Curs valutar
 • EUR
  20.6391
  -0.0528%
 • USD
  18.0200
  0.0261%
 • RUB
  0.2347
  -2.2156%
 • RON
  4.1752
  -0.0431%
 • UAH
  0.6443
  -0.7605%

DOC „Teroarea” CSM asupra judecătorilor ia vacanță până la următoarea componență

29 Nov. 2021, 20:05
 // Categoria: Actualitate // Autor:  Realitatea.md
29 Nov. 2021, 20:05 // Actualitate //  Realitatea.md

Membrii Consiliului Superior al Magistraturii urmează să se întrunească mâine, 30 noiembrie, în ședință începând cu ora 09:00. Pe ordinea de zi este un singur subiect cu privire la desfășurarea concursului pentru suplinirea funcțiilor vacante de judecător în unele judecătorii. 

Ședința de marți ar urma să fie ultima până la aprobarea noii componențe a CSM, întrucât organul respectiv rămâne fără cvorum.

Mandatele membrilor: Petru Moraru, Nina Cernat expiră în data de 1 decembrie, la fel ca și cel al lui Anatolie Galben care și-a dat demisia. Mandatul președintelui interimar al CSM, Dorel Musteață expiră în data de 7 octombrie 2022, iar cel al Luizei Gafton, în luna noiembrie 2022. Cât despre Victor Micu, mandatul acestuia expiră în data de 19 ianuarie 2022.

Amintim că anterior, data Adunării Generale a Judecătorilor a fost stabilită pentru 1 octombrie. În urma situației epidemiologice din țară, la mijlocul lunii Septembrie întrunirea a fost amânată cu tocmai două luni. Astfel, judecătorii urmează să se convoace în ședință pe data de 3 decembrie 2021.

În cadrul evenimentului din decembrie urmau să fie aleși șase membri noi ai Consiliului (cei cinci planificați anterior + 1, întrucât până la acea dată va expira și mandatul lui Dorel Musteață), precum și trei membri suplianți ai colegiilor disciplinare.

De asemenea, ar urma să fie aleși doi membri suplianți ai CSM, patru membri ai colegiilor pentru selectarea judecătorilor de carieră și trei membri ai colegiilor de evaluare a activității judecătorilor.

Ultima adunare generală a judecătorilor s-a desfășurat pe 1 martie 2019.

Realitatea Live

16 Ian. 2022, 19:18
 // Categoria: Life // Autor:  Petru Beregoi
16 Ian. 2022, 19:18 // Life //  Petru Beregoi

Maestrul Emerit al Artei, pictorul și artistul plastic Andrei Mudrea, născut pe 29 aprilie 1954, în satul Mitocul Vechi, raionul Orhei, a decedat. Anunțul a fost făcut astăzi, 16 ianuarie de către Ministerul Culturii.

„E prematur să vorbim despre Andrei Mudrea la timpul trecut, de aceea o să menționăm aici că opera acestui discipol al lui Mihai Grecu, îi poartă amprenta, este și va rămâne pentru veșnicie una de referință sau chiar de avangardă artistică românească. Autor al mai multor lucrări de pictură, grafică, sculptură și artă-obiect, fondator și membru al „Grupului Zece”, creația plasticianului Andrei Mudrea consemnează o evoluție ce marchează mai multe etape de ascensiune. Ea poarta un mesaj individual, cu caracter profund filosofic, corespunzătot aspirațiilor artistice,  raportate la schimbările ce intervin în ambianța culturală națională. Andrei Mudrea va rămâne în amintirile noastre  ca fiind unul dintre cei mai talentați pictori basarabeni. Lucrările sale, de la prima expoziție personală din 1983 la Chișinău, au fost expuse apoi la Moscova, Paris, Saint-Malo, Strasbourg. În expoziții comune, lucrările lui Andrei Mudrea au ajuns a bucura inimile prețuitorilor de artă din Varșovia, Lisabona, precum și în mai multe saloane expoziționale din Italia, Franța, Rusia și România”, se arată în comunicatul Ministerului Culturii.

Tablourile și obiectele de artă semnate de artistul Andrei Mudrea se află în numeroase colecții publice, cum ar fi cele ale Ministerului Culturii, Chișinău (R. Moldova); precum și la Ministerul Culturii, Moscova (Rusia); Fondul Uniunii Artiștilor Plastici, Chișinău (R. Moldova); Fondul Artiștilor Plastici, Moscova (Rusia); Muzeul Național de Artă, Chișinău (R. Moldova); Muzeul Literaturii Române „Mihail Cogălniceanu”, Chișinău (R. Moldova); Muzeul „Alexei Mateevici”, Chișinău (R. Moldova), dar și în colecții particulare în  Austria, Canada, Franța, Germania, Italia, Marea Britanie, Olanda, Polonia, Portugalia, Republica Moldova, România, Rusia, SUA și Ucraina.

Artistul s-a bucurat, în cei 67 de ani hărăziți pe pământ, de mai multe premii și distincții, iar publicul îl va putea revedea pe marele artist în fiecare din picturile sale, dar și în filmele documentare despre viața și creația sa, ori în cele artistice, cu participare în roluri episodice.

 
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală