  17.7017
  0.1232%
 • RUB
  0.2433
  0.8631%
 • RON
  4.1959
  0.0882%
 • UAH
  0.6648
  0.3761%

FOTO Xiaomi lansează un telefon care se încarcă complet în 17 minute! Specificații și PREȚ

15 Sept. 2021, 16:42
 // Categoria: Sci-tech // Autor:  Realitatea.md
15 Sept. 2021, 16:42 // Sci-tech //  Realitatea.md

Xiaomi a anunțat oficial noile sale smartphone-uri high-end pentru cea de-a doua jumătate a anului 2021: seria 11T. Noua serie include trei modele: Xiaomi 11T, 11T Pro și, desigur, 11T Lite, care țintesc către o plajă largă de utilizatori. Telefoanele sunt echipate însă cu procesoare performante, ecrane fluide și încărcare foarte rapidă, de până la 120W, care permite încărcare completă de la 0 la 100% în sub 20 de minute.

Seria T se bazează pe camere performante și tehnologie de ultimă oră, spune Xiaomi, iar modelul 11T Pro cu siguranță se aliniază la aceste aspirații. De altfel, compania a lăudat în conferința de lansare funcțiile de captură video ale modelului de top, pe care le numește „Cinemagic”.

Xiaomi 11T și 11T Pro sunt foarte similare

Noile Xiaomi 11T și 11T Pro arată identic la exterior și folosesc multe dintre aceleași componente. Diferențele dintre cele două modele sunt mai degrabă la interior, unde Xiaomi a ales procesoare diferite. Xiaomi 11T, în varianta standard, folosește noul chipset MediaTek Dimensity 1200-Ultra, un procesor pe 6nm cu frecvență de până la 3 GHz. Pare să fie o revizie hardware îmbunătățită a modelului 1200 standard. Desigur, Xiaomi 11T Pro folosește un Snapdragon 888, cel mai performant procesor disponibil pentru telefoanele Android din prezent.

Din punct de vedere al design-ului exterior, telefoanele folosesc sticlă curbată pe partea din spate și sticlă plată pe față. Ambele vin în trei variante de culoare: alb, negru și albastru, fiecare nuanță fiind puțin mai specială, cu diverse efecte atunci când strălucesc în lumină. Ecranele de 6,67” cu rezoluție Full HD+ și paneluri AMOLED la 120 Hz folosesc tehnologia AdaptiveSync pentru a ajusta frecvența ecranului cu cea a conținutului de pe ecran. Modelul de top beneficiază și de suport pentru Dolby Vision, dar ambele pot să afișeze conținut HDR10 și HDR10+. Sticla folosită pentru protejarea ecranelor este Gorilla Glass Victus.

La capitolul sunet, Xiaomi vorbește despre un sistem de difuzoare stereo, acordat de Harman/Kardon, care pe Xiaomi 11T Pro este compatibil și cu Dolby Atmos, pentru o experiență audio/video de top. Nu în ultimul rând, seria 11T beneficiază de încărcare foarte rapidă. Pe modelul de top, Xiaomi integrează Hypercharge 120W, care poate încărca acumulatorul de 5.000 mAh în doar 17 minute (adaptorul de priză fiind inclus în cutie). Varianta 11T standard beneficiază de încărcare la 67W (încărcare în 36 minute).

Desigur, camerele foto sunt foarte importante pentru un smartphone high-end. Iar la acest capitol, compania se laudă cu un sistem de camere cu trei senzori și trei obiective diferite. Avem o cameră principală de 108 megapixeli, care poate filma în HDR10+ și în rezoluție până la 8K. Celelalte camere sunt însă mai puțin impresionante: o cameră ultra-wide la 8 megapixeli și o cameră macro care poate focaliza între 3 și 7 cm distanță. Și această cameră permite filmare, spre diferență de alte camere de acest gen de pe alte telefoane. Xiaomi a mai prezentat și tot felul de funcții și efecte foto/video care folosesc AI. Aici intră și modul nocturn pentru fotografie.

Prețuri foarte bune pentru hardware-ul oferit

Compania spune că noile modele sunt cu 14 grame mai ușoare decât Xiaomi Mi 10T de anul trecut, iar camera foto este cu 46% mai subțire. De asemenea, noile modele primesc 3 ani de actualizări de sistem și patru ani de actualizări de securitate.

Xiaomi 11T și 11T Pro se lansează în următoarele săptămâni pe piața din Europa (inclusiv în România), iar compania a ținut neapărat să menționeze faptul că va oferi doi ani de garanție și o reparație gratuită de ecran în primele șase luni, în cazul în care se sparge (oferta este valabilă doar pentru cei care cumpără telefonul în primele 30 de zile).

Prețurile pornesc de la 500 de euro și ajung până la 750 euro. Varianta de bază Xiaomi 11T Pro va primi un preț cu 50 euro mai mic în primele 24 de ore: 600 euro.

Xiaomi 11T
Xiaomi 11T 8 + 128 GB 499 euro
Xiaomi 11T 8 + 256 GB 549 euro

Xiaomi 11T Pro
Xiaomi 11T Pro 8 + 128 GB 649 euro (599 euro, early bird)
Xiaomi 11T Pro 8 +256 GB 699 euro
Xiaomi 11T Pro 12 + 256 GB 749 euro

Realitatea Live

23 Sept. 2021, 08:25
 // Categoria: Societate // Autor:  Realitatea.md
23 Sept. 2021, 08:25 // Societate //  Realitatea.md

Fostul președinte de țară, actualul deputat PSRM Igor Dodon, este supărat foc pe bașcanul Găgăuziei, Irina Vlah, după ce aceasta a declarat de 31 august că sărbătorește Limba Română. Mai mult, a recunoscut că în cadrul alegerilor din unitate teritorial administrativă care au avut loc recent socialiștii au participat separat. Cât despre citatul primarului Ion Ceban plasat la miezul nopții pe Facebook – LIMBA ROMÂNĂ, liderul PSRM nu pare atât de indignat.

„Exista o tendinţă ca unii politicieni încearcă să-şi schimbe culoare. Socialiștii nu fac așa ceva niciodată. Noi am susținut-o de două ori la funcția de bașcan a UTA Găgăuzia. Cred că fără susţinerea noastră, ea nu ar fi câştigat nici în 2015, nici în 2019. Atunci, ea spunea că în Moldova limba de stat este moldovenească. Ce s-a schimbat acum? Dacă am fi ştiut că ea consideră că limba română este cea mai mare realizare a poporului moldovenesc, nu am fi susţinut-o”, a declarat Igor Dodon la Publika TV.

Cât despre primarul capitalei, a negat că ar fi apărut disensiuni în relația lor. Întrebat despre postarea controversată a lui Ion Ceban, la fel despre limba română, Igor Dodon a spus că înţelege de ce a scris acest mesaj, dar ar prefera ca totuși acesta să-şi explice decizia.

„Ceban Ion Vasile, primarul Capitalei, întotdeauna a fost şi rămâne membru al echipei noastre. Cred că el este unul dintre cei mai buni primari de la Independenţă încoace. Noi înţelegem declaraţia lui și îl vom susţine”.

Amintim că, în cadrul unor declarații de presă, Ion Ceban le-a declarat jurnaliştilor că, de fapt, niciodată nu a zis că moldoveneasca şi româna sunt limbi diferite.

 
1 septembrie, o nouă provocare: Elevii au revenit la școală
1 septembrie, o nouă provocare: Elevii au revenit la școală
Expoziție în aer liber „Comorile Cracoviei” la Muzeul de Istorie
Expoziție în aer liber „Comorile Cracoviei” la Muzeul de Istorie
Muzeul militar din Chișinău, cunoscut ca și Muzeul Armatei
Muzeul militar din Chișinău, cunoscut ca și Muzeul Armatei
Peronul Gării Feroviare din Chișinău, pustiu
Peronul Gării Feroviare din Chișinău, pustiu
Forfotă mare la târgurile şcolare din sectoarele Capitalei
Forfotă mare la târgurile şcolare din sectoarele Capitalei
Dictare pentru fiecare, în preajma sărbătorii Limbii Române
Dictare pentru fiecare, în preajma sărbătorii Limbii Române