Comisia Electorală Centrală (CEC) și-a mărit numărul de cadre. O decizie în acest sens a fost adoptată ieri, 30 decembrie, în cadrul ședinței, transmisă live de către RLIVE.MD și RLIVE TV.
Potrivit hotărârii CEC, numărul de efectiv limită a Comisiei a fost majorat până la 60 de angajați. Astfel, CEC va avea următoarea componență: Membrii Comisiei – 9, dintre care trei permanenți, Aparatul CEC – 57 de angajați plus cei trei membri permanenți însumează 60 de persoane. De asemenea în noua structură a CEC este indicat și angajații Centrului de Instruire Continuă în Domeniul Electoral, compus din 9 unități.
Conform noilor modificări, în cadrul Aparatului CEC va fi creată o direcție nouă – supraveghere și control privind finanțare apartidelor politice și a campaniilor electorale cu un efectiv de 8 unități. Actualmente, aceste atribuții sunt repartizate funcționarilor din alte două subdiviziuni.
De asemenea, majorări de cadre vor avea loc și în cadrul Direcției tehnologii informaționale și gestionarea listelor electorale cu două unități. În prezent, în această Direcție activează opt persoane. Modificarea este făcută pentru a crea un serviciu de digitalizare a proceselor electorale, susține președinta CEC Angelica Caraman.
Totodată, pentru a îmbunătăți Sistemul Informațional Alegeri al CEC vor fi angajate încă trei persoane, iar câte o persoană va completa serviciul resurse umane și achiziții publice și logistică.
Președinta CEC, Angelica Caraman, a declarat că majorarea numărului de angajați ai Comisiei rezultă din suplimentarea atribuțiilor instituționale, care au fost stabilite prin lege, dar și prin obiectivele strategice și le-a setat CEC, în corespundere cu Planul strategic pentru anii 2020-2023.
O altă necesitată de mărire a efectivului limită a Comisiei, potrivit președintei CEC a servit modificarea legii privind activitatea partidelor politice și a Codului electoral, prin care s-au atribuit împuterniciri suplimentare instituției și anume controlul asupra finanțării partidelor politice și a campaniilor electorale, precum și implementarea metodelor alternative de vot.