Curs valutar
 • EUR
  20.7694
  -0.5585%
 • USD
  17.6521
  -0.0272%
 • RUB
  0.2435
  0.2053%
 • RON
  4.1969
  -0.5504%
 • UAH
  0.6611
  -0.2571%

FOTO Dar tu ai fost la Festivalul Moldox? Au fost difuzate cele mai captivante documentare realizate în ultimii ani

15 Sept. 2021, 15:22
 // Categoria: Life // Autor:  Valentina Buză
15 Sept. 2021, 15:22 // Life //  Valentina Buză

Zile pline de frumos pentru iubitorii de filme documentare. Festivalul Internațional de Film Documentar Moldox care s-a petrecut în perioada 8-12 septembrie 2021 la Cahul, a adus în premieră unele dintre cele mai captivante documentare realizate în ultimii ani, însoțite de sesiuni de întrebări și răspunsuri cu regizorii filmelor, discuții publice care au abordat subiecte actuale alături de invitați pe potrivă, ateliere de producție și masterclass-uri cu experți internaționali, dar și o expoziție de fotografie documentară.

„Suntem mândri că am reușit și de această dată să aducem la Cahul filme documentare de talie mondială cu impact social, care ne familiarizează nu doar cu problemele globale atât de actuale și prezente în viața fiecăruia dintre noi, dar și ne deschid noi orizonturi și posibile soluții pentru rezolvarea acestora. Cred că astfel de evenimente impulsionează schimbarea spre bine și vedem asta mai ales la nivel local, la Cahul, dar totodată contribuie și la formarea profesională a viitorilor cineaști prin intermediul atelierelor de film documentar organizate de Moldox Lab”, menționează Maxim Cîrlan, directorul Festivalului Internațional de Film Documentar Moldox.

Sub umbrela festivalului a avut loc și Masa rotundă organizată de Moldox Lab și Centrul Național al Cinematografiei din Republica Moldova cu tema „Noi șanse pentru industria cinematografică din Moldova”, care a reprezentat un spațiu de întâlnire între reprezentanți ai instituțiilor care propun politici în domeniu, dar și cineaste și cineaști atât din industria locală, cât și internațională.

Astfel, la reuniune, cineaștii au discutat aspecte ce țin de modificările inițiate la regulamentul de finanțare și atragerea investițiilor străine, dar și crearea unui mediu prielnic aici în Republica Moldova pentru co-producții cinematografice internaționale. În acest context, participanții au menționat despre importanța schimbului de experiență cu alte țări privind cadrul legal, totodată, subliniind necesitatea adaptării practicilor internaționale la contextul local, astfel încât să reflecte realitatea și să creeze oportunități palpabile pentru sectorul cinematografic în țara noastră.

În ziua de închidere a festivalului a avut loc pitch-ul public de prezentare a proiectelor de film la care participanții atelierului Inspiration au lucrat împreună cu tutorii workshopului – Hjalmar Palmgren, Melody Gilbert, Phil Jandaly și Angela Tucker. Pe parcursul celor două module de instruire, participanții au parcurs toate etapele de dezvoltare a proiectului și au realizat un trailer reprezentativ pentru documentarul în lucru.

Iată cine sunt câștigătorii și ce premii au luat:

 • Vadim Tristan Belocur cu proiectul „Republic of Freedom” – Premiul Festivalului de Film Documentar de la Salonic (TDF) ce prezintă un abonament pentru participarea la ediția din 2022 și acces la toate celelalte evenimente – Agora Market și Docs; Premiul Documentary Association of Europe (DAE) un abonament de membru pentru un an și patru sesiuni de mentorat personalizate.
 • Sofia Agapi cu proiectul „Operation Key” – Premiul Festivalului Internațional de Film Documentar pentru Drepturile Omului DOCUDAYS UA – acces la Festival și cazare pentru ediția din 2022; Premiul Balkan Documentary Centre (BDC) – un loc de observer care presupune două module  de instruire la Sofia, Bulgaria și Prizren, Kosovo.
 • Kristina Jacot cu proiectul „Letters from the Periphery” – Premiul B2B DOC – un atelier de cinematografie.
 • Pavel Brăila cu proiectul „Odyssey MD2020” – Premiul B2B DOC pentru participarea la un training de dezvoltarea a ideii filmului.
 • Lucia Tăut  cu proiectul „Vadim and His Princess” – Premiul Documentary Association of Europe  (DAE)- un abonament de membru pentru un an și patru sesiuni de mentorat personalizate.
 • Elena Culic – Premiul special oferit de Angela Tucker, membră a Academiei Americane – o sesiune de mentorat.
 • Roman Gațcan – Premiul Festivalului One World Romania (OWR) – participare în calitate de observator în cadrul Civil Society Pitch 2022.

Totodată, Festivalul a culminat și cu proiecția scurtmetrajelor realizate în cadrul atelierelor Moldox Lab 2021 (InterAction –  4 filme și Exploration –  3 filme) pe subiecte actuale din Cahul, dar și pentru întreaga țară, care au fost prezentate în fața unei audiențe formate din locuitorii orașului Cahul, autoritățile locale, invitați naționali și internaționali. Scurtmetrajele s-au centrat pe subiecte precum starea drumurilor, lipsa toaletelor publice, puterea și dragostea de viață a unui tânăr cu necesități speciale, dar și a familiei lui, situația și modul de viață al persoanelor în etate, schimbarea climatică și altele.

Pe parcursul celor șapte zile de workshop-uri, participanții atelierelor Moldox Lab au luat parte și la master-class-uri cu invitații speciali ai Festivalului.

Desfășurarea Festivalului și atelierelor de film documentar a fost posibilă datorită suportului financiar din partea Swedish Institute, Primăria Cahul, Ambasada SUA, Forumul Cultural Austriac, Centrul Cultural German AKZENTE și Institutul Goethe, Ambasada Germaniei, Ambasada Olandei, Friedrich Ebert Stiftung, Swiss Cooperation Fund, Centrul Național al Cinematografiei, Institutul Cultural Român și Startup City Cahul.

Realitatea Live

17 Sept. 2021, 22:24
 // Categoria: Societate // Autor:  Cristina Vlah
17 Sept. 2021, 22:24 // Societate //  Cristina Vlah

Fosta deputată în Parlamentul de la Chișinău, Ala Mîndîcanu, a fost apreciată cu medalia guvernatorului locotenent pentru seniori, culoare argintie, informează Realitatea.md.

Distincția i-a fost acordată pentru activismul și calitățile sale de lider comunitar. „Ea a jucat un rol esențial în stabilirea și dezvoltarea vieții asociative și culturale a minorităților naționale din Quebec”, se menționează în nota informativă.

Ala Mîndîcanu a specificat că este onorată să primească această medalie și că acesta este meritul întregii sale echipe.

Menționăm, că Ala Mîndîcanu a deținut funcțiile de: deputat în Parlament, redactor-șef la hebdomadarul „Democrația”, decan universitar la facultatea de Jurnalism și Comunicare la ULIM, precum și este un lider comunitar şi promotoare a egalității de gen pe plan național și internațional.

Ala Mîndîcanu a primit titlul de cavaler al Ordinului de Onoare al Republicii Moldova.

Fiind stabilită la Montreal, la sfârșitul lui 2008 a înregistrat asociația CMQ, primul ONG dedicat cetățenilor originari din Republica Moldova în Quebec.

 
1 septembrie, o nouă provocare: Elevii au revenit la școală
1 septembrie, o nouă provocare: Elevii au revenit la școală
Expoziție în aer liber „Comorile Cracoviei” la Muzeul de Istorie
Expoziție în aer liber „Comorile Cracoviei” la Muzeul de Istorie
Muzeul militar din Chișinău, cunoscut ca și Muzeul Armatei
Muzeul militar din Chișinău, cunoscut ca și Muzeul Armatei
Peronul Gării Feroviare din Chișinău, pustiu
Peronul Gării Feroviare din Chișinău, pustiu
Forfotă mare la târgurile şcolare din sectoarele Capitalei
Forfotă mare la târgurile şcolare din sectoarele Capitalei
Dictare pentru fiecare, în preajma sărbătorii Limbii Române
Dictare pentru fiecare, în preajma sărbătorii Limbii Române