Curs valutar
 • EUR
  20.7703
  0.1069%
 • USD
  17.7017
  0.1232%
 • RUB
  0.2433
  0.8631%
 • RON
  4.1959
  0.0882%
 • UAH
  0.6648
  0.3761%

VIDEO Dacia a prezentat modelul „Jogger”, primul hibrid al mărcii dar și cel mai scump de până acum

04 Sept. 2021, 12:32
 // Categoria: Sci-tech // Autor:  Valentina Buză
04 Sept. 2021, 12:32 // Sci-tech //  Valentina Buză

Dacia a prezentat ieri, 3 septembrie, primul hibrid din istoria companiei. Este vorba despre modelul „Jogger” care vine să readucă marca mai aproape de „esenţa” a ce se dorea a fi în 2004, atunci când a fost relansată de Grupul Renault. Noul model va fi cel mai scum și cel mai lung din gama Dacia.

Jogger va fi primul hibrid din gama Dacia şi va fi produs începând cu finalul acestui an la Mioveni alături de Duster, Logan şi Sandero Stepway.

Preţul său de pornire va fi de 15.000 de euro cu TVA şi va fi cel mai scump model Dacia de până acum.

Oficialii francezi spun că Jogger este un model de segment compact – prin prisma lungimii, dar şi spaţiului interior. Partea sa din faţă este una identică cu Sandero Stepway. Segmentul compact reprezintă aproape 40% din piaţa europeană, iar SUV-urile compacte au mai bine de jumătate din acest segment pe care Jogger a fost lansat.

Jogger va fi cel mai lung model Dacia, cu o lungime de 4,55 metri. De asemenea, va avea și cel mai mare ampatament – 2,9 metri şi o gardă la sol de 20 cm.

Jogger vine cu bare de plafon care se pot roti pentru a permite transportul obiectelor şi vine cu bandouri pe portiere sub forma unui autocolant mai gros – decizie luată pentru a nu afecta aerodinamicitatea – faţă de cele groase din plastic sau greutatea.

În partea din spate sunt amplasate stopuri verticale pentru a avea un hayon cât mai lat – dacă primul MCV apela la două uşi pentru portbagaj, acum Jogger vine cu un hayon, soluţie considerată mai practică.

Cu noul model vor putea fi transportați cu ușurință șapte pasageri. Mașina are un portbagaj 160 de litri. În format cu 5 locuri capacitatea urcă la 708 litri, iar în cea cu două, 1.819 de litri. La acestea se adaugă 24 de litri spaţii de depozitare.

Jogger va dispune de două linii de echipare – Essential şi Comfort alături de una “limitată” – acesata fiind Extreme din 2022, momentul lansării.

Spre deosebire de primul MCV, Jogger va fi disponibil doar în această versiune, fără van sau pickup.

Pentru Jogger oficialii Renault se aşteaptă la un rezultat similar cu al gamei Logan&Sandero la testele de siguranţă, având în vedere platforma.

Vânzările vor demara în februarie 2022, iar comenzile vor fi preluate din luna noiembrie.

Realitatea Live

23 Sept. 2021, 08:25
 // Categoria: Societate // Autor:  Realitatea.md
23 Sept. 2021, 08:25 // Societate //  Realitatea.md

Fostul președinte de țară, actualul deputat PSRM Igor Dodon, este supărat foc pe bașcanul Găgăuziei, Irina Vlah, după ce aceasta a declarat de 31 august că sărbătorește Limba Română. Mai mult, a recunoscut că în cadrul alegerilor din unitate teritorial administrativă care au avut loc recent socialiștii au participat separat. Cât despre citatul primarului Ion Ceban plasat la miezul nopții pe Facebook – LIMBA ROMÂNĂ, liderul PSRM nu pare atât de indignat.

„Exista o tendinţă ca unii politicieni încearcă să-şi schimbe culoare. Socialiștii nu fac așa ceva niciodată. Noi am susținut-o de două ori la funcția de bașcan a UTA Găgăuzia. Cred că fără susţinerea noastră, ea nu ar fi câştigat nici în 2015, nici în 2019. Atunci, ea spunea că în Moldova limba de stat este moldovenească. Ce s-a schimbat acum? Dacă am fi ştiut că ea consideră că limba română este cea mai mare realizare a poporului moldovenesc, nu am fi susţinut-o”, a declarat Igor Dodon la Publika TV.

Cât despre primarul capitalei, a negat că ar fi apărut disensiuni în relația lor. Întrebat despre postarea controversată a lui Ion Ceban, la fel despre limba română, Igor Dodon a spus că înţelege de ce a scris acest mesaj, dar ar prefera ca totuși acesta să-şi explice decizia.

„Ceban Ion Vasile, primarul Capitalei, întotdeauna a fost şi rămâne membru al echipei noastre. Cred că el este unul dintre cei mai buni primari de la Independenţă încoace. Noi înţelegem declaraţia lui și îl vom susţine”.

Amintim că, în cadrul unor declarații de presă, Ion Ceban le-a declarat jurnaliştilor că, de fapt, niciodată nu a zis că moldoveneasca şi româna sunt limbi diferite.

 
1 septembrie, o nouă provocare: Elevii au revenit la școală
1 septembrie, o nouă provocare: Elevii au revenit la școală
Expoziție în aer liber „Comorile Cracoviei” la Muzeul de Istorie
Expoziție în aer liber „Comorile Cracoviei” la Muzeul de Istorie
Muzeul militar din Chișinău, cunoscut ca și Muzeul Armatei
Muzeul militar din Chișinău, cunoscut ca și Muzeul Armatei
Peronul Gării Feroviare din Chișinău, pustiu
Peronul Gării Feroviare din Chișinău, pustiu
Forfotă mare la târgurile şcolare din sectoarele Capitalei
Forfotă mare la târgurile şcolare din sectoarele Capitalei
Dictare pentru fiecare, în preajma sărbătorii Limbii Române
Dictare pentru fiecare, în preajma sărbătorii Limbii Române