Curs valutar
 • EUR
  21.2684
  -0.0221%
 • USD
  17.8869
  0.0453%
 • RUB
  0.2454
  0.1222%
 • RON
  4.3249
  0.0301%
 • UAH
  0.6663
  -0.015%

DOC Kremlinul ar fi cheltuit mai bine de 11 milioane de euro pentru campania prezidențială a lui Dodon

24 Iun. 2021, 15:21
 // Categoria: Actualitate // Autor:  Realitatea.md
24 Iun. 2021, 15:21 // Actualitate //  Realitatea.md

Federația Rusă ar fi investit în total 11,453 milioane de euro pentru a-l face pe Igor Dodon noul președinte al Moldovei în toamna anului 2020 și pentru a-și consolida influența în Europa Centrală. Documentul este prezentat de către celebrul ziar BILD.

Patru milioane dintre acestea erau destinate pentru „candidații prietenoși” care trebuiau să implementeze politicile Kremlinului în Moldova după alegeri, 528.000 de euro urmau să meargă la „proiecte media” de propagandă, 393.000 de euro observatorilor electorali străini și jumătate de milion de euro au fost alocate pentru „procesarea rezultatelor de către comisia electorală” – ultimul as din mâneca Kremlinului, dacă propriul candidat ar trebui doar să piardă.

În iulie 2020, serviciul secret al Republicii Moldova a identificat numeroase „proiecte” pe care Kremlinul le implementa sau intenționează să le implementeze pentru a influența alegătorii.

„ADOLF”. Planul era de a crea un „pro-Moldova” și un „pro-Sandu” – „anti-erou” care, cu „personalitatea sa scandalosă anti-rusă”, ar juca simpatia pentru tabăra pro-europeană. Declaratul „extremist de dreapta” ar trebui „să critice extrem de mult toți candidații, cu excepția lui Maia Sandu”, atât pe rețelele de socializare, cât și pe diferite canale TV.

Patru videoclipuri pe lună, în care se adresează socialiștilor și alegătorilor lor, urmau să fie produse pe parcursul a trei luni și distribuite pe Facebook. Oamenii prietenoși cu Kremlinul ar trebui să fie descriși ca „bolnavi de covid”, „negri” și „pitici”.

Scopul: crearea dezgustului pentru tabăra pro-europeană.

Kremlinul a dorit să ofere 10.000 de euro pe lună pentru actori, echipe de camere și costuri de producție. Proiectul cu numele de cod „ADOLF” urma să primească 1000 de euro din aceasta.

Pe de altă parte, serviciile secrete ale Rusiei au planificat „Planul Langweiler”. Aici, un actor „bine-cunoscut, pro-european”, ar trebui să pună la îndoială moderat și politicos obiectivele partidelor pro-occidentale și să recunoască contradicții din ce în ce mai mari. „Ar trebui să critice toți politicienii, dar se concentrează pe Maia Sandu”, scrie sursa citată.

„Noutate era că nu are rost să mergi la urne, deoarece niciunul dintre candidați nu își va ține promisiunile”.

Același plan prevedea crearea unui număr de canale Telegram pe principiul „80% știri adevărate și 20% știri false” pentru a motiva să voteze pentru Igor Dodon. Publicația notează că, pentru fiecare canal Telegram, serviciile speciale ruse au angajat un editor (1000 de euro pe lună) și doi „jurnaliști” (fiecare 400 de euro pe lună).

Se știe că liderul Partidului Socialiștilor, Igor Dodon, se află sub protecția reprezentanților administrației Președintelui Rusiei, iar finanțarea activităților sale este asigurată prin intermediul oamenilor de afaceri controlați de Kremlin. Activitățile lui Igor Dodon au fost coordonate de Dmitri Kozak, șeful adjunct al Administrației Prezidențiale ruse, precum și de așa-numitul „departament moldovenesc” al Administrației, condus de generalul SVR Vladimir Cernov.

Articolul integral poate fi accesat pe BILD.DE.

Realitatea Live

03 Aug. 2021, 14:07
 // Categoria: Actualitate // Autor:  Realitatea.md
03 Aug. 2021, 14:07 // Actualitate //  Realitatea.md

Sute de enoriași au ieșit marți, 3 august 2021, în centrul Capitalei pentru a protesta împotriva vaccinări obligatorii care nu a fost impusă în Republica Moldova. Manifestația a fost organizat de către Mișcarea Juriștilor Ortodocși din Moldova.

Oamenii conduși de către zeci de preoți susțin că nu-și doresc vaccinarea obligatorie împotriva COVID-19. Nu este clar în ce context a fost organizat protestul pentru că la ora actuală, în țară, în niciun fel de domeniu de activitate nu se discută despre obligativitatea imunizării. 

Imediat după protest, Mișcarea Juriștilor Ortodocși din Moldova s-au îndreptate spre Guvern, iar apoi spre Președinție. Aceștia au depus o petiție împotriva vaccinări obligatorie cu COVID-19.


Vaccinul nu trebuie să fie obligatoriu. După întâlnirea de astăzi, ca un ultim scop, este faptul că creștinii ortodocși susțin poziția oficială a Bisericii Ortodoxe din Moldova. Vaccinarea nu trebuie să fie obligatorie, a declarat unul dintre preoții prezenți la protest.

Noi ne dorim ca acest lucru să nu să se întâmple. În cazul în care hărțuirea și discriminarea va continua sau vom avea un proiect de lege care va propune obligativitatea vaccinării, atunci protestele vor continua. Noi nu așteptăm un nou guvern pentru a ne adresa politic cuiva, noi ne adresăm organizaților statale precum și conducătorilor de interprinderi să stopeze discriminarea din câmpul muncii și din colectivitate. Mai mult decât atât, ne vom trezi pe 1 Septembrie fără cadre didactice sau fără medici în spitale din cauza discriminării, a adăugat una dintre femeile prezente la protest.

Realitatea.md precizează că la nivel oficial, în Republica Moldova nu se discută despre vaccinarea obligatorie. De la începutul campaniei de vaccinare, autoritățile au venit doar cu recomandări în acest sens.

 

 
Expoziție în aer liber “Muzeul Prado iese în stradă”
Expoziție în aer liber “Muzeul Prado iese în stradă”
Șoferii (nu) respectă și (nu) acordă prioritate transportului public, în Capitală
Șoferii (nu) respectă și (nu) acordă prioritate transportului public, în Capitală
Expoziție dedicată istoriei ghetoului din Chișinău
Expoziție dedicată istoriei ghetoului din Chișinău
Emilia Plugaru publică volumul de poezii “Cer de sineală”
Emilia Plugaru publică volumul de poezii “Cer de sineală”
Circulația rutieră pe strada Ion Creangă a fost parțial reluată
Circulația rutieră pe strada Ion Creangă a fost parțial reluată
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate