Curs valutar
 • EUR
  20.0224
  0.0784%
 • USD
  17.7314
  -0.0243%
 • RUB
  0.2365
  0.7188%
 • RON
  4.0457
  0.089%
 • UAH
  0.6516
  -0.4144%

DOC Securitatea energetică a R.Moldova în mâinile unui offshore cercetat pentru evaziune fiscală și contrabandă

04 Sept. 2021, 12:01
 // Categoria: Economie // Autor:  Realitatea.md
04 Sept. 2021, 12:01 // Economie //  Realitatea.md

Compania moldovenească Horus SRL, administrată de Valentin Balan a apărut în atenția publicului după publicarea unei investigații care arată că ar fi fost favorizată în cadrul unei licitații desfășurate de Termoelectrica și UCIPE, scrie portalul de știri economice Bani.md.

Pentru detalii – citiți:

Securitatea țării este amenințată după ce Termoelectrica ar fi trucat o licitație de modernizare a unui bloc energetic

Precizările Termoelectrica privind „securitatea energetică a țării și licitația de modernizare a unui bloc energetic”

Victor Parlicov, despre „licitațiile trucate” de la Moldelectrica: Cunosc detalii. Acest proces trebuie investigat

Fără precedent! Lovitura de corupție la Termoelectrica Chișinău și UCIPE

Termoelectrica respinge acuzațiile pe marginea procedurii de licitație privind modernizarea Blocului energetic nr.1

Precizările HORUS privind articolul „securitatea energetică a țării și licitația de modernizare a unui bloc energetic”

O companie rusă de pe listele de sancțiuni ale SUA și UE „face ordine”, pe piața energiei electrice din Moldova

Compania este înființată de o altă companie offshore, care la rândul ei este înregistrată în Insulele Seychelles – Prominvest Development LTD.

Compania Horus mai este implicată și într-un dosar penal ce ține de evaziune fiscală (Dosar Penal №2020670073, intentat în baza art. 248 p. (3) al Codului Penal RM).

Autorii unui articol publicat de Punctul.md, au enumerat mai multe situații în care compania Horus SRL ar fi fost favorizată în tranzacții cu statul:

Privatizarea ÎS Vibropribor

În toamna 2020, vice Președintele Parlamentului, Alexandr Slusari punea la îndoială rezultatele privatizării SA Vibropribor, adresând o Interpelare la Agenția Proprietăți Publice și la Guvern, prin care cerea informații suplimentare referitor la această importantă întreprindere de stat.

Este vizat complexul patrimonial unic cu suprafața de 41 424 m.p., amplasat în centrul Capitalei pe un teren de peste 5 ha, care a fost evaluat doar cu aproximativ 36 mln lei sau 45 euro pentru un metru pătrat. La momentul tranzacției întreprinderea respectivă nu a avut datorii. Au fost analizate ofertele de privatizare, anunțate de Agenția Proprietăți Publice și s-a constatat că pentru o clădire similară s-ar propune un preț inițial de minim 200 mln lei. Însă întreprinderea Vibropribor a fost falimentată.

Autorii articolului se întreabă: „Oare în mod intenționat ca să fie privatizată de Horus?”, punând accent pe punctele 3-6 din interpelare:

Regiunea Transnistreană: Posibilă contrabandă. Dosar pe Rol

 

Achiziții de la Ministerul Sănătății

În anul 2006, pe timpul guvernării comuniste, compania Horus a reușit să obțină de la stat peste 1 milion de euro și cca 726 000 de dolari SUA, prin intermediul unui contract încheiat cu Ministerul Sănătății, scrie Punctul.md. Conducerea Ministerului spune că achiziția serviciilor a fost realizată cu încălcarea Legislației în vigoare, iar contractul a fost încheiat fără a fi organizat vreun concurs. În același timp, din conturile Ministerului Sănătății au fost încasate forțat sume foarte mari, sub formă de plăți suplimentare sau dobânzi, motivând că s-a cheltuit mai mult pentru serviciile prestate. Astfel, potrivit informațiilor prezentate de judecătorii de la Curtea de Apel Chișinău în dosarul înaintat de Ministerul Sănătății împotriva companiei Horus, sumele care ar fi fost datorate de către Minister erau de peste 96 909 de dolari SUA și cca 106 838 de euro. Iar în 2013 compania a luat forțat din conturile Ministerului acești bani în baza unei Decizii silite a adjudecătorului străin Peter H. J. Chapman. Conducerea companiei Horus însă nu s-a oprit aici. A mai vrut să ia de la stat și dobânzile acumulate din cauză că datoria nu a fost achitată la timp.

Totuși, conducerea Ministerului se luptă de ani de zile în instanțele de judecată să anuleze aceste contracte. Iar problema constă în faptul că compania respectivă deja a prejudiciat Statul cu sume deosebit de mari.

În acest context, autorii articolului se întreabă retoric: cum de a fost posibil ca proiecte importante de securitate energetică să fie încredințate într-un mod netransparent unui offshore, care este cercetat de evaziune fiscală și contrabandă? În contextul aspirațiilor noastre de integrare europeană, ne vom păta pe viitor reputația cu așa companii?

„Or, Guvernarea actuală ar trebui să curme din fașă schemele corupționiste și să elimine actorii toxici, cărora le este străină etica de afaceri, etica personală și discernământul pentru a clădi reputații sustenabile. La fel, să implementeze prevederile din Programul de Guvernare, care interzic participarea companiilor offshore la proiecte și achiziții publice”, concluzionează sursa citată.

Sursa: Punctul.md

Realitatea Live

30 Nov. 2021, 10:41
 // Categoria: Societate // Autor:  Valentina Buză
30 Nov. 2021, 10:41 // Societate //  Valentina Buză

Asistența medicală de urgență este tot mai solicitată, iar responsabilii informează că în perioada 22-28 noiembrie, Departamentul Dispecerizare al IMSP CNAMUP a recepționat 14544 solicitări pentru acordarea primului ajutor medical la etapa prespitalicească de la Serviciul Unic 112, ceea ce reprezintă o medie de 2077 solicitări/zi și respectiv 86 solicitări/oră.

„Din numărul total de peste 14000 de intervenții a echipelor de asistență medicală urgentă, 3220 erau pentru pacienții cu maladii respiratorii, 2959 pentru cetățenii cu urgențe cardiovasculare, 1956 pentru cei care suferă de patologii neurologice și 1117 persoane cu traumatisme de diferite grade”, se arată în nota informativă.

Mai mult, în perioada menționată, medicii de pe ambulanță au fost solicitați și au intervenit rapid la 211 pacienți cu accidente vasculare cerebrale și la 64 pacienți cu infarct miocardic.

„Ambulanța a fost chemată la 82 persoane, printre care la 15 copii care s-au ales cu diverse traumatisme după accidentele rutiere produse pe traseele țării. Ulterior, 64 pacienți au avut nevoie de transportare la spital. La Serviciul de Asistență Medicală Urgentă Prespitalicească au mai apelat 83 persoane cu maladii infecțioase, 39 cu urgențe toxice și 18 cu combustii. Totodată, echipele AMU au acționat prompt în cazul a 17 intoxicații cu medicamente; 8 intoxicații cu alcool și trei cu monoxid de carbon”.

De menționat că după efectuarea examenului medical primar și acordarea asistenței medicale urgente 5494 pacienți, printre care 1192 copii au avut nevoie de transportare asistată la spital pentru investigații și tratament în condiții de staționar.

 
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală