Curs valutar
 • EUR
  19.0630
  0%
 • USD
  17.7776
  0%
 • RUB
  0.2221
  0%
 • RON
  3.8496
  0%
 • UAH
  0.4814
  0%

DOC La 3 zile după publicare AGEPI recomandă încălcarea legii și favorizează OGC promovate de structuri rusești

30 Sept. 2022, 09:38
 // Categoria: Actualitate // Autor:  Realitatea.md
30 Sept. 2022, 09:38 // Actualitate //  Realitatea.md

Legea drepturilor de autor și a celor conexe a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în data de 10 octombrie. Însă chiar și așa, cu toate „inovațiile” înaintate de AGEPI, instituția favorizează intrarea pe piața Republicii Moldova a organizațiilor drepturilor de autor susținute din spate, prin metode ilegale, de RAO (Российское Авторское Общество) și VOIS (Всероссийская Организация Интеллектуальной Собственности), din Federația Rusă, scrie bani.md.

Astfel, două organizații a dreptului de autor și a drepturilor conexe COPYRIGHT și ANPFI au sesizat Guvernul și Parlamentul cu privire la încălcările AGEPI care vizează avizarea entităților drepturilor de autor, care le favorizează pe cele susținute din Rusia.

În anunțul publicat de AGEPI cu privire la avizarea OGC-urilor, instituția recomandă oficial:

 1. OGC-urile să încalce prevederile Legii nr. 230 din 28 iulie 2022, art. 85 alin. (2) care menționează că „Orice propunere de modificare a statutului se supune avizării AGEPI, cu două luni înainte de adunarea generală a organizației de gestiune colectivă în cadrul căreia modificarea urmează să fie aprobată.” Conform dispozițiilor finale ale legii, Legea nr. 230 va intra în vigoare pe data de 10 octombrie 2022. Deci, aplicând dispozițiile art. 85 alin. (2), Adunările Generale ale AN «COPYRIGHT» și ANPFI pot fi eventual convocate cel mai degrabă pentru data de 10 decembrie 2022. Iar conform Anunțului AGEPI – „în vederea aprobării Statutelor care au obținut avizul AGEPI, pot dispune convocarea/reconvocarea Adunării Generale, care urmează a avea loc în perioada 10-15 noiembrie 2022”.
 2. Discriminarea OGC-lor avizate la moment prin acțiuni de protecționism deschis și direct din partea AGEPI are loc prin faptul că, potrivit Anunțului său, noii solicitanți pot depune actele pentru avizare începând cu data de 10 octombrie 2022, iar OGC-le avizate – doar în perioada 11-16 decembrie 2022. Aceasta demonstrează condiții inechitabile și discriminatorii în privința OGC-lor care activează la moment.
 3. Urmare a întrebărilor expuse în cadrul ședinței din 23 septembrie 2022, pe marginea depunerii actelor necesare pentru avizarea asociațiilor, în contextul implementării art. 84 din Legea nr. 230 din 28.07.2022, se constată că AGEPI nu cunoaște setul de acte care urmează a fi prezentate ce demonstrează capacitatea economică de gestionare colectivă. Întrucât la întrebarea de concretizare – dacă va fi o Listă a documentelor și a informațiilor relevante care urmează a fi depuse, o Listă care va fi valabilă pentru toți solicitanții avizului în egală măsură și pentru excluderea manipulărilor și a protecționismului din partea AGEPI, directorul AGEPI a răspuns că o astfel de listă nu va fi.

Marcel Oțel, directorul ANPFI, în cadrul ședinței AGEPI de clarificare a noilor reglementări ce reies din lege, l-a întrebat pe directorul AGEPI, Eugeniu Rusu, cu privire la lista documentelor care trebuie depuse la agenție pentru înregistrarea OGC-ului. Drept răspuns, Eugeniu Rusu, directorul instituției a făcut referire la legea veche. Asta deși pe data de 9 septembrie 2022 în Monitorul Oficial a fost publicată legea nouă.

„O sa depuneți cerere de avizare și noi o să examinăm și o sa va spunem dacă OGC-ul întrunește condițiile sau nu”, a punctat Rusu.

În cadrul discuției, dl Oțel l-a întrebat pe dl Rusu și despre cum ar putea în mod legal un OGC avizat să convoace, de exemplu, Adunarea Generala pe data de 10-15 noiembrie, dacă termenul de convocare și organizare a Adunării Generale este de două luni.

Directorul AGEPI a răspuns evaziv: „Dacă vreți să vă conformați tuturor prevederilor care sunt în comunicat, dumneavoastră o să fiți în termini legali și OK cu toate prevederile legale. (…) Procedura sau formula care a fost propusă de către AGEPI este una legală și nu încalcă nici o prevedere din noua lege”.

În același timp, dl Oțel M. a cerut claritate cu privire la anunțul de înregistrare a OGC-urilor, dacă e valabil și pentru cele existente, în condițiile în care termenele stabilite sunt în afara cadrului legal al noii legi, care va intra la 10 octombrie. Or, anunțul AGEPI favorizează OGC-urile noi – care vor să fie avizate, deoarece ele au dreptul să depună actele cu 2 luni mai devreme decât OGC-le care activează la moment.

Rusu a precizat că: „Anunțul este clar, sunt niște termeni de referință. Nu este obligatoriu, noi am venit în întâmpinarea OGC-urilor cu termeni legali și nu este niciun favoritism pentru nimeni”.

Reprezentanții OGC-urilor care activează de mai mulți ani în Republica Moldova sunt convinși că atât noua lege, cât și controversatul Anunț de stabilire a condițiilor pentru depunerea actelor de avizare, au scopul de a infiltra pe piața locală niște OGC-uri care sunt propulsate din spate de către organizații din Federația Rusă. Acestea au fost la Chișinău în vizite “de lucru” în noiembrie 2021 și au avut întrevederi cu Rusu E., directorul AGEPI. Ne-am expus public în acest sens și am alertat și instituțiile de stat referitor la aceste riscuri. În același timp, toată comunitatea de autori, compozitori și artiști sunt stupefiați și indignați de faptul că AGEPI, prin acțiunile sale, elaborând noua lege privind dreptul de autor și drepturile conexe, a deschis larg poarta unor entități propulsate de organizații din Federația Rusă.

BANI.MD a scris anterior că, anume în interesele terțelor persoane (agenți economici și OGC-uri din Rusia) AGEPI a elaborat prezenta lege a drepturilor de autor. Este vorba de Российское Авторское Общество (RAO), Всероссийская Организация Интеллектуальной Собственности (VOIS) și Российский Союз Правообладателей (RUR). Acestea au atacat prin metode raider domeniile drepturilor de autor și conexe din Georgia, Azerbaidjan și Kazahstan, RAO i s-a creat impresia că ar putea distruge în scop de acaparare și sistemul drepturilor de autor din Republica Moldova.

Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!

 

Realitatea Live

TANDEM transformă spațiile în oportunități. Spații în chirie pentru parteneri din domeniul Home&Decor
TANDEM transformă spațiile în oportunități. Spații în chirie pentru parteneri din domeniul Home&Decor
Vara se apropie, dar bugetul nu îți permite să cumperi o mașină nouă pentru a pleca în vacanță? Zoom Credit are soluția
Vara se apropie, dar bugetul nu îți permite să cumperi o mașină nouă pentru a pleca în vacanță? Zoom Credit are soluția
FOTO Ambasadorul SUA a vizitat compania „Rogob”
FOTO Ambasadorul SUA a vizitat compania „Rogob”
Două luni de declaraţii şi zero acţiuni
Două luni de declaraţii şi zero acţiuni
Marele câștigător al sejurului în Maldive a fost desemnat de către Moldindconbank și Visa
Marele câștigător al sejurului în Maldive a fost desemnat de către Moldindconbank și Visa
Glovo lansează programul „Angajamentul pentru curieri” – o serie de inițiative pentru a îmbunătăți experiența curierilor
Glovo lansează programul „Angajamentul pentru curieri” – o serie de inițiative pentru a îmbunătăți experiența curierilor
Castel Mimi – calea de 130 de ani de la primul chateau francez din Basarabia, până la „centrul” Europei pentru o zi!
Castel Mimi – calea de 130 de ani de la primul chateau francez din Basarabia, până la „centrul” Europei pentru o zi!
FOTO, VIDEO Fundația Orange Moldova a lansat Orange Digital Center, un hub de învățare pentru viitor
FOTO, VIDEO Fundația Orange Moldova a lansat Orange Digital Center, un hub de învățare pentru viitor
Cele mai comune probleme dentare care necesită tratament ortodontic: descriere, simptome și opțiuni de tratament
Cele mai comune probleme dentare care necesită tratament ortodontic: descriere, simptome și opțiuni de tratament
28 Mai 2023, 14:17
 // Categoria: În Lume // Autor:  Elena Putregai
28 Mai 2023, 14:17 // În Lume //  Elena Putregai

Turcii își aleg duminică, 28 mai curent, în turul II preşedintele pentru un mandat de cinci ani. În primul tur de scrutin din 14 mai, Recep Tayyip Erdogan (69 de ani) a obţinut 49,5% din voturi, fiind la mică distanţă de majoritatea necesară pentru a evita un al doilea tur de scrutin, într-un vot văzut ca un referendum asupra regimului său autocratic. Kemal Kılıçdaroğlu (74 de ani), candidatul unei alianţe de opoziţie formate din şase partide, a primit 44,9% din voturi.

Rezultatele alegerilor ar putea fi anunțate anunțate mai devreme față de primul tur, fiind posibil ca acestea să fie comunicate în jurul orei 18.30, conform lui Ahmet Yener, președintele Consiliului Electoral.

President Erdoğan had concluded his election campaign for the first round by visiting Hagia Sophia Grand Mosque for evening prayers.

Today, he visited Eyüp Sultan Mosque, where tomb of Abu Ayyub al-Ansari — a close companion Prophet Muhammad, is located pic.twitter.com/dr1LDGRbqL

— Mehmet Çelik (@celik) May 27, 2023

Pe la ora 12:00, a votat și Recep Tayyip Erdogan şi contracandidatul său Kemal Kilicdaroglu, la Instanbul, respectiv – la Ankara. Ambii au fost însoțiți de soții.

Singurul lucru care îl poate detrona pe Erdogan din fruntea Turciei

Imaginile cu clădirile care s-au prăbușit precum castelele din nisip, în timpul cutremurelor devastatoare din sudul Turciei, au stârnit un val de furie. Cum a fost posibil ca unele construcții noi, care ar fi trebuit să fie mai rezistente la cutremure, să se transforme rapid în mormane de moloz? După ce se șterg lacrimile, se caută vinovații.

Totul, într-o reconstrucție care se estimează că va costa Turcia 84 de miliarde de dolari, în pragul unor alegeri grele pentru autocratul Erdogan și într-un context economic extrem de dur în care trăiesc turcii.

Cel puțin 113 mandate de arestare au fost emise de autoritățile turce, în legătură cu modul în care au fost construite clădirile prăbușite la cutremur și pentru nerespectarea standardelor de construcție, mai ales într-o zonă despre care se știe că are un risc seismic ridicat.

Mai bine de 50.000 de clădiri care s-au prăbușit sau au fost grav avariate în întreaga regiune afectată de cele două cutremure de peste 7 grade vor trebui demolate, potrivit ministrului turc al Mediului, Murat Kurum. Bilanțul tragic al deceselor a depășit 40.000 de persoane, în Turcia și în Siria.

Kilicdaroglu îi îndeamnă pe turci să voteze „pentru a scăpa de un regim autoritar”: „Libertatea va veni”

Candidatul opoziţiei în alegerile prezidenţiale din Turcia, Kemal Kilicdaroglu, şi-a îndemnat duminică concetăţenii să voteze „pentru a scăpa de un regim autoritar”, el făcând acesta declarații după ce a depus buletinul său de vot în urnă la o secţie de votare din capitala turcă Ankara, unde a fost primit cu rale de către susținători.

„Pentru ca o veritabilă democraţie şi libertate să poată avea loc în această ţară, pentru a ne debarasa de un guvern autoritar, îi invit pe toţi cetăţenii să voteze”, a declarat Kilicdaroglu, conform AFP.

El i-a îndemnat pe oameni să rămână lângă urne după închiderea secţiilor de votare, la ora 17:00, „pentru că aceste alegeri s-au derulat în condiţii foarte dificile”.

„Au fost proferate tot felul de defăimări şi calomnii, însă eu am încredere în bunul simţ al cetăţenilor. Democraţia va veni în mod sigur în această ţară, libertatea va veni”, a dat el asigurări în faţa unor susţinători ai săi care, adunaţi în faţa secţiei de votare, l-au aplaudat la ieşire.

Preşedintele aflat la sfârşit de mandat, Recep Tayyip Erdogan, dat favorit în acest al doilea tur inedit, a votat în cartierul său Uskudar, pe malul asiatic al Istanbulului, însoţit de soţia sa Emine şi sub ochii unei mulţimi importante.

„Nicio ţară din lume nu înregistrează rate de participare de 90%, Turcia aproape că le-a atins. Le cer concetăţenilor mei să vină să voteze neclintit”, a declarat şeful statului turc.

Potrivit lui Erdogan, cu numai doi candidaţi în cursă, votul „va fi încheiat rapid”.

Secţiile de votare s-au deschis duminică la ora locală 08:00 și se vor închide la ora 17:00, primele rezultate fiind aşteptate la începutul serii.

TANDEM transformă spațiile în oportunități. Spații în chirie pentru parteneri din domeniul Home&Decor
TANDEM transformă spațiile în oportunități. Spații în chirie pentru parteneri din domeniul Home&Decor
Vara se apropie, dar bugetul nu îți permite să cumperi o mașină nouă pentru a pleca în vacanță? Zoom Credit are soluția
Vara se apropie, dar bugetul nu îți permite să cumperi o mașină nouă pentru a pleca în vacanță? Zoom Credit are soluția
FOTO Ambasadorul SUA a vizitat compania „Rogob”
FOTO Ambasadorul SUA a vizitat compania „Rogob”
Două luni de declaraţii şi zero acţiuni
Două luni de declaraţii şi zero acţiuni
Marele câștigător al sejurului în Maldive a fost desemnat de către Moldindconbank și Visa
Marele câștigător al sejurului în Maldive a fost desemnat de către Moldindconbank și Visa
Glovo lansează programul „Angajamentul pentru curieri” – o serie de inițiative pentru a îmbunătăți experiența curierilor
Glovo lansează programul „Angajamentul pentru curieri” – o serie de inițiative pentru a îmbunătăți experiența curierilor
Castel Mimi – calea de 130 de ani de la primul chateau francez din Basarabia, până la „centrul” Europei pentru o zi!
Castel Mimi – calea de 130 de ani de la primul chateau francez din Basarabia, până la „centrul” Europei pentru o zi!
FOTO, VIDEO Fundația Orange Moldova a lansat Orange Digital Center, un hub de învățare pentru viitor
FOTO, VIDEO Fundația Orange Moldova a lansat Orange Digital Center, un hub de învățare pentru viitor
Cele mai comune probleme dentare care necesită tratament ortodontic: descriere, simptome și opțiuni de tratament
Cele mai comune probleme dentare care necesită tratament ortodontic: descriere, simptome și opțiuni de tratament
 
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală