Curs valutar
 • EUR
  19.1542
  -0.4944%
 • USD
  18.1471
  -0.1146%
 • RUB
  0.1876
  -0.6397%
 • RON
  3.8502
  -0.6026%
 • UAH
  0.4914
  -0.1018%

DOC Metsola, către Maia Sandu: Parlamentul European va rămâne alături de Moldova în drumul său spre UE

15 Feb. 2023, 14:30
 // Categoria: Politica // Autor:  Romaniuc Victoria
15 Feb. 2023, 14:30 // Politica //  Romaniuc Victoria

Locul Republicii Moldova este în UE, iar Legislativul European va susține parcursul european al țării noastre, continuând să sprijine forțele aflate la conducere. Asigurările au fost date de președinta Parlamentului European, Roberta Metsola, care a publicat marți o scrisoare deschisă, adresată președintei Maia Sandu. 

„În numele Parlamentului European, aș dori să exprim solidaritatea neclintită cu Republica Moldova și încrederea noastră în conducerea proeuropeană a Moldovei. Suntem perfect conștienți de situația internă dificilă și de contextul geopolitic cu care se confruntă țara dumneavoastră, intensificate de războiul Rusiei împotriva Ucrainei”, se arată în scrisoarea semnată de Roberta Metsola.

Instituția pe care o conduce Metsola va sprijini în continuare parcursul european al Republicii Moldova.

„Fiți sigură că Parlamentul European va rămâne alături de Republica Moldova în drumul său spre aderarea la Uniunea Europeană. Vom continua să oferim sprijin financiar, politic și vom colabora cu dumneavoastră pentru a consolida reziliența țării în ceea ce privește securitatea, aprovizionarea cu energie și combaterea campaniilor de propagandă și dezinformare alimentate de Rusia”.

În cadrul aceleiași scrisori, președinta Parlamentului European a felicitat-o pe șefa statului pentru conducerea sa și curajul de care aceasta a dat dovadă în realizarea reformelor-cheie din țară.

Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!

„Locul Republicii Moldova este alături de noi, în familia europeană. Sper să ne întâlnim curând”, conchide oficiala europeană.

Scrisoarea Robertei Metsola vine la o zi distanță după ce Maia Sandu a anunțat că Rusia planifică să provoace o lovitură de stat în Republica Moldova, inclusiv prin intermediul diversioniștilor din Serbia, Muntenegru, Rusia și Belarus.

În timpul vizitei sale la Bruxelles, președintele ucrainean Vladimir Zelenski a declarat că a informat-o pe Maia Sandu despre faptul că Rusia ar avea un plan pentru a schimba puterea în Moldova. El a precizat că serviciile de spionaj ale Kievului au obținut documente care i-ar proba afirmațiile.

Rusia și Muntenegru au respins marţi acuzaţiile Maiei Sandu, în timp ce Serbia i-a cerut explicații.

Deși Casa Albă a anunțat că nu poate confirma rapoartele autorităților moldovenești despre tentativele Rusiei de a destabiliza situația din Republica Moldova, SUA a declarat că este alături de guvernul şi poporul moldovean. O reacție similară a avut și președintele român Klaus Iohannis, care a precizat că „aceste amenințări nu trebuie deloc neglijate” și că țara noastră nu este singură în fața acestor provocări.

Realitatea Live

28 Sept. 2023, 20:48
 // Categoria: În Lume // Autor:  Ursu Ana
28 Sept. 2023, 20:48 // În Lume //  Ursu Ana

Ministrul de Externe al Ucrainei Dmitro Kuleba, consideră că recentele tensiuni apărute între Ucraina și Polonia, pe fondul interdicțiilor asupra cerealelor ucrainene, sunt alimentate de campania electorală din statul vecin, care până acum a fost unul dintre cei mai puternici și fideli aliați ai Kievului în fața invaziei ruse, informează AFP, potrivit Agerpres.

 „Noi nu avem nevoie de acest război al cerealelor, şi nici Polonia. Nu am creat această criză şi suntem absolut dispuşi să-i punem capăt”, a declarat Kuleba, într-un interviu acordat agenţiei de ştiri Interfax-Ucraina și publicat joi, 26 septembrie.

Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!

 „Emoţiile sunt mari. Tensiunea ar putea creşte în Polonia până la 15 octombrie”, a declarat ministrul, în timp ce guvernul populist al Poloniei, cu sprijinul regiunilor agricole ale ţării, îşi prezintă interdicţia asupra importurilor de cereale ucrainene ca pe o modalitate de a-i proteja pe fermierii polonezi.

Varşovia găzduieşte în prezent aproape un milion de refugiaţi ucraineni care şi-au părăsit ţara după începerea invaziei ruse în 2022, iar ajutorul militar occidental pentru Ucraina trece în principal prin teritoriul Poloniei.

Kuleba s-a declarat încrezător într-o rezolvare în curând a acestei crize, spunând că cei doi vecini nu au de ales. În schimb, el a denunţat discursul oficialilor polonezi care îi portretizează pe ucraineni ca fiind nerecunoscători.

 
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală